Τσίπρας: Όσοι προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνουν μεγάλο λάθος.

Τσίπρας: Όσοι προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνουν μεγάλο λάθος.

Οι πολίτες ξέρουν ότι αυτές οι εκλογές θα κρίνουν τις ζωές τους στα επόμενα 4 χρόνια

Βέβαιος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των ευρωεκλογών, σήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς αν γυρίζει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας απάντησε θέτικα και εξήγησε ότι δεν το λέει συτό γιατί πρέπει να το πεί, αλλά γιατί το πιστεύει. «Είναι μια διαφορετική εκλογική αναμέτρηση από τις ευρωεκλογές. Δεν είναι το δεύτερο ημίχρονο ενός αγώνα. Είναι ένας νέος αγώνας» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε, ότι «σε αυτές τις εκλογές ο λαός ξέρει, ότι δεν θα ψηφίσει για να στείλει ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πολίτες γνωρίζουν, ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει τις ζωές τους στα επόμενα 4 χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, ότι «όσοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα, κάνουν μεγάλο λάθος και θα βρεθούν απέναντι σε εκπλήξεις». Ερωτηθείς για την δήλωση Μητσοτάκη, ότι ξέρει ήδη ποιοι θα αναλάβουν υπουργεία, είπε ότι «ο κ Μητσοτάκης βιάζεται, αδημονεί, δεν κρατιέται. Βιάζεται να επιστρέψει στις θέσεις εξουσίας». Επιτέθηκε δε στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι «κρύφτηκε και απέφυγε κάθε προγραμματική αντιπαράθεση μαζί μου» και πρόσθεσε ότι «επέλεξε να κάνει αβλαβή διέλευση σε αυτές τις εκλογές. Το έβαλε στα πόδια, όχι γιατί δεν έχει αυτοπεποίθηση, αλλά γιατί έχει σημαντικούς προγραμματικούς σκελετούς στα συρτάρια του».

«Εγώ ποτέ δεν κρύφτηκα από τον ελληνικό λαό» είπε και σημείωσε ότι «η διαφορά των 9,5 μονάδων ήταν ο λόγος, που δεν κρύφτηκα και προκήρυξα εκλογές. Δεν κρύφτηκα ποτέ από τον ελληνικό λαό που θα ψηφίσει για τη ζωή του». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε μια λεηλατημένη κοινωνία και κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της ΝΔ, τόνισε ότι «μέχρι τώρα η ΝΔ έλεγε "φοροελαφρύνσεις για να έχουμε ανάπτυξη", τώρα λέει "πρώτα ανάπτυξη 4% και μετά φοροελαφρύνσεις"» και πρόσθεσε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος «συναρτά την ανάπτυξη, με το κύμα μεταρρυθμίσεων, που εμείς θεωρούμε τσουνάμι απορρυθμίσεων».

«Με το σχέδιο της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, θα δημιουργηθεί "μαύρη τρύπα", που τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό ήταν το σχέδιο του ΔΝΤ, που απέτρεψε η κυβέρνηση». Συνέχισε λέγοντας ότι «ο ασφαλισμένος που θα δώσει τα χρήματά του σε μία ιδιωτική ασφαλιστική, θα πρέπει να ξέρει, ότι θα βρίσκεται σε τεράστια επισφάλεια».

Απαντώντας δε στον ισχυρισμό του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ασφαλισμένους, καθώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θύμισε το προηγούμενο της «Ασπίς Πρόνοια», που πτώχευσε και έχασαν τα χρήματά τους οι ασφαλισμένοι της. Τόνισε δε, ότι και τότε η «Ασπίς Πρόνοια» εποπτευόταν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Έκλεισε δε το θέμα αυτό λέγοντας ότι «υπάρχουν μεγάλα deals με ιδιώτες, για να τσογάρουν τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων στο χρηματιστήριο».

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, είπε ότι «για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου να γίνει μείωση της φορολογίας, θα υπάρξουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στο κοινωνικό κράτος». Πρόσθεσε ότι «τα 37 δισ. είναι αποθεματικό εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τα μνημόνια, ήταν να συγκεντρώσουμε αυτά τα χρήματα».

Υποστήριξε ότι «η ΝΔ σχεδιάζει επιστροφή στο μνημόνιο μέσω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης». Σε παρατήρηση ότι το διέψευσε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε ότι «δεν διέψευσε, ότι θα δώσουν χρήματα στις τράπεζες» και πρόσθεσε ότι τα «έχουν πει όλα και τα έχουν διαψεύσει όλα. Την επομένη των εκλογών θα μπορούν να επικαλεστούν, ότι τα είχαν πει». Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «η Κομισιόν έχει πεισθεί, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 επιτυγχάνονται με δεδομένες τις φοροελαφρύνσεις» και πρόσθεσε «πόσα λεφτά θα δώσουν πια στις τράπεζες, πόσες κεφαλαιοποιήσεις θα κάνουν;».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Lamda Development για ην επένδυση του Ελληνικού, κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο, ότι «υπάρχει προσυμφωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της εταιρείας που θέλει να εκμεταλλευτεί το Ελληνικό, για να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης». Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι και η κυβέρνηση του «έχει τεράστιες ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας, όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ», συμπληρώνοντας ότι «το μοντέλο ανάπτυξης που είχαν επιλέξει, ήταν ένα μοντέλο για λίγους και χωρίς διασφαλίσεις και κανόνες για τους πολλούς».

Σχετικά με το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τους πολιτικούς του αντιπάλους για «τεράστια εθνική απάτη». Όπως είπε «όπως αποκάλυψαν οι επιστολές Καραμανλή προς διεθνείς ηγέτες, είχε δεχθεί το όνομα Μακεδονία-Σκόπια, δίχως συνταγματική αναθεώρηση και αυτό είχε δημιουργήσει προηγούμενο στις διαπραγματεύσεις, που το βρήκα μπροστά μου, όταν μιλούσα με τον Ζόραν Ζάεφ. Πρόκειται για αθλιότητα και υποκρισία του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει να μιλάει για συναλλαγή, ενώ θα έπρεπε να ζητήσει μία συγγνώμη».