Ο υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε τους τρεις άξονες υλοποίησης του στόχου για τη λειτουργία του Κράτους
«Ως πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών, αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 3ης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Jean Monnet, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με αντικείμενο την Αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος περιέγραψε τις προτεραιότητες του νέου υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αφορά το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας μετά τη συνένωση με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας που δημιούργησε σε Δήμους και Περιφέρειες η εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός βεβαίωσε τους συνέδρους, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί για την κυβέρνηση πρωταρχικό μέλημα ανάπτυξης, συνοχής και πυλώνα εξυπηρέτησης των πολιτών, τόνισε ότι σκοπός είναι η γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, ώστε «να νοιώθουν την ανάγκη να δημιουργήσουν και να προσφέρουν πολύ περισσότερο στον τόπο τους».
Υπογράμμισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι «η δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού, το οποίο θα είναι φιλικό στον πολίτη και θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων. Θα δρα και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».
Ο υπουργός ανέπτυξε τους εξής τρεις άξονες υλοποίησης του στόχου:
- Απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
- Συνεχή αξιολόγηση και
- Αξιοκρατία στην πολιτική επιλογής, τόσο του στελεχιακού δυναμικού όσο και του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού, που ασχολείται στην Αυτοδιοίκηση.
Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, «έχουμε απόλυτη ανάγκη σύμμαχοί μας να είναι όλοι στον δημόσιο τομέα, καθώς είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου, αιρετοί και εργαζόμενοι». Τόνισε τη σημασία της διαρκούς αξιολόγησης των εργαζόμενων που στελεχώνουν το δημόσιο, αφενός «για να βελτιώνουν την απόδοσή τους αφετέρου να τους το αναγνωρίζει η κοινωνία και το κράτος» και κατέστησε σαφές ότι «το κράτος είναι αρωγός στη δική τους προσπάθεια για συνεχή βελτίωση».
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στις βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης ανέφερε τον πλήρη «διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους». Έκανε λόγο για τις συγχύσεις και την αναποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης λόγω των πολλαπλών νομοθετικών παρεμβάσεων στους νόμους «Κλεισθένη» και «Καλλικράτη», εκφράζοντας την πρόθεση να απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο «σε συνεργασία» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δήλωσε αποφασισμένος να υλοποιήσει τη φορολογική αποκέντρωση και υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Κατέστησε σαφές ότι αυτό «δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2021», αλλά «στη συνέχεια, θα το προωθήσουμε και σε συνεργασία με τους δήμους και με την Κεντρική Ένωση των Δήμων, ώστε να ενισχυθεί η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ξεκαθάρισε ότι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ο ιδιωτικός τομέας, λέγοντας τα εξής: «Στη δική μας φιλοσοφία είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ιδέα να την κάνουμε πράξη και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα νομοθετικής παρέμβασης -που θα καταθέσει σύντομα- για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας η οποία προέκυψε με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Κεντρική ιδέα, όπως ανακοίνωσε, είναι η ενίσχυση των επιτροπών (οικονομικής και εκτελεστικής) ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να συμβάλλουν (οι επιτροπές) για τη διασφάλιση των αποφάσεων στο πλευρό της παράταξης που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια.
Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του στις εργασίες του συνεδρίου, καθώς και ο ίδιος μέχρι πρωτινός δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τόσο στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων όσο και στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
«Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο κάθε χρόνο βελτιώνεται και εξελίσσεται», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα και από τα περιφερειακά τμήματα τα οποία κρατούν ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης και αξίζει να τα αναφέρουμε και να τα προβάλλουμε. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσει να πορεύεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός συνέδεσε την εκπαίδευση με την ΤΑ, τονίζοντας ότι στη νέα αυτή εποχή για την Αυτοδιοίκηση, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πανεπιστήμιά μας, και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μπορούν να έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή. «Μπορούν να συμβάλουν με συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ΟΤΑ, με γεγονότα ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης νέων ιδεών και κυρίως με πολλές νέες ιδέες που θα αφορούν τις μορφές χρηματοδότησης των προγραμμάτων παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες και της ανταλλαγής σοβαρών εμπειριών που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και οι οποίες είναι εξαιρετικά πολύ χρήσιμες να ληφθούν υπόψη και από εμάς», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.