«Προφανώς είναι μεγάλα τα πλεονάσματα, αλλά είχαν δεσμευτεί για 4,5% πλεόνασμα μέχρι το 2030»
«Αυτή τη στιγμή προχωρούμε με τον δικό μας βηματισμό και με ίδιες δυνάμεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Βγήκαμε στις αγορές και τα τελευταία ήταν τα καλύτερα επιτόκια που είχε να δει η χώρα μας από το 2004», επισήμανε. Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας συνιστούν τέταρτο μνημόνιο, τόνισε ότι «τέταρτο μνημόνιο -κεκαλυμμένο πλήρως- είναι αυτά τα οποία προτείνει η Νέα Δημοκρατία, γιατί ουσιαστικά ήταν και είναι ενδόμυχες προτάσεις του ΔΝΤ, είτε για τον χώρο της εργασίας, είτε για τον χώρο της οικονομίας».
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ για το ύψος των πλεονασμάτων και τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσής τους με τους θεσμούς ο κ. Ρήγας σημείωσε: «Προφανώς είναι μεγάλα τα πλεονάσματα, αλλά είχαν δεσμευτεί για 4,5% πλεόνασμα μέχρι το 2030. Όλη αυτή την περίοδο εμείς κάναμε τεράστια προσπάθεια να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Με όλα αυτά που λέει η ΝΔ ουσιαστικά υποκρύπτει ή προσπαθεί να μη φανερώσει το πραγματικό της σχέδιο, που είναι η επαναφορά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας. Όταν μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων τι κάνει; Μας ακολουθεί. Εμείς επαναδιαπραγματευτήκαμε τα σκληρά πλεονάσματα που είχαν υπογράψει οι ίδιοι. Προφανώς συμφωνούμε και είναι στόχος μας να αποδείξουμε, όπως αποδείξαμε όλη την προηγούμενη περίοδο ότι ήταν λάθος όλες αυτές οι προβλέψεις, που είχαν κάνει για την οικονομία της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να βγει από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Το ίδιο κάνουμε και τώρα».
Σχετικά με την προοπτική εκταμίευσης των 750 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν δόση των περί τα 4,8 δισ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα, που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2022, σε εξαμηνιαίες δόσεις ο κ. Ρήγας είπε: «Όλα όσα είπαμε, με την πολύ μεγάλη στοχοπροσήλωση που είχαμε, έχουν επιτευχθεί --ακόμη και το θέμα των συντάξεων. Και τώρα, επειδή υπάρχει αυτή η στοχοπροσήλωση, υπάρχει από τη μεριά μας η σοβαρότητα, θα ολοκληρωθούν όλα και θα υπάρξει και η εκταμίευση των χρημάτων αυτών».
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του BBC που κάνει λόγο για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα» ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και νομίζω είναι δεδομένο αυτό. Ούτε άνοιξε, ούτε συζήτησε κάποιος τέτοιο θέμα. Να σας θυμίσω, ότι τέτοιο θέμα άνοιξε η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Σπυράκη, κάποια στιγμή, όταν συζητούσαν το θέμα της εθνότητας και της γλώσσας. Αυτοί το άνοιξαν το θέμα αυτό, όχι η ελληνική κυβέρνηση. Και ήταν και επικίνδυνο μάλιστα [...] Είναι και λίγο πια αστείο στη σημερινή εποχή να ανοίγουν τέτοια θέματα. Προφανώς υπάρχει κάποια στόχευση, ή καθοδηγούνται από κάποιους χώρους αυτά. Δεν υπάρχει όμως από εμάς».
«Σε επίπεδο κοινωνίας διαμορφώνεται το προοδευτικό μέτωπο»
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη συγκρότηση ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στις δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς, ο κ. Ρήγας παρατήρησε: «Στο δίπολο, από τη μια μεριά είναι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων -ουσιαστικά είναι απέναντι στην ίδια την κοινωνία και την απομείωση της δημοκρατίας στη χώρα μας- και από την άλλη μεριά είναι όλο το υπόλοιπο κομμάτι το προοδευτικό, το οποίο είναι στον αντίποδα. Εδώ θα πρέπει να πάρουν θέση και οι πολιτικοί φορείς και τα πολιτικά υποκείμενα. Άρα, αυτό ήδη διαμορφώνεται και έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο κοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ότι δεν είναι μόνο σε επίπεδο κορυφής».
«Σε επίπεδο κορυφής», εξήγησε, «είναι οι προγραμματικές θέσεις», καθώς «όσο δεν υπάρχουν προγραμματικές θέσεις που να δημιουργούν τέτοια δυνατότητα, προφανώς δεν υπάρχει και δυνατότητα συνεννόησης και αφορά αυτό που λέω το ΚΙΝΑΛ».
«Δεν μπορεί να λέει το ΚΙΝΑΛ σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, το ερώτημα που μπαίνει ποιο είναι; Η στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας (προκύπτει) ως απάντηση, γιατί δεν υπάρχει άλλη απάντηση σε αυτό. Αυτό, όμως, δεν είναι προοδευτικό, δεν μπορεί να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση τέτοιου είδους αντίληψη. Άρα (σ.σ. το προοδευτικό μέτωπο) διαμορφώνεται γιατί υπάρχει μεγάλη διάθεση του κόσμου, για να απαντήσει και στην ακροδεξιά και δεξιά αντίληψη, η οποία διαμορφώνεται και στην Ευρώπη, αλλά και σε έναν μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας. Φωνές στη ΝΔ, όπως ο κ. Βορίδης με τις τελευταίες του δηλώσεις στην Κόρινθο, διαμορφώνουν ή θέλουν ή προσπαθούν να διαμορφώσουν τέτοια κατάσταση και στη χώρα μας. Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας δεν πρέπει να το επιτρέψει την επόμενη περίοδο», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την επιστολή του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν τάσσεται υπέρ της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ», ο κ. Ρήγας επισήμανε: «Ο κ. Λαλιώτης θα με βρει θετικό ως προς το ότι απάντησε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, αλλά όταν φτάνει στο διά ταύτα της πολιτικής στάσης -ενδεχομένως και πρότασης- δεν μπορεί να λέει ότι έχουμε μέτωπο και στους δύο απέναντι. Αυτό ακυρώνει την όποια προοπτική, πρώτον ότι "δεν πάω με τη ΝΔ", δεύτερον την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ [...] Δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός τον οποίο θα αντιπαρατεθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κορμό της προοδευτικής διακυβέρνησης και προφανώς έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Εμείς δεν έχουμε ηγεμονική αντίληψη, εμείς μιλάμε με όρους κοινωνίας».