Ο υπουργός Μιχάλης Καλογήρου επισκέφθηκε το Σωφρονιστικό Κατάστημα Σταυρακίου
Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα στη πόλη των Ιωαννίνων ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου, με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση «Δικαιοσύνη: Προκλήσεις και προοπτικές», στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης. Πρόκειται για μια δημόσια συζήτηση, που θα αφορά θέματα Δικαιοσύνης, θεσμικής θωράκισης και αντιμετώπισης της καθημερινότητας και των προβλημάτων των πολιτών. «Θα μιλήσουμε για τους νέους ποινικούς κώδικες για την συνταγματική αναθεώρηση για τις θεσμικές και νομικές πρωτοβουλίες και για την σχέση μεταξύ πολιτικής και Δικαιοσύνης», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός.
Ο κ. Καλογήρου, επισκέφτηκε τις φυλακές Ιωαννίνων το μεσημέρι, ενώ στην συνέχεια μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, όπου είχε συνάντηση με τους προέδρους των δικαστικών σχηματισμών και εκπρόσωπους του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και του Δικηγορικού Συλλόγου.
Κατά την επίσκεψη του στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Σταυρακίου, ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εργαζόμενους στην φυλακή, για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, την ενδυνάμωση, τη θωράκιση των θεμάτων ασφάλειας και των υποδομών.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της επίσκεψης, «το σωφρονιστικό κατάστημα των Ιωαννίνων, είναι μία μικρή εύρρυθμη φυλακή, χωρίς σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία της». Ωστόσο πρόσθεσε, ότι «κάποια προβλήματα της καθημερινότητας τα λαμβάνουμε υπόψη, υπάρχει σχεδιασμός και καθημερινή αντιμετώπιση. Εκτός από θέμα ασφάλειας, υπάρχει ζήτημα αύξησης του προσωπικού και ικανοποίησης αιτημάτων των σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής». Μάλιστα επισήμανε πως στο άμεσο μέλλον, ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός στο ΑΣΕΠ για την πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων και μετά θα υπάρξει σχεδιασμός για την κατανομή των θέσεων.
Σε ερώτηση για το πάγιο αίτημα, να δημιουργηθεί νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή, ο υπουργός απάντησε, πως υπάρχει ήδη, από το 2015 ένας σχεδιασμός για την σωφρονιστική πολιτική και μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Αυτό που πρέπει πρώτα να δούμε, είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε όλη την χώρα, σε όλες τις κοινωνικές δομές και ασφαλώς σε όλα τα καταστήματα κράτησης .Το πρώτο λοιπόν, είναι πως θα έρθουν οι φυλακές στην χώρα σε ένα σωστό επίπεδο. Έχουμε αυτή την στιγμή καταστήματα κράτησης δύο και τριών ταχυτήτων, άρα πρέπει να δούμε πως θα επιλύσουμε τα προβλήματα και μετά αυτές οι μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες».
Για την αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό σχετικά με τα θαλασσοδάνεια ο κ. Μιχάλης Καλογήρου, δεν θέλησε να κάνει σχόλιο και τόνισε:
«Αυτά είναι ζητήματα τα οποία έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, δεν σχολιάζω επί συγκεκριμένων υπόθεση. Η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση αυτή και θα δώσει τις απαντήσεις, με τον τρόπο που μόνο η ίδια ξέρει να δίνει».
«Καθημερινό στοίχημα» χαρακτήρισε ο υπουργός «το ζήτημα της ταχύτητας απονομής της Δικαιοσύνης», και πρόσθεσε πως «ένας επιπλέον στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμισή της». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε : «το ζήτημα της ταχύτητας απονομής της Δικαιοσύνης, είναι ένα καθημερινό στοίχημα το οποίο σχετίζεται με την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών, έχει να κάνει με αυτό που αποκαλούμε "δίκη χωρίς χαρτί", δηλαδή την παροχή ηλεκτρονικών μέσων στην απονομή της Δικαιοσύνης και ασφαλώς νέο θεσμικό πλαίσιο, νέα νομοθετήματα , νέοι σχεδιασμοί ως προς τις διαδικασίες.
Και αυτή την στιγμή υπάρχουν οι νέοι ποινικοί κώδικες που είναι στην δημόσια διαβούλευση ,υπάρχει ομάδα εργασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με τροποποιήσεις στον κώδικα πολιτικής δικονομίας γιατί έχουν παρέλθει τα 3 χρόνια που εφαρμόζεται ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας, οπότε και επανελέγχεται».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε επίσης πως το υπουργείο καταγράφει προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με τα σχέδια των δύο κωδίκων, ενώ ξεκαθάρισε «πως είναι διαφορετική μια επιστημονική διαφωνία επί δογμάτων, επί ποινολογικών προσεγγίσεων και διαφορετική η πολιτική διαστρέβλωση προκειμένου να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις επί των σχεδίων αυτών».