Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη απαντά στην κριτική που έχει ασκηθεί
Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας συγκεντρώνει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του νόμου Κατσέλη, διορθώνοντας κενά, τα οποία επέτρεπαν σε ορισμένους την ανάπτυξη στρατηγικών αθέτησης πληρωμής», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους φορείς του τραπεζικού συστήματος για τα «κόκκινα» δάνεια, χαρακτηρίζοντας «αντιπολιτευτικές κινδυνολογίες» την κριτική που έχει ασκηθεί.
«Το νέο πλαίσιο μειώνει τη γραφειοκρατία και είναι πιο προσβάσιμο στους δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα [....] εδραιώνει μία ορθή λογική διαφάνειας στην τραπεζική λειτουργία, μέσα από έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό ένταξης δανειοληπτών στη νέα ρύθμιση», είπε η κ. Βάκη. «Εδραιώνεται παράλληλα και αυτό που η κυβέρνηση έχει θέσει ως διαρκές ζητούμενο, δηλαδή η προστασία της λαϊκής κατοικίας και η στήριξη ανθρώπων, που λόγω των οικονομικών περιστάσεων βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής και δεν μπορούν να βρουν διέξοδο από το τραπεζικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται», πρόσθεσε.
«Θέτει σε κίνηση το νέο πλαίσιο», συνέχισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «νέα εργαλεία, δημιουργώντας πραγματικές διευκολύνσεις σε εκείνους που έχουν ανάγκη, δηλαδή θεσπίζεται η επιδότηση του 1/3 της δόσης του δανείου, προσφέρεται επιμήκυνση έως 25 έτη, προσφέρεται κούρεμα επιτοκίου έως και 50%, προσφέρεται διαγραφή προσαυξήσεων, προσφέρεται υπό προϋποθέσεις και κούρεμα δανείου, σε περιπτώσεις κατοικιών των οποίων η αντικειμενική αξία έχει καταρρεύσει λόγω της κρίσης».
«Επτά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τη συγκρότηση πλατιάς συμμαχίας στον προοδευτικό χώρο»
Κληθείσα να σχολιάσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την πολιτική αντιπαράθεση για την υπουργοποίηση των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα η κ. Βάκη επισήμανε: «Η συνήθης κριτική που ασκήθηκε κάπου έχει βάση. Εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω βγει επανειλημμένως σε πάνελ με τον κ. Μωραΐτη στο πρόσφατο παρελθόν [...] καταλαβαίνω την αντίρρηση που προβλήθηκε να συμπεριλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό σχήμα ανθρώπους, οι οποίοι λοιδορούσαν δημόσια την πολιτική ζωή μέχρι πριν από λίγο καιρό, αλλά να δούμε λίγο σφαιρικά τα πράγματα. Εδώ και επτά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί με συνέπεια μία θέση, τη συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας με δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, ακόμη και με δυνάμεις της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς».
«Η απόδειξη αυτών», εξήγησε η κ. Βάκη, «είναι ότι ήδη από το 2012 το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο που κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές συσπείρωνε στελέχη που είχαν μία πορεία στο ΠΑΣΟΚ και διαφώνησαν με τη μνημονιακή στροφή του», ενώ «σε σχέση με την κεντροδεξιά, στηρίχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος για πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει επιλέξει πρόσωπο της Αριστεράς αντίστοιχα».
«Σε όλες τις συνθέσεις του κυβερνητικού σχήματος, υπήρχαν στελέχη της κεντροαριστεράς μέσα. Τώρα για αυτά τα δύο νέα πρόσωπα που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα θα περιοριστώ να πω ότι το αποτύπωμά τους θα κριθεί στην πράξη της διακυβέρνησης και σε δύο πολύ κρίσιμα υπουργεία --Υποδομών και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι και σαφές ότι πολλές φορές στην πολιτική είναι θετικό να αναπροσαρμόζονται θέσεις και απόψεις και από αυτή τη σκοπιά είναι θετικό ότι πολλά μέλη του κυβερνητικού σχήματος, τα οποία στο παρελθόν είχαν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σε ζητήματα πολιτικής, σήμερα ενώνουν τις δυνάμεις τους. Εδώ και επτά χρόνια υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της συγκρότησης ενός μετώπου, δεν είναι ότι προέκυψε τώρα. Ας μην ξεχνούμε ότι είναι και επιτακτική η ανάγκη της συγκρότησης ενός τέτοιου μετώπου, αν σκεφτεί κανείς την ακροδεξιά μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας και το τεράστιο κενό εκπροσώπησης, που αφήνεται μεταξύ Αριστεράς και μιας Δεξιάς, η οποία τείνει να γίνει ακροδεξιά. Επομένως είναι θετικό να δημιουργηθεί ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο», διευκρίνισε.
Αναφερόμενη, εξάλλου, στη Συμφωνία των Πρεσπών η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «θα επιφέρει ειρήνη, σταθερότητα στην περιοχή, θα μπούμε επιτέλους σε μία σχέση καλής γειτονίας και αλληλεγγύης με τους γείτονές μας και μία λογική συνανάπτυξης, θα μπει και ένα τέλος σε αυτή την εθνικιστική εξαλλοσύνη, που ζήσαμε αλλά και σε αυτή τη λαθροχειρία και τη στρέβλωση της ιστορίας». Σχολιάζοντας τη δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ότι «στους δρόμους της Περιφέρειάς μου οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια εφόσον επιλέγουν ένα όνομα που δεν τους ανήκε», η κ. Βάκη παρατήρησε: «Ο κύριος Τζιτζικώστας ως κύριος Τζιτζικώστας, ως φυσικό πρόσωπο, είναι ελεύθερος να λέει και να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ως περιφερειάρχης και με αυτή τη θεσμική του ιδιότητα οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομοθεσία του κράτους. Δεν μπορεί να αυθαιρετεί και να κάνει ό,τι θέλει».