Στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία
Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρες – μέλη της ΕΕ, ή όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου χθες Κυριακή 16 Ιουνίου.
Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε – κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ – με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς.
Στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.
Απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες της χώρας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι, και πρέπει να το γνωρίζουν, και να το αισθάνονται, «απόλυτα ασφαλείς»
Όπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε., που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα».
Επίσης, είπε ότι «έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε τον διεθνή ρόλο τής χώρας μας».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.
Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
«Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «με ομοψυχία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο την διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο ευρεία υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα οι θέσεις μας».
Παρά το αυστηρό μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω των οποίων τόνιζε πως «οι δυνάμεις μας έχουν πάρει θέση στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι δεν θα καταφέρει κανείς να συλλάβει το πλήρωμα του Πορθητή, συνεχίζοντας την προκλητικότητα από πλευράς της γειτονικής χώρας.
Ερντογάν: Ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προκλητικότητά του, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά και δείχνει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συνεχίζοντας τα παιχνίδια εντυπωσιασμού, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έστειλε μήνυμα πως «δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν από το προσωπικό του Πορθητή», σχολιάζοντας τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για όσους βρίσκονται πάνω στο γεωτρύπανο. Επίσης, τόνισε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της χώρας του είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».
«Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι», ανέφερε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι «εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, και εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας, παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».
Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του Πορθητή, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως «έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τι συλλήψεις θα κάνετε;. Τι θα συλλάβετε;». διερωτήθηκε.
«Άλλωστε με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», υπογράμμισε.