«Είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς όπως είναι και αυτή η πρώτη επίσκεψη σας στην Ελλάδα»
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ που μαζί με τον Μάρκο Ρούμπιο πρωτοστάτησαν στην κατάρτηση της απόφασης του Κογκρέσου που παγώνει την μεταφορά των F-35 στην Τουρκία βρίσκεται στην Ελλάδα και συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Ο Έλληνας υπουργός υποδεχόμενος τον αμερικανό γερουσιαστή τόνισε στον χαιρετισμό του τα εξής:
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την παρουσία σας εδώ σήμερα, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα τα οποία αφορούν στην κατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι επίσης μία μεγάλη ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τη δική μας άποψη για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη.
Απόλαυσα τη χθεσινή σας συνέντευξη στην ‘’Καθημερινή’’.
Αυτή η συνάντηση συμπίπτει με την πρόσφατη πρωτοβουλία σας η οποία αφορά στο Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019. Είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς όπως είναι και αυτή η πρώτη επίσκεψη σας στην Ελλάδα».
Αξίζει να επισημάνουμε πως σε αυτή του την συνέντευξη στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής» ο κ Μενέντεζ τόνισε ως προς τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία πως:
«Πρέπει να ξεκαθαρίσω, γιατί πολλοί με ρωτούν, πως η πρωτοβουλία για τη συμμαχία ασφάλειας και ειρήνης στην Ανατ. Μεσόγειο δεν έχει σχέση με το τι κάνει η Τουρκία. Ακόμη και αν η Τουρκία ήταν ο τέλειος εταίρος, πάλι θα προωθούσα αυτή τη συμμαχία. Βλέπουμε όμως τις προκλήσεις στην περιοχή. Η ελπίδα μας ήταν πάντα ότι η Τουρκία θα έχει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της, ότι θα είναι μια χώρα δημοκρατική που θα σέβεται την ανεξιθρησκία και μια ισχυρή σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Προφανώς πολλά από όσα συμβαίνουν στην Τουρκία αμφισβητούν αυτές τις προσδοκίες. Αν ο πρόεδρος Ερντογάν επιμείνει στην απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και ολοκληρώσει την αγορά και εγκατάστασή του, τότε, με βάση νομοθεσία που εγώ εισήγαγα αρχικά, θα επιβληθούν κυρώσεις. Και δεν θα πρόκειται για κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν – θα είναι υποχρεωτικές. Δεν το θέλουμε αυτό και έχουμε προσφέρει άλλες επιλογές στην Τουρκία. Το σύστημα των S-400 δεν είναι συμβατό με την αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Δεν θα υπάρξει ποτέ ένα εξάρτημα των F-35 δίπλα σε ένα S-400, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αυτό είναι θέση και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο. Την υποστηρίξαμε πρόσφατα σε κοινό μας άρθρο με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, τον πρόεδρο της επιτροπής Στρατιωτικών Υπηρεσιών κ.ά. Παρόμοια θέση έχουν διατυπώσει στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ.
Η Τουρκία πρέπει να κάνει την επιλογή της. Μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να συνεχίσει να έχει έναν δυτικό προσανατολισμό, ή μπορεί να απομακρυνθεί. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για κάποιον σαν και μένα, που είμαι ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βλέπω ότι η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Ούτε περιμένω από έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να φυλακίζει αυθαίρετα υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία. Θα δούμε πού θα πάει αυτή η σχέση».