H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα Ισπανίας, El Pais, σημειώνει την ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας
Στην προσπάθεια να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών σε μία σειρά ζητημάτων που τις χωρίζουν, εστιάζει ο ισπανικός Τύπος στην κάλυψη της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν κάνουν έκκληση σε διάλογο για να μειωθούν οι ιστορικές εντάσεις», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα El Pais, σημειώνει την ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών «δύο ώρες περισσότερες από το προβλεπόμενο», γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια που κατέβαλαν για να υπάρξει μία ειλικρινής προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.
Προσθέτει, όμως, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα ότι «με βάση τις σοβαρές χειρονομίες μεταξύ τους, απέναντι στις κάμερες, (συνάγεται πως) δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Ο Έλληνας ηγέτης διαβεβαίωσε πως "μπήκαν τα θεμέλια για μελλοντικές ιστορικές αποφάσεις", αλλά δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Αμφότεροι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τον διάλογο για να αμβλύνουν τις διαφορές».
Στη συνέχεια, η εφημερίδα κάνει λεπτομερή αναφορά στις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες (Αιγαίο, έρευνες για πετρέλαιο, μειονότητες) και στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα αυτό. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει τη συνεργασία τους στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ενώ τονίζει πως υπήρξε πρόοδος σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις και τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνη -Θεσσαλονίκη, όπως και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν σκηνοθετούν τις διαφορές τους, η καταλανική El Periodico de Catalunya, σημειώνει πως «οι πρώτες λέξεις και χειρονομίας υπήρξαν χαρίεσσες κι εγκάρδιες στο έπακρο. Αμφότεροι, Τσίπρας και Ερντογάν, συναντήθηκαν για ώρες και ώρες και όταν τελείωσαν σχολίασαν πως η συζήτησή τους υπήρξε ειλικρινής, με αλληλοσεβασμό, εποικοδομητική και εγκάρδια και άλλα με άλλα στομφώδη επίθετα».
«Όμως, όσο οι δηλώσεις τους στον Τύπο προχωρούσαν, οι εκφράσεις τους σκλήρυναν. Κάτω από μία επικάλυψη ευγενείας οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν διάφορες κεκαλυμμένες επιθέσεις: οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δεν βρίσκονται στην καλλίτερη στιγμή τους».
Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρεται στα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, με το Αιγαίο να αναδεικνύεται σε έναν «σκόπελο» μεταξύ τους και αναφέρει τις απόψεις που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες σχετικά με τη διένεξη για τις παραβιάσεις και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Η El Periodico στέκεται επίσης στις μομφές που εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος για το καταφύγιο που κατ' αυτόν προσφέρει η Ελλάδα σε πολλούς υποστηρικτές του καταζητούμενου θρησκευτικού ηγέτη Φετουλαχ Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ιδιαίτερα στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο. «Ο τουρκικός εθνικισμός ξεσπάθωσε: "οι Έλληνες δεν πρέπει να λησμονούν πως οι παππούδες τους πέθαναν στον πάτο της θάλασσας" είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, αναφερόμενος στον πόλεμο του 1922», σημειώνει η ίδια εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της, στην κατακλείδα της ανταπόκρισης, «ο Τσίπρας, ενώπιον του Ερντογάν έντεχνα παρέκαμψε την πρόκληση: "επαναλαμβάνω πως η Ελλάδα τάσσεται κατά των πραξικοπηματιών και υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία. Όμως η Ελλάδα έχει ένα σύστημα δημοκρατικών αντίβαρων. Σεβόμαστε τις αποφάσεις και την ανεξαρτησία του δικαστικού μας συστήματος"».