Ο πρωθυπουργός για τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων
Την ανάγκη να αναβαθμίσει η Ευρώπη την διεθνή της παρουσία, φρονίζοντας για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στα κράτη-μέλη της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρουμανία.
Όπως είπε «σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για την στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας και είχα την ευκαιρία να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή. Μια πιο κοινωνική Ευρώπη και βεβαίως, μια Ευρώπη που θα είναι πιο ελκυστική προς τους πολίτες της, άρα με λιγότερη λιτότητα και μια Ευρώπη με περισσότερη ανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε -όπως είπε- «ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο αν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει και την διεθνή της παρουσία, τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Όμως, ο διεθνής γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν, πρώτα απ’ όλα, δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της. Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της».
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα στη σημερινή Σύνοδο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και εγώ, βεβαίως, ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη, ότι ανέδειξε τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και ζήτησε τόσο ο ίδιος, όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος, στην επόμενη Σύνοδο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές να εξετατούν εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, οι απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί.
«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει, ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου» συμπλήρωσε. Καταλήγοντας τόνισε, ότι «θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση».