Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Τα πρόσωπα που φέρεται να έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά την νίκη με αυτοδυναμία της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, το ενδιαφέρον στρέφεται στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την ορκωμοσία στη 1:00 το μεσημέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού.

Ο νέος πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει, ότι είχε έτοιμο το σχήμα της νέας κυβέρνησης, με τις τελευταίες πινελιές να μπαίνουν σήμερα, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του στην Πειραιώς και εργάζεται με τους συνεργάτες του. Στην κυβέρνηση θα συμπεριληφθούν δοκιμασμένα στελέχη σε κυβερνητικούς θώκους, αλλά και νέα στελέχη, ενώ ως υποψήφιος φέρεται και ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σίγουροι θεωρούνται οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αναλάβουν υπουργικούς θώκους που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης φέρεται ως επικρατέστερος για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση των θεμάτων της ΔΕΗ και η ενεργειακή πολιτική της χώρας, ενώ ο κ. Γεωργιάδης εκτιμάται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το κατ' εξοχήν αρμόδιο υπουργείο για τις επενδύσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται ότι θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο Γιάννης Βρούτσης εκτός απροόπτου θα επιστρέψει στο γνώριμο σε αυτόν υπουργείο Εργασίας. Ο Νίκος Δένδιας φέρεται ως επικρατέστερος για το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας πιθανολογείται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε μια γνώριμη γι' αυτήν θέση, στο υπουργείο Τουρισμού. Ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα αναμένεται να αναλάβει τον γνώριμο σε αυτό ως τομεάρχης της ΝΔ, θώκο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Στην γνώριμη σε αυτόν θέση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής φέρεται ότι θα τοποθετηθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τα νέα πρόσωπα

Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος θεωρείται ως επικρατέστερος για το πρώτο τη τάξει υπουργείο, αυτό των Εσωτερικών, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας αναμένεται να αναλάβει ένας άλλος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Πιερακάκης.

Στο υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί η Νίκη Κεραμέως, ενώ στο Δικαιοσύνης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο ιατρός Κώστας Τσιάρας φέρεται ως επικρατέστερος για το υπουργείο Υγείας. Η νεοεκλεγείσα Λίνα Μενδώνη φέρεται ως η επικρατέστερη για το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα αουτσάιντερ

Στο μυαλό πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει η αξιοποίηση και άλλων, νέων στελεχών, όπως η μέχρι σήμερα εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, η οποία δεν αποκλείεται να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας ή να συνεργαστεί σε αυτό με την Νίκη Κεραμέως. Ένα από τα μεγάλα αουτσάιντερ είναι και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ακούγεται για το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Σχοινάς ήταν μέχρι σήμερα εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ως εκ τούτου έμπειρος για την θέση των διεθνών σχέσεων της χώρας. Ακόμη, υποψήφιος με σημαντικές πιθανότητες θεωρείται για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Η έκπληξη που ενδέχεται να ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η ανάθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει διατελέσει σε αυτήν την θέση την περίοδο 1999-2003, κατά την οποία εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν και οργανώθηκε η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ως εκ τούτου θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους στο υπουργείο αυτό.

Πάντως, το συγκεκριμένο υπουργείο δεν αποκλείεται να αναλάβει ξανά ο Βασίλης Κικίλιας, αν για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιλεγεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής.