Οι πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο Τουρισμού
«Βαριά βιομηχανία για την Ελλάδα», χαρακτήρισε τον τουρισμό ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η επιτυχία του είναι αποτέλεσμα συλλογικής και συνεχούς προσπάθειας εργαζομένων, ιδιωτών και Πολιτείας που αποδείχθηκε περίτρανα στα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Από το 2009 ως το 2018 ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, με πολλαπλάσια συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα και το ΑΕΠ της χώρας ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας. H κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τον τουρισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες για να αυξηθεί το τουριστικό ΑΕΠ, κρατώντας σταθερές τις αφίξεις, καθώς όπως είπε, «η ευνοϊκή συγκυρία που ευνόησε τη χώρα μας να αυξήσει το τουρισμό της έφτασε στο τέλος της».
«Τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε περισσότερο από όσο αυξήθηκε το τουριστικό εισόδημα και αυτό είναι απόδειξη πως η πολιτεία δεν άσκησε σωστή πολιτική και απλώς παρακολούθησε τη συγκυρία που ευνόησε τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε:
«Για εμάς, τουρισμός δεν είναι μόνο ποσοστά και αριθμοί αλλά σημαίνει φιλοξενία, με έμφαση στον άνθρωπο και στην εμπειρία που βιώνει. Τουρισμός για την ηγεσία του Υπουργείου αλλά και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει στρατηγική για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Σημαίνει ισορροπία προσφοράς, ζήτησης και υποδομών, αποφυγή του υπερτουρισμού».
Σημείωσε δε, ότι «φέτος τον Αύγουστο θα φθάσουν στη Σαντορίνη κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.372 επιβατών αλλά το νησί δεν αντέχει τόσους ανθρώπους και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας άναρχης και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης».
«Πρέπει να κάνουμε ανάλυση δεδομένων για το ποιους θέλουμε να προσελκύσουμε, πότε τους θέλουμε και γιατί» είπε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στη λειτουργία ενός νέου ΕΟΤ, με νέα εργαλεία στα χέρια του και με νέα ψηφιακή στρατηγική», ανέφερε.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης όπως τους ανέπτυξε ο κ. Θεοχάρης είναι:
-Ποιοτικά καταλύματα και συγκροτήματα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της ποιότητας, της αυθεντικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητάς του.
Ο κ.Θεοχάρης, τόνισε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης, και πρόσθεσε ότι θα επιδιωχθεί με τη δημιουργία ομάδας υλοποίησης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου για τον Τουρισμό και με τη θέσπιση Τουριστικού Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μίλησε ακόμα για πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο που είναι:
-Η δημιουργία Υποδομών, η βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου και η χωροθέτηση του Τουρισμού.
-Η κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία.
-Η προσβασιμότητα και η διασυνδεσιμότητα της χώρας με ενίσχυση των αεροπορικών και άλλων διασυνδέσεων της χώρας και επέκταση και αναβάθμιση των μαρίνων.
-Η διαχείριση της εμπειρίας ώστε αυτή να είναι ποιοτική και ελκυστική με ενίσχυση του ρόλου της τουριστικής Αστυνομίας.
-Ο επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος και ο επαναπροσδιορισμός της εικόνας του με την άμεση επαναφορά της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% και στο 11% στο τέλος της τετραετίας.
Για τον τελευταίο αυτό άξονα ανέφερε ότι, «θα σχεδιαστούν ειδικές δράσεις για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό που είναι η 2η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης σε δαπάνη και η 3η σε αφίξεις. «Δικαιούμαστε μεγαλύτερο μερίδιο και θα το κατακτήσουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και για την ανάπτυξη του τουρισμού της 3ης ηλικίας, μια βασική μας προτεραιότητα», πρόσθεσε.
«Όλα τα παραπάνω θα γίνουν σε ανοικτό διάλογο με τους φορείς της αγοράς ήδη ξεκινήσαμε σειρά άτυπων συναντήσεων μαζί τους και θα συνεχίσουμε και με επίσημες συναντήσεις ώστε να καταγραφούν όλα τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και να τα επιλύσουμε, αν χρειαστεί και με νομοθετικές πρωτοβουλίες», διαβεβαίωσε.
Ο κ. Θεοχάρης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ενοικιάσεων τουριστικών καταλυμάτων από την πλατφόρμα Airbnb, προειδοποιώντας ότι «παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές».
«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος της τουριστικής βιομηχανίας» είπε, για αυτό είχε συνάντηση με τον ΠΑΣΥΔΑ που εκπροσωπεί όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών.
«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν, αλλά έρχεται με υποχρεώσεις ώστε να διαφυλάξουμε τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα», τόνισε.
«Ο τουρισμός για την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη είναι στο κέντρο της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας. Η Ελλάδα που προσφέρει όσα δε μπορούσες ποτέ να φανταστείς, θα είναι ο στόχος μας. Για κάθε τουρίστα, κάθε εποχή, σε κάθε προορισμό. Αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στις γενιές που έρχονται. Να τους παραδώσουμε μια χώρα που παράγει βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. Αυτό το όραμα θα είναι ο οδηγός μας», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.