Ποια άρθρα αφορά το αίτημα
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, όπως ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Οι μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση
«Μέσα από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημόσια διοίκηση διασφαλίστηκε, για πρώτη φορά, ένα αξιοκρατικό σύστημα», ανέφερε στην παρέμβασή της απόψε στην Ολομέλεια, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως σημείωσε, «για πρώτη φορά εισήχθη αξιοκρατικό σύστημα και για τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εισήχθη το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, για πρώτη φορά υπάρχουν ψηφιακά οργανογράμματα θέσεων, υπάρχει αξιολόγηση, όχι τιμωρητική που οδηγούσε σε διαθεσιμότητα και σε απολύσεις, ενώ μετά από 10 χρόνια έγιναν, για πρώτη φορά αξιοκρατικές κρίσεις στο Δημόσιο».
Η απογραφή
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, είπε ότι μέχρι το 2014, καταγράφονταν, ως μετακλητοί, μόνο οι θέσεις των γραμματέων των υπουργείων, δεν υπήρχε απογραφή για τους υπόλοιπους μετακλητούς. «Για λόγους πλήρους διαφάνειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην απογραφή που τηρείται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά το 2015, έβαλε όλους τους μετακλητούς που ήταν παντού. Γι' αυτό εμφανιζόταν αύξηση των μετακλητών, παντού και όχι γιατί αυξήθηκαν οι μετακλητοί», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Εγώ ως υπουργός είχα 12 μετακλητούς στο γραφείο μου και ο κ. Μητσοτάκης άφησε 53 μετακλητούς. Τώρα όμως υπάρχει πλήρης διαφάνεια και καταγραφή».
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και υπογράμμισε ότι, κατά τρόπο απαράδεκτο, επιλέγει η κυβέρνηση να εισάγει μεταβατική διάταξη για τον ορισμό του επικεφαλής. «Αν η κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχουν σκιές πίσω από αυτή την Αρχή Διαφάνειας, ας κάνει εξ αρχής τον διορισμό και να έχει επικεφαλής με αυξημένη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Όπως πάντως υπενθύμισε ο υπουργός Επικρατείας, ο επικεφαλής δεν θα είναι με διορισμό από τον πρωθυπουργό αλλά την απόφαση θα λάβει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας για τη Βασιλική Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ότι «υπάρχει θεσμικό θέμα, διότι δεν μπορεί να ψηφίζεται μια τροπολογία για μια Αρχή για την οποία υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία αναφορικά με τα θέματα Ανταγωνισμού και να εισάγει αναδρομικώς κωλύματα». Προέβλεψε δε ότι θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία «διότι υπάρχει ωμή παραβίαση στη θεσμική λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής και μάλιστα με αναδρομικότητα».
Για το Ελληνικό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρατήρησε ότι, μετά τις εκλογές, ήρθε αλλαγή όρων δόμησης ενώ υπάρχει και αντιδεοντολογική σύγκρουση συμφερόντων με υφυπουργό που είναι πρώην σύμβουλος της Lamda Developement.
Κελέτσης: «Το κράτος οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και σύγχρονες απαιτήσεις»
«Το πρώτο εμβληματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνησή μας, αποτελεί μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους», ανέφερε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σταύρος Κελέτσης στη συζήτηση που εξελίχθηκε στην Ολομέλεια για το επιτελικό κράτος.
«Το κράτος οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και σύγχρονες απαιτήσεις. Διάχυτη είναι η αντίληψη, στην κοινωνία, ότι έχουμε ανίκανο κράτος. Η αντίληψη αυτή, σε μεγάλο βαθμό είναι βάσιμη», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η εντολή που έχει αυτή η κυβέρνηση είναι να φτιάξει κράτος».
«Θέλουμε κράτος, σύγχρονο, καλά οργανωμένο, φιλικό στον πολίτη που θα διεκπεραιώνει σε σύντομο χρόνο και αποτελεσματικά τις υποθέσεις του. Που θα λειτουργεί ως επιταχυντής και όχι ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη», είπε ο κ. Κελέτσης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιγράφει αναλυτικά τις αρχές που διέπουν τις λειτουργίες του κράτους και της κεντρικής διοίκησης, αρχές διαφάνειας, αρχές αξιοκρατίας, αρχές εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας και αποκομματικοποίησης του κράτους.
Ιδίως για τη θέσπιση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα, ανά υπουργείο, επισήμανε ότι θα προέρχεται από τη δημοσιοϋπαλληλία, με κριτήρια αντικειμενικά και δεν θα ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
«Οι διατάξεις δείχνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους άξιους δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θέλει πραγματικό συνεργάτη τον δημόσιο υπάλληλο και γι' αυτό του αναθέτει ουσιαστικές αρμοδιότητες».
«Σύγχρονο, οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος, σημαίνει προγραμματισμός, στοχοθεσία, χρονοδιαγράμματα, παρακολούθηση της υλοποίησης της πολιτικής. Τελικά σημαίνει μέτρηση της απόδοσης», είπε εξάλλου ο κ. Κελέτσης, αναφερόμενος στις διατάξεις για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Όπως επισήμανε η προεδρία της κυβέρνησης θα είναι ένα ισχυρό υποστηρικτικό κέντρο του έργου του πρωθυπουργού, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αποκτά ουσιαστικό ρόλο χάραξης πολιτικής και γι΄αυτό θα συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα.
Αναφερόμενος στην εισαγωγή των κανόνων καλής νομοθέτησης, ο κ. Κελέτσης υπογράμμισε ότι όχι μόνο θεσμοθετούνται κανόνες καλής νομοθέτησης για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και φαινόμενων κακής νομοθέτησης αλλά εισάγεται και η υποχρέωση κωδικοποίησης της νομοθεσίας.
Για την Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, ο κ. Κελέτσης είπε ότι θα έχει υποχρέωση λογοδοσίας ενώπιον της Βουλής.
Σπίρτζης: «Όλα τίθενται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του πρωθυπουργού και της προεδρίας της κυβέρνησης»
Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός πραγματικού και ουσιαστικού επιτελικού κράτους, ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σπίρτζης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι όλα τίθενται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του πρωθυπουργού και της προεδρίας της κυβέρνησης.
«Στόχος είναι να εγκαθιδρυθεί το κομματικό κράτος», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έσπευσε να καταθέσει και να συζητήσει το πρώτο της νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος χωρίς να ακολουθεί τους κανόνες καλής νομοθέτησης, αφού δεν υπήρχε έκθεση της ΚΕΝΕ, η έκθεση του ΓΛΚ είχε πολλές «γκρίζες» ζώνες, ενώ η δημόσια διαβούλευση ήταν υποτυπώδης και εσπευσμένη. «Φέρνετε το τέλειο σχέδιο για την άλωση του κράτους εντός 30 ημερών», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ο Χρήστος Σπίρτζης κατήγγειλε ότι στόχος ήταν η καθαίρεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το ξήλωμα των ελεγκτικών μηχανισμών. «Υποβαθμίζετε το ΣΕΠΕ, το ΣΔΟΕ. Είστε συνεπείς. Τα είχατε πει στην Κω», παρατήρησε ο κ. Σπίρτζης και απευθύνθηκε στα υπουργικά έδρανα: «Κύριε υπουργέ, εμείς δείξαμε τις διαθέσεις μας πως θα ασκήσουμε το ρόλο μας. Με υπευθυνότητα, με αιτιολογημένες απόψεις αλλά θα αναδεικνύουμε κάθετα τις πολιτικές μας διαφωνίες. Αν και δείξατε διάθεση στοιχειώδους ευαισθησίας, τελικά αποδεικνύεται ότι επιχειρείτε σκληρή κομματικοποίηση του κράτους, επιχειρείτε οικοδόμηση κομματικού μηχανισμού, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του πρωθυπουργού. Προχωράτε σε σκληρή αντιμεταρρύθμιση».
Ο κ. Σπίρτζης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ένα τέλειο σχέδιο πρωθυπουργικού κομματικού κράτους» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό υπηρετεί η υπερδομή της προεδρίας της κυβέρνησης.
Τσίπρας: «Μετατρέπει το πρωθυπουργικό γραφείο σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών»
«Από τις πρώτες τρεις βδομάδες, αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτός της άλωσης του κράτους, γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για το "επιτελικό κράτος".
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιο της για την οικονομία «εξαντλήθηκε στα χατίρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον μειώσεις, σε αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει στον ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα μειώσεις στα μεγάλα βαλάντια».
«Αυτή ήταν η ετοιμότητά σας να αλλάξετε τη φορολογική πολιτική», «καμία διαπραγμάτευση, κανένα σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων», σχολίασε. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μόνη της απέρριψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το "επιτελικό κράτος" που μεταξύ άλλων, όπως είπε, μετατρέπει το πρωθυπουργικό γραφείο σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών και σχολίασε ότι τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης «θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία», «μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπόψη μας και τους υμνητές της Χούντας που έχετε διορίσει σε κυβερνητικές θέσεις».
