«Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να διαβάζει την ομιλία του, σκεπτόμουν ότι ευτυχώς που νομίζετε, κ. Τσίπρα, ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά»
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να διαβάζει την ομιλία του, σκεπτόμουν ότι ευτυχώς που νομίζετε, κ. Τσίπρα, ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά. Επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
«Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε και εμείς αυτά που θέλετε εσείς. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαική εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κύριε Τσίπρα, σας είχα καταθέσει πρόταση, ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η ΝΔ, έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα».
«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της δημοκρατίας μας και ορίζει όλες τις πτυχές της χώρας, διαμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο και ώρα ευθύνης για όλους. «Δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία», υπογράμμισε.
Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πρωτοφανές, προσέθεσε και επισήμανε πως εδώ και 10 χρόνια η πατρίδα μας μαστίζεται από κρίση. «Ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας. Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε. Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας αναγέννησης» ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως μια γενναία τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και τόνισε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις αλλαγές. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με καλό πνεύμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε το μήνυμα πως η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις. «Στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις του κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει η πατρίδα μπροστά και ποιος να μείνει καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σύνταγμα δείχνει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος εκφράζει τη συντήρηση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον. Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός πως θα αναφέρει μια Βουλή όπου οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες» συμπλήρωσε.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» επισήμανε κατά την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό. Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων» υπογράμμισε.
«Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κ. Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα;» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» επανέλαβε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από το άρθρο της ασυλίας για να μην πάει στο δικαστήριο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανέντιμη την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Θέλετε να καταλήξετε σε ένα πρόχειρο σύνταγμα στα μέτρα σας. Θέλετε να πάτε σε μικρή αναθεώρηση. Γιατί αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον;» σημείωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Εμείς εισηγούμαστε τολμηρές αλλαγές. Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Διασφάλιση ομαλής λειτουργίας θεσμών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και διευκρίνισε: «Η πρότασή μας προωθεί την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Προωθούμε προτάσεις που προωθούν την αλληλεγγύη και την αξιοκρατία» συμπλήρωσε.
«Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32 , πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία» πρόσθεσε.