Και επίσημα η χώρα σε προεκλογική περίοδο
Θυροκολλήθηκε το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και λήξης της ΙΖ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου από τον Φρούραρχο Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Κυριαζόπουλο.
Το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Επισήμως πλέον η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με αυτό οι εκλογές ορίζονται για τις 7 Ιουλίου, ενώ η Βουλή να ανοίξει εκ νέου στις 17 Ιουλίου στις 11 το πρωί.
Στο ενδιάμεσο, ο νικητής που θα προκύψει από τις κάλπες θα πρέπει να έχει σχηματίσει κυβέρνηση ή εναλλακτικά να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε εκείνος να την παραδώσει στον επόμενο.
Το Προεδρικό Διάταγμα και το άρθρο 41
Το Προεδρικό Διάταγμα θυροκόλλησε στην ανατολική είσοδο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, ο φρούραρχος της Βουλής, υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος.
Ο Αντώνης Ρουπακιώτης αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Λευτέρης Κρέτσος, στη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ ή Έφη Αχτσιόγλου αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο έγγραφο αναγράφεται και η ημερομηνία διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών (7 Ιουλίου), ενώ στο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, δεν θα οριστεί προσωρινή κυβέρνηση. Αυτό που προβλέπεται από το άρθρο 41, είναι να οριστούν οι εκλογές εντός τριάντα ημερών και στη συνέχεια η σύγκλιση της νέας Βουλής, εντός των τριάντα ημερών μετά τις εκλογές.
Τι προβλέπει το άρθρο 41 (παράγραφος 2)
- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Οι εκλογές ενεργούνται από την κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Βουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Αποκλείεται η διάλυση της νέας Βουλής για το ίδιο θέμα.
- Το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.
- H Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
- H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.
* Eρμηνευτική δήλωση: Σε κάθε περίπτωση χωρίς εξαίρεση το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής πρέπει να διαλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε τριάντα ημέρες από αυτές».