Σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη για την δικογραφία της πυρκαγιάς στο Μάτι
Σχολιάζοντας τις ευθύνες που αναδεικνύει η ποινική δίωξη σε βάρος 20 υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε μεταξύ άλλων πως «Η δικογραφία αποδεικνύει ότι επρόκειτο για μία διαλυμένη πολιτεία. Είναι μία προσβολή για όλους μας».
«Δεν υπήρξε ο παραμικρός σχεδιασμός, η παραμικρή σωστή δράση και πρέπει να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες», επισήμανε στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, για να αναρωτηθεί στη συνέχεια: «Ποιος είπε ότι η πολιτεία πρέπει να μπορεί να δρα μόνο σε συνθήκες Ευαγγελίου;».
Ερωτηθείς εάν θα αποδοθούν ευθύνες, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε πως αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, αλλά «δεν μπορεί παρά να πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». «Δεν είναι μόνο η μνήμη των 100 ανθρώπων που χάσαμε. Είναι ότι αν δεν τιμωρηθούν κάποιοι δεν θα πάρουμε μαθήματα για το μέλλον», συμπλήρωσε.
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει αναξιοκρατικός, παρά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους θεσμούς. «Η διάθεση να βάζουμε τα "δικά μας παιδιά" στη δημόσια διοίκηση, είναι η συνταγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και είναι μία καταστροφική συνταγή για την κοινωνία», τόνισε.
Και σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι μόλις χθες η κυβέρνηση, με νέα τροπολογία, παρέτεινε για άλλους έξι μήνες τη θητεία των κορυφαίων στελεχών του Δημοσίου, βάζοντας στον πάγο τη διαδικασία επιλογής τους από το μητρώο επιτελικών στελεχών.
Σε ερώτηση για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, απάντησε ότι το Ποτάμι θα είναι «παρών» και υπογράμμισε πως πέρα από το πρόβλημα που ζούμε καθημερινά με αυτήν την κυβέρνηση, η μάχη των ευρωεκλογών είναι κάτι ευρύτερο που θα καθορίσει το ποια Ευρώπη τελικά θέλουμε.
«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που σκέφτονται το Ποτάμι ως μία συνεπή ευρωπαϊκή δύναμη μακριά από λαϊκισμούς και συντηρητισμούς», επισήμανε και επανέλαβε ότι το Ποτάμι ακολουθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο που το καλύπτει σε μεγάλο βαθμό η ατζέντα Ευρωπαϊκής Αναγέννησης του Μακρόν.
Όταν ρωτήθηκε για το εάν πρέπει να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στη χώρα, απάντησε ότι προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αλλά η λύση δεν θα έρθει με τους παλιούς υπουργούς μίας αυτοδύναμης ΝΔ. «Η κρίση μάς έχει μάθει ότι η λύση βρίσκεται στις συνεργασίες», σημείωσε και επανέλαβε τις πέντε θέσεις του Ποταμιού που αποτελούν τη βάση για τη μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα που θα πάρει το προβάδισμα στην επόμενη εκλογική μάχη.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα που προσγειώθηκε στην Αθήνα, δήλωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία -από την πρώτη στιγμή- θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία του αεροσκάφους, πόσες ώρες παρέμεινε και ποιος επέβαινε, προσθέτοντας ότι όλο αυτό το πέπλο μυστηρίου δημιούργησε μία αντιδικία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα.