«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της»
Ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου η νέα μεγάλη ναυτική άσκηση της Τουρκίας ο «Θαλασσόλυκος», η οποία θα διεξαχθεί παράλληλα σε τρεις θάλασσες: Αιγαίο, ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Η συγκεκριμένη άσκηση, αναβαθμισμένη πλέον σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Τουρκίας, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή και των τριών δυνάμεων της γειτονικής χώρας. Φέτος θα λάβουν μέρος συνολικά 131 πλοία, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, μαζί με 25.900 στρατιώτες που θα βρίσκονται επί ποδός.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εκτελεστούν σενάρια έντασης αλλά και πολέμου με τη χρήση για άλλη μια φορά όλων των νέων εγχώριων οπλικών συστημάτων.
Όπως σχολιάζει ο τουρκικός τύπος, «πολύ λίγα κράτη μπορούν μέσα σε δύο μήνες να πραγματοποιήσουν δεύτερη άσκηση, όπως εκείνη της Γαλάζιας Πατρίδας.
Στόχος και της νέας άσκησης είναι η επίδειξη ισχύος και κυριαρχίας της Τουρκίας στις θάλασσες, ενώ αποτελεί απάντηση στις πολιτικές εξοστρακισμού της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολ. Μεσόγειο».
Τουρκία: Αποστρατιωκοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου
Να θυμίσουμε πως ενώ ξεκίνησε η άσκηση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την θέση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, που εξέδωσε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή, κατηγορώντας την Ελλάδα, ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.
Αθήνα: Δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνα των νησιών
Στην επαναφορά αυτού του θέματος απάντησε εκ μέρους της Ελλάδας ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς τονίζοντας: «Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως.
Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.
Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.
Περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.
Καλούμε την Τουρκία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος».