Εξαγγελία Τσίπρα από τη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε απόψε στην ανοικτή συνεδρίαση της 27ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ότι είναι ευχάριστο να βρίσκεται ανάμεσα στους εκπροσώπους ενός κλάδου που ανθεί, ακόμα και τα δύσκολα χρόνια.
«Tο brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό»
«Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε μαζί καταφέρει να σηκώσουμε το τουριστικό προϊόν στην κορυφή. Έχουμε καταφέρει να σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όσον αφορά τις αφίξεις στην πατρίδα μας και γνωρίζω ότι αυτό δεν ήταν δεδομένο. Ο κλάδος ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλει και έφθασε στις 33 εκατομμύρια αφίξεις το 2018 όταν στο 12ο Συνέδριο, το 2013 είχε θέσει το στόχο των 24 εκατομμυρίων αφίξεων ως το 2021.Το κρίσιμο σήμερα, είναι όχι απλά να διατηρήσουμε αυτή την ιστορικά πρωτόγνωρη εικόνα στον τουρισμό, αλλά να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο.
Τα εκατομμύρια των τουριστών που ήρθαν στην χώρα μας αυτά τα δύσκολα χρόνια, έσπασαν τα στερεότυπα που κάποιοι προσπάθησαν να στήσουν. Η υπηρεσία του τουρισμού στην πατρίδα, είναι ότι χάλασαν τα σχέδια κάποιων στο εξωτερικό που με ιδιοτελή τρόπο προσπάθησαν να πείσουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα διαλυμένη, χωρίς υποδομές, χωρίς ασφάλεια, χωρίς σταθερότητα. Επιπλέον τροφοδότησε την εθνική προσπάθεια που διεξάγουμε από το 2015, να βγει η χώρα από τη στενωπό των μνημονίων.
Εσείς είσαστε η βαριά βιομηχανία του τόπου. Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους της οικονομίας που άντεξαν στην κρίση. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας στη κορυφή, καταγράφοντας κάθε χρόνο ρεκόρ επισκέψεων».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία που αφορούν τον κλάδο.
«Θέλω να σταθώ σε ορισμένα πολύ ελπιδοφόρα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα. Για το 2018, οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δις, από 3,4 δις το 2017. Και είχαμε ετήσια αύξηση 46%, έφτασε το ποσό στα 2,2 δις στις επενδύσεις που αφορούν νέες μονάδες και ανακαίνιση παλαιότερων. Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσω και από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που παράγει φθάνει στο 30%».
Οι δράσεις της κυβέρνησης προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική:
«Εργαζόμαστε σε τρεις τομείς:
-Ο πρώτος αφορά τη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μειώσαμε για φέτος το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και για το 2020 στο 11%. Και το 2020, το ΦΠΑ για τη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%. Αυξάνουμε επίσης το συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%. Και επίσης, διότι ένα βασικό εργαλείο που στερήθηκε ο κλάδος σας, είναι η ρευστότητα, προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να μπορέσει να στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
-Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός των υποδομών. Παραδώσαμε την τελευταία τριετία, το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων ώστε η Ελλάδα να έχει ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης που αποτελεί ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη. Προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στον τομέα της κρουαζιέρας. Ενώ στον πλέον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων της χώρας, που άλλωστε αφορά σχεδόν τα 2/3 των αφίξεων από το εξωτερικό, υλοποιούμε ήδη το σχέδιο μας. Με την ανανέωση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και το σχέδιο για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων.
- Τρίτος τομέας είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας. Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μέσα από τις επενδύσεις που προωθούμε για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία».
Κάνοντας συνολικότερο απολογισμό ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια δεν διατρέχει κινδύνους, δεν απειλείται η δημοσιονομική της πορεία και η μακροοικονομική της ασφάλεια, έχει διασφαλιστεί η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, βγήκαμε ξανά στις αγορές.
Συνεχίζοντας περιέγραψε τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια: πλέον έχουμε τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια να συζητάμε σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς τον βαρύ καταναγκασμό των μνημονίων. Να συζητάμε για το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μας...Για τη μείωση του κόστους διαβίωσης με τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων στους έμμεσους και οριζόντιους φόρους για όλο τον πληθυσμό. Τη μείωση των φορολογικών βαρών για τον εμπορικό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ενίσχυση της σταθερής πορείας ανάκτησης της εργασίας, με ακόμα περισσότερες νέες και καλύτερες δουλειές, πέραν των 380.000 που δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα, μειώνοντας την ανεργία από το 27 στο 18%».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού: