Μετά τις ανακατατάξεις που προκάλεσε στο κοινοβουλευτικό τοπίο – και όχι μόνο- η Συμφωνία, η μάχη περνά στα κοινωνικά μέτρα
Την Παρασκευή πήρε τέλος η κοινοβουλευτική περιπέτεια που περιστράφηκε γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλαξε όχι μόνον την σύνθεση της κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων της Βουλής.
Με τις εκλογές προ των πυλών, είτε τον Μάιο, είτε με την εξάντληση της τετραετίας στον ερχόμενο Οκτώβριο, η κυβέρνηση ρίχνει τώρα το βάρος στις παρεμβάσεις και τα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα με αιχμή του δόρατος την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.
Στόχος του Μαξίμου είναι πλέον η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, μικροαλλαγές στην κυβέρνηση αλλά και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο και τις εκλογές.
Επιπλέον στοιχήματα είναι το διάδοχο σχήμα που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη – ομπρέλα προστασίας για την πρώτη κατοικία αλλά και η πολυσυζητημένη ρύθμιση των 120 δόσεων, με κούρεμα που μπορεί να φτάσει και το 85% για κόκκινα χρέη των πολιτών προς το κράτος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το πολιτικό ρεπορτάζ η κυβέρνηση θα περάσει και από έναν μίνι ανασχηματισμό, με στόχο να καλυφθούν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί. Απρόβλεπτος παράγοντας είναι, πλέον, ο πρώην πρωθυπουργικός συνεργάτης, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει περάσει στο αντάρτικο σηκώνοντας ψηλά τους τόνους. Με χθεσινό του Tweet ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ έβαλε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, «καρφώνοντάς» τον αναφορικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Με άρθρο του πάντως στην ελληνική έκδοση του Economist, που κυκλοφορεί με τη Real News, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πεπεισμένος πως το 2019 θα είναι μια ιστορική χρονιά. «Όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών», όπως τονίζει. «Η χώρα βρίσκει ξανά βηματισμό, η κανονικότητα έχει επιστρέψει και η κοινωνία έχει λόγο να αισιοδοξεί ξανά» σημειώνει. Στην Ελλάδα, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, «μια προοδευτική κυβέρνηση, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, να αποκαταστήσει αδικίες έναντι των πολλών, να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Και πρόσφατα, έβαλε τέλος σε μια διένεξη σχεδόν 30 ετών, με τους βόρειους γείτονες μας, η οποία αποτέλεσε διαχρονικά τροφή για τον εθνικισμό και την ακροδεξιά και στις δύο πλευρές των συνόρων».