Η Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό – Νέα δημοσκόπηση δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

Η Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό – Νέα δημοσκόπηση δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

Τα ποσοστά των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, ποιοι θα μείνουν έξω

Αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία δίνει νέα δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ποσοστό της τάξης του 32%, το οποίο της δίνει αυτοδυναμία με 158 έδρες. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται 8,9 μονάδες πίσω, με ποσοστό 23,1% και -βάσει της δημοσκόπησης- θα έχει 78 έδρες.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν μαζί, με 6,4%, το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 22 έδρες, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται σχετικά κοντά τους με 5,9% (20 έδρες). Με το Κομμουνιστικό Κόμμα, μάλιστα, ολοκληρώνονται και τα κόμματα που μπαίνουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς όλα τα υπόλοιπα δεν πιάνουν το 3%.

Από τα υπάρχοντα στη Βουλή κόμματα, ΑΝΕΛ και Ποτάμι συγκεντρώνουν 1,4% και 1,9%, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων είναι σε κάπως καλύτερη θέση με ποσοστό 2,3%.

Από τα κόμματα που αισιοδοξούν να βρεθούν εντός Κοινοβουλίου, η Ελληνική Λύση έχει ποσοστό 2,2%, ενώ μια μονάδα πιο κάτω βρίσκεται η Λαϊκή Ενότητα με 1,2%. Τέλος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λαμβάνει μόλις 1%.

«Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ» απάντησε το 14,2% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, με αυτό το μέγεθος να είναι ικανό να αλλάξει ισορροπίες.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων είναι:

Νέα Δημοκρατία 32%

ΣΥΡΙΖΑ 23,1%

Κίνημα Αλλαγής 6,4%

Χρυσή Αυγή 6,4%

ΚΚΕ 5,9%

Ένωση Κεντρώων 2,3%

Ελληνική Λύση 2,2%

Ποτάμι 1,9%

ΑΝΕΛ 1,4%

ΛΑΕ 1,2%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%

Το 66% αντίθετο στη Συμφωνία των Πρεσπών

Στους πολίτες απευθύνθηκε και το ερώτημα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι το 66% των πολιτών λέει «όχι», με ένα ποσοστό 67,4% να ζητά τη διεξαγωγή εκλογών το αργότερο έως τον Μάιο.

Οι περιοχές που τάσσονται κατά της Συμφωνίας, στη Μακεδονία και στη Θράκη (υπολογίζονται μαζί) το ποσοστό είναι στο 73,6%, ενώ ακολουθούν η Πελοπόννησος-Ιόνια Νησιά με 71%. Κρήτη-Νησιά Αιγαίου λένε «όχι» σε ποσοστό 64,1%, Ήπειρος-Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα σε ποσοστό 60,7% και η Αττική σε ποσοστό 60,2%.

Στο ερώτημα πώς κρίνουν συνολικά τη Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι πολίτες απαντούν αρνητικά/μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 69,6% ενώ θετικά/μάλλον θετικά 26,5%.

Ολόκληρη τη δημοσκόπηση μπορείτε να την διαβάσετε στο Κυριακάτικο φύλλο του Πρώτου Θέματος.