«Της είπα να μη μου ξανατηλεφωνήσει»
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ προχώρησε στην αποκάλυψη άγνωστων πτυχών των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας από την ελληνική πλευρά ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Γκρούεφσκι, όμως τότε, όπως σημείωσε, η άλλη πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη. Εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να λύσει το ζήτημα και γι’ αυτό δημιούργησε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, δημιουργώντας ένα καλό κλίμα για διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση των Σκοπίων, υπό τον Ζόραν Ζάεφ, για τον οποίο ανέφερε πως ήταν γνωστό ότι ήθελε να λυθεί το ονοματολογικό.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι το 2015 η Αμερικανίδα ομόλογός του είχε επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά, ζητώντας του να μην έρχεται σε επαφή με το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, όταν ακόμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, γιατί ο τότε πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ένιωθε ότι πιεζόταν. «Της είπα να μη μου ξανατηλεφωνήσει», δήλωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του φυσικού ηγέτη των Αλβανών της ΠΓΔΜ, Αλί Αχμέτι, ο οποίος στις συναντήσεις του με τον Νίκο Κοτζιά τον προειδοποίησε για την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στη χώρα και για τους κινδύνους μετάλλαξης του ήπιου αλβανικού εθνικισμού σε ισχυρό ισλαμικό φονταμενταλισμό.
Αναφορικά με το erga omnes, υποστήριξε πως μετά το 1996 ζήτημα συνταγματικών αλλαγών δεν είχε τεθεί από ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα αποκάλυψε πως όταν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ του είπε: «ρε Νίκο γιατί μου το κανείς αυτό, αυτά τα έχετε εγκαταλείψει 21 χρόνια τώρα».
Όσον αφορά στο γιατί δεν προχώρησε η πρόταση για όνομα αμετάφραστο στα σλαβικά, εξήγησε πως οι Αλβανοί της γειτονικής χώρας δεν μπορούσαν να δεχτούν τέτοιο όνομα, γιατί θα ένιωθαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Αναφορικά με την πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν», ξεκαθάρισε ότι ποτέ η κυβέρνηση δε συμφώνησε σε αυτό το όνομα, αλλά ήταν μία πρόταση της γειτονικής χώρας την οποία απέρριψε ο πρωθυπουργός.
Για την ψηφοφορία στη Βουλή, ανέφερε ότι ήταν σίγουρος πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα περνούσε, και κατηγόρησε τα κόμματα που δεν την ψήφισαν ότι στην πραγματικότητα είναι ικανοποιημένα από αυτήν, και «πετροβολούσαν» την κυβέρνηση μόνο επειδή ήξεραν ότι θα περνούσε από τη Βουλή. Εξέφρασε εξάλλου τον σεβασμό του για τη Στάση του Σαύρου Θεοδωράκη, που στήριξε τη συμφωνία παρά τις ισχυρές πιέσεις που, όπως σχολίασε, δέχθηκε για να υπαναχωρήσει.