Η «μάχη των μαχών» για την κυβέρνηση, οι βουλευτές και τα κόμματα που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα
Με πλειοψηφία 151 βουλευτών εξασφάλισε χθες το βράδυ η κυβέρνηση τη συνέχιση του έργου της ωστόσο η «μάχη των μαχών» αναμένεται να δοθεί για το θέμα που οδήγησε στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή είναι πλέον στην τελική ευθεία καθώς χθες η κυβέρνηση των Σκοπίων έστειλε την ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την επίσημη δηλαδή ενημέρωση ότι στη γειτονική χώρα ολοκληρώθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την υλοποίηση της Συμφωνίας από την έτερη πλευρά και έτσι τώρα η «μπάλα» περνά στο γήπεδο της Ελλάδας αφού πρέπει να επικυρώσει την Συμφωνία.
Τα πρόσωπα – κλειδιά και τα κόμματα που μπορούν να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα
Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν «ναι» χωρίς καμία διαρροή – όπως όλα δείχνουν- στη Συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή, οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές (όπως οι: Έλενα Κουντουρά, Σπύρος Δανέλλης, Βασίλης Κόκκαλης) αναμένεται να δώσουν θετική ψήφο.
Όμως, και βουλευτές από το Ποτάμι έχουν τεθεί ανοικτά υπέρ της ψήφου στη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία.
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και εγώ δεν θα την καταψηφίσω» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εξήγησε ότι «θα λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του». «Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Λυκούδης επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει την Συμφωνία. «Το Ποτάμι παραμένει στη αρχική του, όπως είχε εκφράσει από τον Ιούνιο, άποψη, ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στο συγκεκριμένο θέμα και είναι υπέρ του να περάσει η Συμφωνία. Απόλυτη ταύτιση δεν θα έχουμε αλλά να έχουμε όσο πιο δυνατό κοινή γραμμή. Το να πάρουμε απόφαση να μην ψηφιστεί η Συμφωνία το θεωρώ απίθανο» καταλήγει ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού.
«Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, «παρά τις αδυναμίες της», τάσσεται και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και κάνει έκκληση για «νηφαλιότητα», τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού».
Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε χθες πως δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας προς τους βουλευτές για την ψήφο τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που σημαίνει ότι – θεωρητικά τουλάχιστον- οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει διαφοροποιηθεί αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης της Συμφωνίας.
Τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για την ψήφο της Ολομέλειας
Το Σύνταγμα αναγνωρίζει την κυρίαρχη αρμοδιότητα της Ολομέλειας στο νομοθετικό έργο. «Η Βουλή ασκεί το νομοθετικό της έργο σε ολομέλεια» αναφέρει ρητά το άρθρο 70 του Συντάγματος, όπως μεταδίδει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Πριν από την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου στην Ολομέλεια γίνεται προεργασία και συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία τοποθετείται και εισηγείται στην Ολομέλεια. Ακόμη και εάν ένα νομοσχέδιο καταψηφιστεί από Διαρκή Επιτροπή, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, και πάλι εισάγεται στην Ολομέλεια η οποία έχει τον τελευταίο λόγο.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευτεί η αναφορά του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, το βράδυ της Τετάρτης ότι «η Ολομέλεια ψηφίζει», μετά από τις επισημάνσεις της ΝΔ ότι «βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία».
Ο σκόπελος των Επιτροπών
Με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δεν τέθηκε μόνο ζήτημα πλειοψηφίας στη Βουλή αλλά και στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ ανετράπη η δύναμη των 28 βουλευτών που είχε η συγκυβέρνηση στην επιτροπή έναντι 27 της αντιπολίτευσης.
Από την επιτροπή αυτή αποχώρησε υποχρεωτικά και ο Σπύρος Δανέλλης μετά την διαγραφή του από την ΚΟ του Ποταμιού. Τη θέση του έχει πάρει ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός που έχει τεθεί υπέρ του «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αν συνολικά το κίνημα αποφασίσει αποχή από την ψηφοφορία, μπορεί να αντικατασταθεί ενδεχομένως ο κ. Ψαριανός, σύμφωνα με πληροφορίες από το πολιτικό ρεπορτάζ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας «μη διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύσταση των επιτροπών της Βουλής που να παραποιούν τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων». «Ξεχάστε κ. Τσίπρα τις διαδικασίες εξπρές για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη.
Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο θέμα των Επιτροπών, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί το «χαρτί» της Ολομέλειας που αναφέρθηκε προηγουμένως. Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για το θέμα.