Όσα ειπώθηκαν επίσημα από τους δυο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους
Ώρες πριν την πολυαναμενόμενη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που πήραν άσυλο από την Ελλάδα. Μάλιστα, τα ονόματά τους βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των επικηρυγμένων από την Άγκυρα για τρομοκρατία, στο «κόκκινο» στάτους, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας της σχετικής λίστας του τουρκικού ΥΠΕΣ.
Με την ανακοίνωση της επικήρυξης ήταν κοινή η πεποίθηση πως η συγκυρία δεν ήταν τυχαία και η Τουρκία ήθελε να δείξει για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα τη σημασία που δίνει στο θέμα. Κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα λόγια του Ερντογάν, στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας «εμείς αυτή την προσμονή επιθυμούμε και θέλω να τραβήξω την προσοχή της γείτονος χώρας. Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουλίου έχουν χάσει τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει».
Το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στις δηλώσεις των δυο ηγετών στην κοινή συνέντευξή τους.
Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως Τουρκία και Ελλάδα έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας και θα πρέπει να έχουν μια κοινή αντιμετώπιση στο ζήτημα αυτό.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το θέμα αυτό λέγοντας πως στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι. Ωστόσο υπογράμμισε πως στην υπόθεση αυτή η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις και η Ελλάδα, ως κράτος δικαίου, οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα, επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες, εξηγώντας πως στη χώρα μας είναι απολύτως σαφής η διάκριση των εξουσιών και οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης είναι σεβαστές από την κυβέρνηση.
Οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να ανατρέψουν τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουν μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των εκατέρωθεν ανησυχιών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επεσήμανε τη σημασία της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο και ανέφερε ότι στις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα «κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε». Εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών.
«Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα παράπονα του Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, κάτι που όπως επεσήμανε μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα περασμένα χρόνια.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει επιβαρυνθεί με υπερβολικό φόρτο σε σχέση με τους μετανάστες και κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, μολονότι η Τουρκία έχει τηρήσει τις δικές της. Αυτή τη στιγμή, προσέθεσε, η Τουρκία περιθάλπει 4 εκατ. πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια.