Προκηρύχθηκε λίγο πριν τις εκλογές και από αυτόν προσελήφθησαν 52 δημοσιογράφοι
Στο μικροσκόπιο θα θέσει την μέθοδο με την οποία το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προχώρησε στην πρόσληψη 52 δημοσιογράφων και μάλιστα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στυλιανός Πέτσας, σύμφωνα με δημοσίευμα του newsbeast.gr
Οι καταγγελίες που έχουν περιέλθει στο γραφείο του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα στα θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι οι δεκάδες αυτές προσλήψεις έγιναν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο με καθαρά φωτογραφικό διαγωνισμό με σκοπό να τακτοποιηθούν λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου (όπου διαφαινόταν το εκλογικό αποτέλεσμα) τα άτομα που απασχολούνταν ήδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκια.
Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, αν κάποιος λειτουργός του Τύπου επιθυμούσε να λάβει μέρος στον κατά τ’ άλλα ανοικτό διαγωνισμό θα έπρεπε απαραιτήτως, όπως αναφερόταν στους όρους, να έχει απασχοληθεί σε... πρακτορείο ειδήσεων. Βέβαια αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός πως εκτός από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρακτορείο ειδήσεων στη χώρα μας, οπότε αυτόματα αποκλειόταν οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος.
Ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού, που συστάθηκε πρόσφατα από απόφοιτους των δημοσιογραφικών τμημάτων των πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχει κάνει λόγο για «προσχηματική και φωτογραφική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος», ενώ είχε στείλει τις αιτιάσεις και στον τέως Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση ούτε από τον ίδιο, ούτε από τους υπόλοιπους αποδέκτες όπως ήταν μεταξύ άλλων ο τότε Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο Υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος.
Ο διαγωνισμός, που εμπεριείχε και συνέντευξη, προχώρησε κανονικά και στις 15 Μαΐου η Επιτροπή Αξιολόγησης παρέδωσε επισήμως στον γενικό διευθυντή και πρόεδρο του Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μιχάλη Ψύλλο (ο οποίος σήμερα τελεί υπό παραίτηση καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζητεί τον αντικαταστάτη του) τα αποτελέσματα. Ω του θαύματος, όλοι οι επιτυχόντες ήταν πρόσωπα που απασχολούνταν ήδη στο κρατικό πρακτορείο, ενώ είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία όλοι οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη.
Συγκεκριμένα προσλήφθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου 5 εσωτερικοί συντάκτες, 6 δημοσιογράφοι στο διεθνές ρεπορτάζ, 4 στο κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό ρεπορτάζ, 6 στο πολιτικό – οικονομικό, 6 στο επαρχιακό, 10 στο ραδιόφωνο του πρακτορείου, 4 στα social media, 7 στην παραγωγή τηλεοπτικού δημοσιογραφικού έργου και 4 φωτορεπόρτερ (τα σχετικά ονόματα έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια»).
Το Μαξίμου ερευνά τώρα το κατά πόσο η διαδικασία ήταν νόμιμη ή παράτυπη και εάν υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης των διορισμών, καθώς, όπως καταγγέλλει μεταξύ άλλων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού:
- Ως προϋπηρεσία ελήφθη μόνο αυτή που έχει αποκτηθεί σε πρακτορείο ειδήσεων, που όλως «τυχαίως» στην Ελλάδα είναι μόνο ένα.
- Έγιναν δεκτά όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ, άσχετα εάν είναι συναφή με το επάγγελμα του δημοσιογράφου, προφανώς γιατί κάποιοι από τους 52 δεν είχαν τον σχετικό τίτλο σπουδών.
- Η συνέντευξη είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από τα τυπικά προσόντα.
- Για τις προκηρυσσόμενες θέσεις αρκούσε η «καλή γνώση» μιας ξένης γλώσσας.