Το θέμα της διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση το έχουμε εντοπίσει, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος
«Το δίλημμα συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω είναι το βασικό ερώτημα των εθνικών εκλογών, διότι με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν μια ασφαλή προοπτική προόδου (...) ενώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις συνεργασίες του τύπου Βέμπερ στην Ευρώπη νομίζω ότι η ανασφάλεια και για τη γεωπολιτική θέση της χώρας, αλλά και για τις οικονομικές προοπτικές επενδύσεων ή και εργαζομένων και συνταξιούχων ιδιαίτερα ανέργων και νέων είναι μεγάλη», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Φάμελλος είπε πως «τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών διαπιστώσαμε όλοι μια επανάληψη του συμπεράσματος που βγάλαμε και την πρώτη Κυριακή. Υπάρχει πράγματι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, μια νίκη της ΝΔ (...)Υπάρχει πράγματι αυτή τη στιγμή μια επικράτηση υποψηφίων που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ».
Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, «το θέμα της διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση το έχουμε εντοπίσει, ο πρωθυπουργός ο ίδιος με βάση τα αποτελέσματα της α' Κυριακής που είχε και ευρωεκλογές βέβαια έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει προκήρυξη εκλογών. Νομίζω ότι οι εκλογές αυτές έστω 2- 2,5 μήνες πριν τις προβλεπόμενες θα δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να τοποθετηθούν και σε εμάς να συζητήσουμε για θέματα επί της ουσίας. Πρέπει η συζήτηση να γίνει σε επίπεδο προγραμμάτων (...) Θεωρώ ότι παρότι δύσκολη, η μάχη των εθνικών εκλογών δεν είναι μια μάχη που δεν κερδίζεται».
Η κυβέρνηση- συνέχισε ο κ. Φάμελλος - «έχει εισπράξει τη διαμαρτυρία των πολιτών και την αίσθηση πίεσης προς την κοινωνία και την αγωνία λόγω της υλοποίησης προγραμμάτων λιτότητας, όμως, να ξεκαθαρίσουμε ότι η εντολή που μας είχαν δώσει οι Έλληνες πολίτες ήταν να βγούμε από το μνημόνιο και να μην υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, ήταν αυτό που λέγαμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, αυτά τα δύο θεωρώ ότι επιτεύχθηκαν. Η έξοδος από το μνημόνιο με πλήρη διακυβέρνηση κοινοβουλευτικής περιόδου δεν είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί με ευκολία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν στα μνημόνια. Εμείς στην Ελλάδα το πετύχαμε και λέω στην Ελλάδα όχι μόνο σαν κυβέρνηση, σαν Έλληνες και Ελληνίδες το πετύχαμε».
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «από τον Αύγουστο αρχίσαμε να ασκούμε πολιτικές με βάση τη δική μας προτεραιότητα και έχουμε ένα σοβαρότατο απόθεμα ως χώρα – εμείς παραλάβαμε την κυβέρνηση με άδεια ταμεία – και τώρα έχουμε ένα απόθεμα της τάξης των 40 δισ. για να κάνουμε πολιτική ελαφρύνσεων, επιδότησης της ανάπτυξης, αυτές οι διαφορές είναι που θα μας κρίνουν από τη ΝΔ (...) Εμείς θέλουμε η ανάπτυξη να μοιράζεται σε όλους τους παραγωγούς, η ΝΔ θέλει για τους λίγους».
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Φάμελλος είπε: «Θεωρώ ότι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής δείχνουν από τη μια μεριά την αβεβαιότητα για το πολιτικό του στίγμα, αλλά και την ανάγκη και την αγωνία επιβίωσης που έχει, διότι πρέπει να διαλέξει το ΚΙΝΑΛ αν τοποθετείται στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας ή αν επιλέγει τη συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό υποκρύπτεται στην κόντρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Βενιζέλου. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ανοιχτές στην κοινωνία οι διαδικασίες συζήτησης με όλο τον προοδευτικό κόσμο και είναι προς όφελος της Ελλάδας αν γίνει κάτι τέτοιο, και θα το βάλουμε ως στοίχημα για τις επόμενες εκλογές».
Για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης και την ανάδειξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα ως νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «παρότι το γενικό αποτέλεσμα των περιφερειών και της πλειοψηφίας των δήμων επαναλαμβάνει τα μηνύματα της πρώτης Κυριακής, αυτό δεν έχει γίνει παντού σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν σοβαρές ανατροπές. Προφανώς, το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε μια ήττα του επίλεκτου του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ ξεκάθαρη, δείχνει ότι οι κοινωνίες μας, οι πολίτες δεν δέχονται τις γραμμές των διορισμένων ή εν πάση περιπτώσει των εκπροσώπων του κ. Μητσοτάκη παντού, πρέπει να σας πω ότι τέτοιες αλλαγές έγιναν και αλλού, όπως στην Καβάλα, όπως στην Αλεξανδρούπολη ή όπως στον δήμο Δέλτα (...)».
Πρόσθεσε δε, ότι, «έχουμε τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να συνεχίσουμε πολλά από τα κομμάτια των προσπαθειών της τελευταίας οκταετίας (...) Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία που της άνοιξε η τελευταία τετραετία να είναι η μητρόπολη των Βαλκανίων, με πολύ μεγάλα έργα τα οποία αναδεικνύουν και την πόλη και δημιουργούν εργασία (...) τα οποία θα έχουν στο τέλος της τετραετίας αυτής για τον κ. Ζέρβα μια τελείως διαφορετική Θεσσαλονίκη με τις πρωτοβουλίες που πήραμε ως κυβέρνηση. Ήδη, νομίζω ότι πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή την εικόνα που πλέον ισχυροποιεί τη Θεσσαλονίκη με τις μεγάλες συνδέσεις τις ενεργειακές και τις συγκοινωνιακές συνολικά στα Βαλκάνια, έχουμε φοβερά νέες δυνατότητες, είναι κάτι που θα συζητήσουμε πολύ έντονα και στη μάχη των εθνικών εκλογών».