Ο πρωθυπουργός στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ
Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας είπε, ότι το σημαντικότερο είναι, ότι οι επτά αρχηγοί των κρατών του ευρωπαϊκού νότου ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας «να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις», τόνισε.
Αναφερόμενος στην οικονομική και μεταναστευτική κρίση, είπε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τις βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και σημείωσε ότι «γι' αυτό έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί». «Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ», τόνισε. «Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη, ότι «τονίσαμε στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών». «Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε ότι «πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας».
Αμοιβαίος σεβασμός και σεβασμός του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντησή του την επόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και τόνισε ότι «πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης, γιατί και οι επτά συμφωνούμε, στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία, πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». «Σε αυτό το πλαίσιο» συμπλήρωσε, «στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».
Επιπλέον υπογράμμισε, ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να είναι οφέλη, που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους. Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «πιστεύουμε σε μια Ευρώπη, που μπορεί να δίνει λύσεις, αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια». Μίλησε ακόμη για «μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας».