Ο υφ. Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο
Για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα του ελληνικού αθλητισμού, με προεξάρχον αυτό της έξαρσης των φαινομένων οπαδικής βίας, μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στην ΕΡΤ 1.
Αναφερόμενος στα «ραντεβού θανάτου» που έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό, σχολίασε χαρακτηριστικά: «αποτρέπουμε την είσοδο των... ανεγκέφαλων στους αγωνιστικούς χώρους με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο» και συνέχισε: «ο αθλητισμός δεν πρέπει να συνδεθεί με τα φαινόμενα βίας. Είναι πιο εύκολο να εκφραστούν βίαιες συμπεριφορές μέσα στον αθλητικό χώρο λόγω του τρόπου δομής των οργανωμένων οπαδών».
Ο κ. Βασιλειάδης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισήμανε σχετικά με τα βίαια επεισόδια: «το φαινόμενο της βίας είναι ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό, ούτε γεννιέται από τον αθλητισμό. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι πιο εύκολο να εκφραστούν βίαιες συμπεριφορές μέσα στον αθλητικό χώρο λόγω του τρόπου δομής των οργανωμένων οπαδών. Με δεδομένο ότι είμαστε μία χώρα που μέσα σε μία δεκαετία βίωσε μία ασύλληπτη κρίση, ασύλληπτο νούμερο στην ανεργία των νέων ανθρώπων, ήταν δεδομένο ότι αυτές οι κοινωνικές πιέσεις κάπου θα κατέληγαν. Κι εκεί υπάρχει ένα... πρόσφορο έδαφος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο αθλητισμός να συνδεθεί με αυτά τα φαινόμενα.
Την ίδια στιγμή που στη Γλασκώβη, οι Έλληνες αθλητές του στίβου, με πολλές δυσκολίες, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών και την καλύτερη θέση της χώρας μας όλων των εποχών, αυτοί οι ανεγκέφαλοι, με τα "ραντεβού θανάτου" που δίνουν, και θέλω να πω ότι η αστυνομία δίνει πολύ μεγάλες μάχες για να μπορεί να τα αποτρέπει, μας έδιναν αυτές τις... στιγμές!
Εμείς από την πλευρά μας, ως Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, νομοθετούμε στο βαθμό που μας επιτρέπεται, έχουμε ένα καινούριο νομοθέτημα εδώ και κάποιες ημέρες για να αποτρέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους. Έχουμε κάνει δηλαδή ένα πιο διαυγές και ένα πιο άμεσο νομικό περιβάλλον, γιατί ένα από τα προβλήματα είναι πως δεν υπάρχει φόβος δικαίου σε αυτούς τους ανθρώπους. Η ελληνική αστυνομία έχει εκπονήσει ένα εξαιρετικό υπηρεσιακό σχέδιο, με πλήρη έλεγχο.
Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο αποτρέψαμε ακόμη ένα τέτοιο "ραντεβού" οπαδών, έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα και περιμένουμε να μάθουμε τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Οπαδών του Παναθηναϊκού κατά Συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού. Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί εγρήγορση από όλους μας και κυρίως να μην τους αφήσουμε να επιβάλλουν την ατζέντα».
Ο υφυπουργός αθλητισμού μίλησε για το τι προβλέπει ο νέος νόμος αναφορικά με όσους προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα,: «Δεν έχει νόημα να στείλεις παιδιά 15 και 16 ετών στη φυλακή. Τα παιδιά αυτά έχουν ένα πάθος, μία αγάπη... στρεβλή μεν, αλλά δεν έχει σημασία, την ομάδα τους! Πως νομοθετήσαμε; Με την άσκηση της ποινικής δίωξης, να δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα να απαγορέψει την είσοδό του στο γήπεδο. Είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα, είτε χωρίς. Γι' αυτή την περίπτωση, έχουμε θεσπίσει αυτοτελές ποινικό αδίκημα της ευθύνης του υπευθύνου ασφαλείας της εγκατάστασης σε περίπτωση που κάποιος απαγορεύεται να μπει, τελικά... βρεθεί μέσα. Κι έχουμε πολύ βαριές ποινές φυλάκισης, σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τον όρο αυτόν. Αυτή είναι η λύση και όχι το ιδιώνυμο. Η προειδοποιητική βολή πρώτα, η απαγόρευση εισόδου και, αν αδιαφορήσεις για τις συνέπειες του νόμου, τότε, ναι, ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ σκληρός πάνω σου».
Σε ερώτηση για το αν έχουν ευθύνες οι ίδιες οι ομάδες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε: «Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς! Σε ένα μεγάλο βαθμό, η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τους διοικητικούς παράγοντες των ομάδων. Πολλές φορές δηλαδή, το να έχεις έναν τέτοιο "στρατό" μπορεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Είναι ο λαός που ομνύουν όλοι σε αυτόν, κάθε φορά που υπάρχει ένα ζήτημα και που χρησιμοποιείται και για σκοπούς που έχουν οι παράγοντες και δεν αφορούν το ίδιο το ποδόσφαιρο. Εντάσσεται πολλές φορές και σε ένα πλαίσιο πολιτικοποίησης του χώρου του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Εδώ και έναν χρόνο έχουμε φτιάξει μια Επιτροπή μαζί με την UEFA και το Συμβούλιο της Ευρώπης και Άγγλους ειδικούς. Η νομοθετική παρέμβαση ήταν αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μας με σκοπό να βάλουμε τους ιδιοκτήτες των ομάδων και των εγκαταστάσεων υπόλογους γι' αυτά τα φαινόμενα. Είναι αδιανόητο η αστυνομία να έχει το ρόλο του ταξιθέτη μέσα σε μία ιδιωτική επιχείρηση και κανείς να μην παίρνει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Το νομοθέτημα της προηγούμενης εβδομάδας, αυτό για την άμεση αποτροπή των ταραξιών να ξαναμπούν στο γήπεδο είναι σε τελική επεξεργασία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό μέσα στην επόμενη διετία να αλλάξει πλήρως η κατάσταση στα γήπεδα. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό, αλλά όλα θα ξεκινούν για το πώς θα αλλάξουμε τη νοοτροπία στα παιδιά μας».
«Τα ζητήματα διαιτησίας αφορούν την Ομοσπονδία, πρέπει να φύγουν οι σκιές»
Σχετικά με το ζήτημα των ξένων διαιτητών στους αγώνες μπάσκετ των εγχώριων διοργανώσεων,ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε: «υπάρχει μια συζήτηση για το θέμα διαιτησίας. Να διευκρινίσουμε ότι για τα ζητήματα διαιτησίας δεν μπορεί η κυβέρνηση, ο νομοθέτης να πράξει κάτι. Αυτά αφορούν την Ομοσπονδία. Υπάρχουν, όμως, παράπονα, φωνές και σκιές. Για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, πρέπει να φύγουν οι σκιές. Η Ομοσπονδία πρέπει και οφείλει να πάρει κάθε πρωτοβουλία για ένα καθαρό και στέρεο περιβάλλον, ώστε να μην υπάρχει το περιθώριο σε κανένα να επικαλεστεί οτιδήποτε. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη θέση στα του οίκου της. Νομίζω πως σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και περιμένω από την ΕΟΚ να δω τις κινήσεις που θα κάνει. Δεν συμφωνώ με τους ξένους διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Στον επαγγελματικό αθλητισμό οι μεγαλομέτοχοι έχουν αυξημένο βάρος. Εκεί πρέπει να έρθει η Ομοσπονδία και η Πολιτεία με στέρεους κανόνες για όλους. Σε άλλα πρωταθλήματα έχουν βρει άλλες νόρμες. Έχουν διαχωρίσει το επαγγελματικό από το ερασιτεχνικό κομμάτι, έχουν δώσει στο επαγγελματικό κομμάτι τη διαιτησία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και έχουν νομοθετήσει και έτσι, αλλά έχει έρθει το Κράτος να επικυρώσει τη συμφωνία του αθλήματος. Προφανώς και δεν επιτρέπεται η Ομοσπονδία να υποχωρεί σε πιέσεις, αλλά, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα και υπάρχουν βαριές σκιές, τότε η Ομοσπονδία οφείλει να παίρνει κάθε μέτρο και εμείς ως Πολιτεία να ασκήσουμε κάθε πίεση για να διασφαλίσουμε την ηρεμία και την κανονικότητα».
Τέλος, υφυπουργός Αθλητισμού απαντώντας σε ερώτηση για την περιβόητη «παράγκα», απάντησε χαρακτηριστικά: «η παράγκα είναι ένα σύστημα που επηρεάζει καταστάσεις και προσπαθεί να ορίσει το "μαγαζί". Έχουμε ξένη ΚΕΔ αυτή τη στιγμή, ξένους διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια και το VAR έρχεται έστω και με καθυστέρηση. Όλα αυτά δηλαδή που τους επιτρέπουν να κάνουν αυτό το αλισβερίσι. Έτσι "χτυπιέται" το σύστημα. Είναι ένα σύστημα πολύπλοκο, δαιδαλώδες που αλλάζει ιδιοκτήτες. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που διαχρονικά είχε τη διάθεση να δώσει αυτές τις "μάχες" και να βάλει κανόνες».