Τι ανέφερε για τις εθνικές εκλογές ο Κώστας Ζαχαριάδης
«Πρέπει να αφήσουμε τους πολίτες με ωριμότητα και ψυχραιμία σε όλες τις κάλπες που έχουν μπροστά τους να αποφασίσουν τι θέλουν για την επόμενη μέρα», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, για τη συσχέτιση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών με τις εθνικές εκλογές, ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε πως «με τον έναν ή άλλο τρόπο, όσα φαίνεται να διατυπώνονται τους τελευταίους μήνες στις δημοσκοπήσεις, ίσως γι' αυτούς να μην επαληθευτούν στην κάλπη, δηλαδή, υπάρχει ένα χαμήλωμα του πήχη των προσδοκιών και ταυτόχρονα ένα απόλυτο σφίξιμο και μια απόλυτη συσπείρωση στο δικό τους στρατόπεδο, προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
«Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι κοντά στις εθνικές εκλογές, οι μεν θα γίνουν τον Μάιο, οι δε τον Οκτώβριο», τόνισε, εκτιμώντας ότι οι ευρωεκλογές «είναι και ένα αποτέλεσμα κάλπης το οποίο θα δείξει πώς διατάσσεται το πολιτικό σύστημα, ποιες είναι οι πλειοψηφούσες δυνάμεις, ποιες οι μειοψηφούσες και πώς θα πάμε μετά στις εθνικές εκλογές», όμως, «δεν πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα πόλωσης και φανατισμού», αλλά «αυτό το οποίο πρέπει πραγματικά να αναδείξουμε είναι τη διάσταση της νέας ευρωπαϊκής ατζέντας -συζητούνται πάρα πολλά και δύσκολα πράγματα για την Ευρώπη την επόμενη περίοδο- και τον ρόλο της χώρας μας, που κατόρθωσε να βγει από μία οικονομική κρίση και μία κοινωνική καταστροφή, ανακάμπτει στον ισχυρό πυρήνα της ευρωζώνης, των ευρωπαϊκών δρώμενων και να δούμε πώς εκεί η Ελλάδα θα μπορέσει να ισχυροποιήσει τον ρόλο της περαιτέρω και να έχει συμμαχίες και να είναι πιο αποτελεσματική».
Ερωτηθείς σχετικά με την επιχειρούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκρότηση ευρύτερου προοδευτικού μετώπου διαβεβαίωσε πως η προσπάθεια «ήδη παράγει αποτελέσματα και θα αποτυπωθεί την επόμενη περίοδο σε μεγαλύτερο βάθος στο περιεχόμενο και στις προγραμματικές συγκλίσεις».
«Αυτό το άνοιγμα που κάνουμε εμείς στον ιστορικό χώρος της Κεντροαριστεράς, του Κέντρου, τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, δεν είναι μια τακτική κίνηση, για να τα πάμε λίγο καλύτερα ή λίγο χειρότερα στις εκλογές. Εμείς πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι, ήδη, από το 2012 στις εκλογές έχει υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η πλειοψηφία των πολιτών που ιστορικά ψήφιζαν τον λεγόμενο δημοκρατικό χώρο, τον προοδευτικό χώρο, τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από τότε επιλέγει -ως πρώτη επιλογή, όχι ως μοναδική, αλλά ως πρώτη- τον ΣΥΡΙΖΑ και ως ηγέτη τον Τσίπρα και αυτό το οποίο ο ελληνικό λαός έχει δείξει και το 2012 δύο φορές και το 2015 τρεις φορές κι εξακολουθεί να το αποτυπώνει ακόμη και σήμερα στις κοινωνικές συζητήσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες για εμάς δημοσκοπήσεις, και αυτό θέλουμε να μπορέσουμε να το μορφοποιήσουμε, να το εμβαθύνουμε ιδεολογικοπολιτικά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα και με μια ατζέντα θετική, προγραμματική, πολιτικά προοδευτική, αλλά και με μια ατζέντα ανάσχεσης επιθετικής ρητορικής που υπάρχει ιδίως στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, της ακροδεξιάς, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και διαλυτικών πολιτικών για την κοινωνία», εξήγησε.
«Υπάρχει δυνατότητα για μια προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση»
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Βγάλαμε ορισμένα χρήσιμα και κρίσιμα συμπεράσματα και την επόμενη μέρα υπάρχει η δυνατότητα, στην επόμενη Βουλή να υπάρξει μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση. Δηλαδή, παρά τη στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86, θεωρώ απολύτως θετικό το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή με πλειοψηφία να μπορέσουμε να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86. Θεωρώ απολύτως θετικό ότι μια σειρά διατάξεων που αφορούν το πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του είναι προς αναθεώρηση στη Βουλή και άλλες σημαντικές διατάξεις».
Σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 3 ανέφερε: «Δεν είχε τίποτε τρομακτικά επαναστατικό το άρθρο 3, τέτοιες διατάξεις και τέτοια άρθρα έχουν στα Συντάγματά τους όλες οι δυτικές ευρωπαϊκές χώρες. Ποιος έχει βάλει αυτά τα άρθρα; Τα κόμματα, πολλές φορές τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, τα φιλελεύθερα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η ΝΔ εδώ, επειδή είναι προσκολλημένη και πολιτικά και στελεχιακά σε κάποιες απόψεις ακραίες ιδεολογικοπολιτικά, σε αυτά τα ζητήματα μοιάζει να έχει αποφιλελευθεροποιηθεί. Η υπερβολική προσκόλληση στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στην ακραία Δεξιά δημιουργεί κλίμα για μια τέτοια ιδεολογική στροφή της ΝΔ».
Αναφορικά με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής είπε: «Στην επόμενη σύνθεση της Βουλής δεν θα γίνει κάποια ανατροπή αναφορικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ποιον θέλει να κυβερνήσει για την περίοδο 2019-2023 τον Οκτώβρη και όχι τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη του 2020 που λήγει η θητεία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας που κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει να ανανεωθεί, να τον στηρίξει και η ΝΔ, καθώς είναι ένα πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν προέρχεται από την Αριστερά αλλά έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και την προοπτική αποδέσμευσης του 1 δισ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα ο κ.Ζαχαριάδης εκτίμησε: «Αυτό που μένει είναι κάποιες ουσιαστικές διαδικαστικές λεπτομέρειες προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτά για τα οποία έχουμε συμφωνήσει την επόμενη περίοδο και είναι επιλογή μας να τα κάνουμε και πρέπει να τα κάνουμε για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε πιο ισχυρά σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, να αποκλιμακώσουμε ακόμη περισσότερο την ανεργία, να βελτιώσουμε την ομαλότητα στην οικονομία της καθημερινότητας. Αυτά μένει να νομοθετηθούν την επόμενη περίοδο κι η εκτίμησή μου είναι ότι και στο EWG και στο Eurogroup θα είμαστε απολύτως έτοιμοι ώστε αυτά τα οποία προβλέπει η μεταμνημονιακή συμφωνία για επιστροφή των διακρατηθέντων κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να μπορέσουν να τονώσουν ακόμη παραπάνω τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά, που την έχει τόσο πολύ ανάγκη».