Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα. Το ντόμινο των γεγονότων ξεκίνησε από χθες όταν η Φώφη Γεννηματά διέγραψε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι εξελίξεις συνεχίσθηκαν και σήμερα με τον Γιώργο Αμυρά να θέτει τον εαυτό του εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.
Μετά την ανεξαρτητοποίησή και την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού του Γιώργου Αμυρά, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Γρηγόρης Ψαριανός, με μία ανάρτησή του στο Facebook, ανακοίνωσε και αυτός την ανεξαρτητοποίησή του.
Η ανάρτηση:
«Λοιπόν Φίλοι μου,
σας ευχαριστούμε όλους και προσωπικώς έναν-ένα για την στήριξη και την συμπόρευσή σας
με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, το οποίο από σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Δυστυχώς, με αλλεπάλληλα δικά μας λάθη, ατυχείς επιλογές και κακούς χειρισμούς καταφέραμε να μηδενίσουμε σχεδόν το 7% των ψηφοφόρων που αρχικώς πίστεψαν και έλπιζαν σε μάς.
Μακάρι για όλους τα πράγματα να γίνουν καλύτερα
Η χώρα μας περνάει την δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη περίοδο εδώ και πολλές δεκαετίες και οι τύχες της βρίσκονται στα χέρια της χειρότερης κυβέρνησης από τα χρόνια της χουντας.
Εύχομαι σε όλους μας καλή συνέχεια και καλύτερες επιλογές εις το εξής.
Γρ.Ψαριανός
βουλευτής β' Αθήνας
με Το Ποταμι
Ανεξάρτητος από σήμερα».
«Ο Αμυράς ορκιζόταν ότι δεν φεύγει από το κόμμα»
Με αιχμηρό σχόλιο απάντησε στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά το Ποτάμι αναφέροντας ότι «διεκδικεί έτσι να γραφεί στο "δεξιό" πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτάμιου». Τον συγκρίνουν με τον Σπύρο Δανέλλη, καθώς, όπως λέει το Ποτάμι στην ανκοίνωσή του, «αντιστοίχως γράφτηκε στο "αριστερό" πάνθεον ο κ. Δανέλλης, ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα».
Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «Δανέλλης και Αμυράς είχαν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι, αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι, θα παραδώσουν την έδρα τους. Ειδικά ο κ. Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης "ορκιζόταν" στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. «Εγώ δεν είμαι Δανέλλης», έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η απόφαση του αυτή στερεί τη δυνατότητα στο Κίνημά μας να συγκροτεί Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή. Δεν μειώνει όμως τη δύναμη των απόψεών μας, δεν μειώνει τη δύναμή μας στην κοινωνία. Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Σε μια εποχή καταστροφής θα γίνουμε όλοι καταστροφείς ή θα παραμείνουμε άνθρωποι;».
Στον απόηχο των επεισοδίων στο χθεσινό συλλαλητήριο η κόντρα συνεχίζεται και σήμερα με εκατέρωθεν δηλώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
ΝΔ: «Θα δώσουμε μεγάλη μάχη για να γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια και για να αναλάβει ο κάθε ένας βουλευτής χωριστά την ευθύνη του»
Η ΝΔ θα δώσει τη μάχη προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες τους, αναφέρουν πηγές της ΝΔ ενόψει της έναρξης της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν εξάλλου ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ότι δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε διαδικασία fast truck.
