Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου
Μια ακόμη μάχη θα δώσει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψήφος εμπιστοσύνης που κατάφερε να αποκομίσει.
Η κυβέρνηση αναζητά την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή, αυτή τη φορά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για την επικύρωσή της ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται εκ νέου τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευών. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διαθέτει 145 βουλευτές και με την ψήφο της Κατερίνα Παπακώστα, που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σίγουρη, φτάνουν τους 146.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Έλενα Κουντουρά φαίνεται πως ανήκουν στην κατηγορία που θα δώσουν την στήριξή τους.
Το βράδυ της Παρασκευής, έγινε γνωστό πως ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής Σπύρος Λυκούδης θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς».
Στο στρατόπεδο του Ποταμιού αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η λύση «ψήφος κατά συνείδηση». Έτσι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δύο βουλευτές θα πουν «ναι» στη συμφωνία, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, δύο βουλευτές πιθανότατα θα πουν «όχι», ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρήγορης Ψαριανός.
Στους «πρόθυμους» ανήκει πλέον και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ότι ψήφιση της Συμφωνίας είναι πατριωτικό καθήκον καθώς είναι σε θετική κατεύθυνση.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κρεμαστινός, δήλωσε πως θα διαβάσει πρώτα τη συμφωνία και μετά θα αποφασίσει. «Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πότε θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών
Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας φαίνεται πως έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται, και τίθεται σε ισχύ, η συμφωνία που έχει υπογραφεί στις Πρέσπες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018.
Η πρόθεση του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.
Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00 ενώ στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών«Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».
Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο στη εν λόγω συνεδρίαση της Επιτροπής, το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος και Γραμματέα της ΚΟ Γιώργο Μαυρωτά.
Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.