Κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται να εφαρμοστεί ανέφερε ο Γιώργος Κύρτσος
«Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, τα χρειάζονται όλα αυτά, αλλά κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται να εφαρμοστεί, δηλαδή δεν ξέρουμε αν η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση οδηγεί σε αυτή τη ρύθμιση ή απλώς είναι μία μπλόφα προεκλογική», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη ρύθμιση -μέσα από δόσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
«Είναι προφανής ο ελιγμός. Αυτό που μένει και αυτό που θα καθορίσει και τη στάση των πολιτών στις κάλπες, κατά την άποψή μου, είναι ότι χρωστούν τα διπλάσια από αυτά που χρωστούσαν το 2014», είπε ο κ. Κύρτσος και διευκρίνισε: «Επί της αρχής δεν έχουμε καμία αντίρρηση για τις 120 δόσεις, είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται η πολιτική μας, αλλά επί της ουσίας, δηλαδή αν οι τράπεζες είναι σε θέση να λειτουργήσουν -για παράδειγμα διαβάζω ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει διευκρινήσεις- εάν οι πολίτες οι οποίοι έχουν διπλάσιο χρέος από ό,τι είχαν το 2014, μπορούν να πληρώσουν και αν [...] τα στεγαστικά δάνεια αξίζουν περισσότερα από την εμπορική αξία των ακινήτων, όλα αυτά είναι οικονομικά ζητήματα τεράστιας σημασίας, που προσδιορίζουν τη σημαντικότητα μίας πολιτικής».
«Ο Τσίπρας βγήκε το 2015 υποσχόμενος τέλος λιτότητας, τέλος μνημονίων και ο κόσμος χρωστάει τα διπλά από ό,τι χρωστούσε τότε. Οι οφειλές προς την εφορία αυξάνονται. Με βάση τα στοιχεία του 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση έφτασαν 11 δισ. ευρώ. Επομένως καταγγέλλουμε μία πολιτική που υπερχρέωσε τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και καταγγέλλουμε τον ελιγμό, ότι αυτοί που μας υπερχρέωσαν, τώρα προεκλογικά θέλουν να διαφημίσουν μία ρύθμιση, ενώ αν ήταν συνεπείς όλη αυτή την τετραετία, θα φρόντιζαν πρώτον να μειώσουν το ιδιωτικό χρέος και δεύτερον να κάνουν σοβαρές ρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων ο κ. Κύρτσος εξήγησε ότι, εφόσον γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν θα το καταφέρει σε μία εβδομάδα, θα το καταφέρει πρώτα μειώνοντας φορολογικούς συντελεστές και δίνοντας μια ώθηση στον ιδιωτικό τομέα, στη συνέχεια βάζοντας κάποια τάξη σε αυτά που έχουν ξεφύγει -μεταρρυθμίσεις, διάφορες δαπάνες- και αφού ενισχύσει τη διαπραγματευτική του δύναμη στο εσωτερικό της ΕΕ, θα επιχειρήσει και σε ένα διάστημα 12 μηνών να κινήσει αυτή τη διαδικασία, αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι «δεν θα συμβούλευα κανέναν να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο», ο κ.Κύρτσος παρατήρησε ότι «ο Μοσκοβισί περιγράφει σωστά ότι δεν είναι έτοιμοι να υπογράψουν (σ.σ. για τη μείωση των πλεονοσμάτων), αλλά το γεγονός ότι ο Βέμπερ κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση -και Βέμπερ σημαίνει ευρωπαϊκή κεντροδεξιά- αυξάνει τις πιθανότητες μετά από μία περίοδο δοκιμασίας να μας αντιμετωπίσουν κάπως καλύτερα». «Αυτός άλλωστε είναι ένας στόχος που έχει θέσει και η Κυβέρνηση και ο Στουρνάρας και ο Μητσοτάκης, είναι ο μόνος στόχος στον οποίο συμφωνούν, απλά ο Μητσοτάκης κατάφερε τους πρώτους διπλωματικούς πόντους μετακινώντας τις θέσεις του Βέμπερ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το κλίμα για τη ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών ο ευρωβουλευτής επισήμανε: «Είναι καλό το κλίμα για τη ΝΔ, χωρίς να σημαίνει ότι έχει λύσει όλα της τα προβλήματα ή ότι περιμένει ο κόσμος να την αποθεώσει, αλλά είναι πολύ ισχυρότερη η θέση της από του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι από τους πέντε ευρωβουλευτές θα ανέβουμε στους επτά --κάνω μια εκτίμηση. Τώρα οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν με εννιά και δέκα ευρωβουλευτές, αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστές, γιατί παίρνουν τις εθνικές δημοσκοπήσεις και τις μετατρέπουν σε ευρωβουλευτικές έδρες, ενώ η παράδοση των ευρωεκλογών είναι τα μεγάλα κόμματα να παίρνουν χαμηλότερα ποσοστά από τις εθνικές εκλογές, γιατί υπάρχει μια αποσυσπείρωση, κακώς κατά την άποψή μου».
Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις για τη συγκρότηση ευρύτερου προοδευτικού πόλου, όπως η πρωτοβουλία πολιτών «Γέφυρα» ο κ. Κύρτσος ανέφερε: «Κάθε βδομάδα ψάχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ψάχνεται με διαφορετικό τρόπο, "φέρε λίγους δήθεν καραμανλικούς, λίγους ΑΝΕΛ χωρίς τον Καμμένο, έλα εσύ-φύγε εσύ", έχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας. Αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα ιστορικό σχετικής πολιτικής συνέπειας και είχε και ένα ιστορικό σχετικής πολιτικής αξιοπρέπειας στη διαχείριση της εξουσίας και των θέσεων επιρροής, τότε αυτά που κάνει θα είχαν μεγαλύτερο νόημα. Αν αφαιρέσει κανείς δυο-τρεις πολύ σοβαρούς ανθρώπους, οι υπόλοιποι είναι οι γνωστοί περιφερόμενοι -δεν είναι κακό να περιφέρεσαι στην πολιτική, δεν έχω καμιά αντίρρηση- αλλά περιφέρονται χωρίς να τους ακολουθούν πολλοί, για να το πω ήπια. Άρα, δε λύνεται κανένα πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και εν πάση περιπτώσει αν θέλεις άνοιγμα στον Μουζέλη διότι είναι μια προσωπικότητα ο Μουζέλης, δεν μπορεί να είσαι "αγκαλιά" με τον Πολάκη, ή δεν μπορεί να είσαι αγκαλιά με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας. Πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν, αυτή η λογική του σούπερ μάρκετ δεν νομίζω ότι εντυπωσιάζει κανέναν».