Ειδικότερα πηγές της ΝΔ ανέφεραν πριν από λίγο: «Καθώς ακούμε από πρωί διάφορες φημολογίες για διαδικασίες εξπρές και διαδικασίες fast truck, εννοείται ότι η ΝΔ, όχι απλώς θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτή τη διάθεση, εφόσον εκδηλωθεί. Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται, όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική. Με την οικειοθελή απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την επιτροπή».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «Προφανώς, και με μειοψηφική εισήγηση ένα σχέδιο νόμου μπορεί να έρθει στην ολομέλεια, αυτό όμως δεν έχει ξανασυμβεί για θέμα τόσο σημαντικό όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει συμβεί πράγματι δύο τρεις φορές στη μετοπολίτευση να πάει με μειοψηφική εισήγηση στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου αλλά όχι για ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Θα δώσουμε συνεπώς μια πολύ μεγάλη μάχη και στη Διάσκεψη των Προέδρων που επίκειται αλλά και για να προχωρήσει η διαδικασία με τον χρόνο που χρειάζεται και για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η Συμφωνία είναι επιζήμια και για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές, κάθε ένας, την ευθύνη του. Αυτή τη στιγμή επίκειται η Επιτροπή. Εκεί θα μετρήσουμε τα κουκιά μας. Δεν θα δεχθούμε καθ΄οιονδήποτε τρόπο διαδικασία επείγοντος. Όταν ο πρωθυπουργός ζητάει debate από τη βήμα της Βουλής, δεν μπορεί να κάνει fast truck διαδικασία και να κρύβεται στη Βουλή».
Φίλης: «Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταδικάσει την απόπειρα εισβολής και κατάληψης της Βουλής από τους ακροδεξιούς»
«Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταδικάσει την απόπειρα κατάληψης της Βουλής από τους ακροδεξιούς», τόνισε ο βουλευτής Α' Αθήνας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» αναφορικά με το χθεσινό συλλαλητήριο.
«Το συλλαλητήριο ήταν μικρότερο από το προηγούμενο. Τα συνθήματα, η στόχευση ήταν όλα γνωστά. Φυσικά, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται είναι ένα στοιχείο δημοκρατικής συμμετοχής. Δυστυχώς, όμως, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Πήγαν άνθρωποι με κάποιες εθνικές ευαισθησίες για το θέμα της Μακεδονίας, σίγουρα όμως τον τόνο τον έδωσαν οι ακροδεξιοί με τα επεισόδια που δημιούργησαν, με τα συνθήματα όπως "οι πολιτικοί προδίδουν τη Μακεδονία", ή την απόπειρα να καταλάβουν τη Βουλή. Αυτό πήγαν να κάνουν χθες, να καταλάβουν τη Βουλή», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν ήταν όλοι οι άνθρωποι στο συλλαλητήριο ακροδεξιοί «αλλά δεν έλειπε κανένας ακροδεξιός από εκεί και αυτοί έδωσαν το στίγμα. Είχαν στόχο να καταλάβουν τη Βουλή», ενώ απέρριψε τα περί προβοκάτσιας και αναρωτήθηκε εάν «ο κ. Μητσοτάκης είδε τι έγινε στα σκαλάκια της Βουλής».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός συνεχίζοντας την τοποθέτηση του σημείωσε: «Βεβαίως, δεν είναι ακροδεξιό κόμμα η ΝΔ, λαϊκό κόμμα είναι με φιλελεύθερους, δημοκρατικούς πολίτες που το ψηφίζουν, αλλά και με μια ισχυρή ακροδεξιά φωλιά που συνεχώς θέλει να φτιάξει σχέσεις με την ΧΑ. Χθες, ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταδικάσει την απόπειρα εισβολής και κατάληψης του Κοινοβουλίου από την ακροδεξιά. Δεν ήταν μια απλή βία, ήταν μια απόπειρα κατάληψης του Κοινοβουλίου. Δεν ήταν μια μολότοφ που πέταξε κάποιος, ήταν μια απόπειρα κατάληψης της Βουλής και ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταδικάσει», υπογράμμισε.
Ο κ. Φίλης διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξουν σίγουρα 151 ψήφοι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών», καθώς και ότι θα έπρεπε η ψήφος για τόσο μεγάλης εθνικής σημασίας ζητήματα να είναι κατά συνείδηση, όπως αναφέρει και το Σύνταγμα.
Καταλήγοντας ο κ. Φίλης είπε πως δεν υπάρχει σκοπιμότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλύσει τα μικρότερα κόμματα, όπως κατηγορείται από την αντιπολίτευση. «Θέσαμε ένα θέμα που είναι ζήτημα αρχής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επίλυση του Μακεδονικού είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πολιτική του», διευκρίνισε.