Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών με τη ΝΔ να απαιτεί το τελικό κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ και την επιστολή παραίτησης του Έλληνα πρώην ΥΠΕΞ
Με κόντρες και διευκρινίσεις η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λίγο πριν η πολυσυζητημένη συμφωνία, που προκάλεσε ραγδαία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».
Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».
Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.
Ποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές συμμετέχουν στην Επιτροπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι τελικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, κατόπιν κλήρωσης, θα μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.
Με τη συμμετοχή των εν λόγω βουλευτών μαζί με τον Δημήτρη Καμμένο (σ.σ. ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας), ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή αυξάνεται σε συνολικά τρεις. Να σημειωθεί πως, όπως τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν κληρώθηκε.
Ποιοι θα δώσουν το πολυπόθητο 151 στον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η κυβέρνηση αναζητά την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή, αυτή τη φορά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για την επικύρωσή της ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται εκ νέου τον αριθμό των 151 βουλευών. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διαθέτει 145 βουλευτές και με την ψήφο της Κατερίνα Παπακώστα, που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σίγουρη, φτάνουν τους 146.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Έλενα Κουντουρά φαίνεται πως ανήκουν στην κατηγορία που θα δώσουν την στήριξή τους.
Από τη «μήτρα» του Ποταμίου, ο Σπύρος Λυκούδης θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς».
Στη Συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, θα πουν «ναι» στη συμφωνία και ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.
Μετά τη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ για το θέμα, και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θεωρείται πως θα υπερψηφίσει στη Συμφωνία των Πρεσπών ο οποίος έχει αναφέρει ότι η ψήφιση της Συμφωνίας είναι πατριωτικό καθήκον καθώς είναι σε θετική κατεύθυνση.
Και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κρεμαστινός, δήλωσε πως θα διαβάσει πρώτα τη συμφωνία και μετά θα αποφασίσει. «Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.