«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συνιστά μια θεσμική λαθροχειρία. Βαφτίζεται νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ένα νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως ενάντια στο δημοκρατικό έλεγχο και τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για «σκληρά συγκεντρωτικό μοντέλο» κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει «τις υπερεξουσίες εις βάρος του δημοκρατικού ελέγχου, εις βάρος τελικά της ίδιας της Βουλής». «Αυτές οι παρεμβάσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν έχουν ξαναγίνει», προσέθεσε.
Ανέφερε ότι πέραν των άλλων, το νομοσχέδιο θα επιφέρει πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη, ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ύψους τουλάχιστον 2.271.000. Μίλησε για «υποκρισία» όταν κατηγορείτο από «παπαγαλάκια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υπερβολικό αριθμό μετακλητών και σπατάλες, καθώς με τις προβλέψεις του σ/ν μόνο για ΓΓ Πρωθυπουργού «αυτομάτως έχουμε αύξηση των θέσεων ευθύνης και των αντίστοιχων επιδομάτων πάνω από 50%». «Τώρα δεν τρέχει κάστανο», είπε.
Για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας, που αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο, και θα το διαπιστώσετε σύντομα, και κατά παράβαση κάθε έννοιας ηθικής και πολικής δεοντολογίας, επιχειρείτε την καθαίρεση της Διοίκησης της Αρχής, μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού».
Η κόντρα Γεραπετρίτη-Βούτση
«Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ενοποιημένη εθνική βάση, ούτε δημόσια πολιτική με βάση τον εθνικολαϊκισμό», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για τις πρόνοιες του άρθρου του νομοσχεδίου που αφορά στη σύσταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
«Η διάταξη ουσιαστικά αφορά ένα branding της Ελλάδας προς τα έξω ώστε η προβολή να είναι με ένα τρόπο ενιαίο, ώστε να απηχεί τα μηνύματα που παράγει το κράτος και να μην υπάρχει πολυδιάσπαση φορέων. Είναι καθαρά ένας επικοινωνιακός τρόπος προβολής και σε καμία περίπτωση μια δημόσια πολιτική που υπόκειται σε ζητήματα ενιαίου έθνους», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Είχε προηγηθεί στο βήμα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει διάταξη η οποία έχει περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος και ορίζει ότι σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».
«Τι πράγματα είναι αυτά; Το 2019, μετά την κρίση τη δεκαετή, μέσα σε μια παγκοσμιοποίηση που δοκιμάζονται τα πάντα, μιλάμε για ενιαίο εθνικό αφήγημα, και για ταυτότητα της χώρας; Τραβήξτε το πίσω. Τέτοιες εθνοποιητικές διαδικασίες έγιναν στον 19ο αιώνα που για να υπάρξουν τα έθνη κράτη, δημιουργούταν το κυρίαρχο αφήγημα. Δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά από μια τέτοια προσέγγιση» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ζήτησε να μην υπάρξει, με την αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821, προσπάθεια υπεροχής εθνικολαϊκιστικού χαρακτήρα.
«Το ζητούμενο είναι να ενθαρρυνθεί η ιστορική επιστημονική κοινότητα που είναι πολυφωνική και πολυπρισματική, ώστε ανεξάρτητα από κράτος και στερεότυπα, να διαμορφώσει διάχυση της ιστορικής γνώσης, με πλήθος εκδόσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων, για τα οποία έχει γίνει σημαντική προετοιμασία από το Ίδρυμα της Βουλής», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη».
«Περάσαμε διχασμούς, εμφύλιους, δικτατορίες. Είναι γνωστά και επ' αυτών ακόμη τώρα εντρυφούν οι ιστορικοί για να αναζητήσουν τις αιτίες», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής καλώντας όλους μα αναλογιστούν ότι υπάρχει αυτό το διάστημα ένας ιστορικός αναθεωρητισμός στην Ευρώπη, στις χώρες Βίζεγκραντ, που επιχειρεί να ανασκευάσει ιστορικά γεγονότα.
«Η ώρα της δημοκρατίας να αναμετρηθεί με την ιστορική μνήμη έχει φτάσει. Επ' αφορμή των 200 ετών. Τα 100 χρόνια δεν γιορτάστηκαν ποτέ, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, τα 150 δεν γιορτάστηκαν λόγω της δικτατορίας και το 1971 έγιναν πράγματα ανεπίτρεπτα σε σχέση με το ιστορικό γίγνεσθαι», είπε ο Νίκος Βούτσης.