Αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα πρόσωπα του υπουργείου με πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων
Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποτελεί ένα γνώριμο πρόσωπο στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως για δέκα ολόκληρα χρόνια (από το Δεκέμβριο του 2009).
Μάλιστα, λόγω της ιδιαίτερης εμπειρίας της, των γνώσεων στο αντικείμενο αλλά και της συγκρουσιακής της διάθεσης, έχει χαρακτηριστεί ως «σιδηρά κυρία» του Υπουργείου.
Η Λίνα Μενδώνη το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Την ίδια χρονιά μάλιστα αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και στο Υπουργείο Αιγαίου. Έχει βραβευθεί μάλιστα με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta' Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Η νέα υπουργός Πολιτισμού έχει δει το επιστημονικό της έργο να δημοσιεύεται σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Η Λίνα Μενδώνη υπήρξε κεντρικό πρόσωπο αναφορικά με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, για το οποίο δήλωνε τον Οκτώβριο του 2004:
«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πεί-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων. Το ποιός είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες».
Ενώ μιλώντας για την αποκάλυψη του ψηφιδωτού στον τύμβο Καστά, το οποίο προκάλεσε παγκόσμιο δέος, είχε αναφέρει: «Είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, ένας μοναδικός πίνακας. Η σπουδαιότερη ανακάλυψη έχει ήδη γίνει και είναι η μεγαλειότητα του μοναδικού μνημείου».