«Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι αποστάτες, ρετάλια, ήταν όλοι αυτοί οι οποίοι ρίχνανε μία κυβέρνηση»
«Είναι μία μεγάλη νίκη, δημιουργεί μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μπορεί πια και έχει τον πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση να ολοκληρώσει αυτό που έχει ξεκινήσει μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού», δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής που έλαβε χθες η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης 154 βουλευτών από τον προϋπολογισμό, αυτοβούλως προσήλθε στη Βουλή ζήτησε ψήφο με τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες, ενώ προκάλεσε και την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σχολιάζοντας, δε, την αναφορά σε «κυβέρνηση κουρελού» παρατήρησε ότι «προφανώς η διαφάνεια και κοινοβουλευτικός διάλογος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός όλων αυτών των επιχειρημάτων», καθώς «το κόμμα το οποίο έχει εντάξει στην κοινοβουλευτική του ομάδα διάφορα ρετάλια από διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες, ισχυρίζεται ότι είναι πρόβλημα όταν υπουργοί της κυβέρνησης δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν».
«Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι αποστάτες, ρετάλια, ήταν όλοι αυτοί, οι οποίοι ρίχνανε μία κυβέρνηση ή ήταν υπουργοί μιας κυβέρνησης και έφευγαν από την κυβέρνηση --δολίως μάλιστα. Τώρα έχουμε νέο φαινόμενο στην πολιτική ανάλυση», σημείωσε.
Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι δεν συνδέθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης με την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία εκτίμησε ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να μη θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας, γιατί ακριβώς πρόκειται για ένα σοβαρό εθνικό θέμα, το οποίο ξεπερνά και τις τρέχουσες πολιτικές αντιθέσεις, οι οποίες στο κάτω- κάτω δεν θα κριθούν από αυτό». «Η Συμφωνία των Πρεσπών ως εθνικό θέμα», εξήγησε, «θα πρέπει να σταθμιστεί από μόνη της, δεν έχει να κάνει πια με την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση γι' αυτό κι εμείς το ξεχωρίσαμε αυτό το πράγμα. Έχουμε μπροστά μας μία συμφωνία, στην οποία όλοι οι βουλευτές με την ευθύνη τους και προφανώς και με την πολιτική ή ιδεολογική τους θέση πρέπει να τοποθετηθούν».
Αναφερόμενος στην πρόσκληση για τηλεοπτικό διάλογο για τη συμφωνία των Πρεσπών, που απηύθυνε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ, τόνισε ότι «θα ήταν ένα μεγάλο γεγονός για τη Δημοκρατία, για να καταλάβουν όλοι οι πολίτες τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, ποιες ακριβώς είναι οι αντιρρήσεις, ποιες είναι οι δικλείδες».
Σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και της ΝΔ, ο κ. Βερναρδάκης υπενθύμισε ότι «δεν προσερχόμαστε εν κενώ στον διάλογο, δεν προκύπτει αυτή η συμφωνία εκ παρθενογενέσεως, προκύπτει αφού υπάρχει ένα ολόκληρο διπλωματικό και πολιτικό ιστορικό από τις αρχές της δεκαετία του '90, με δεσμεύσεις, ενδιάμεσες συμφωνίες, διαπραγματεύσεις, έγγραφα» και «όλη αυτή η ιστορία επιβάλλει κατά κάποιον τρόπο στα δύο πρώην μεγάλα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν με νηφαλιότητα και ευθύνη, θα έπρεπε όλη η ελληνική βουλή και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής που λένε ότι ψηφίζουν με βάση τη συνείδηση των βουλευτών τους και την άποψή τους την ιδεολογική και πολιτική, να αφήσουν τους βουλευτές τους ελεύθερους». Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι παρατήρησε ότι «επί της ουσίας υπάρχει μία διάσπαση στον χώρο αυτό -εκτιμήσεων καταρχήν- [...] θέλω να ελπίζω ότι θα ακολουθήσει και συνολικά το Ποτάμι αυτή τη θέση ευθύνης».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι «η συμφωνία θα έλθει, θα δημοσιοποιηθεί με όλες τις ρηματικές διακοινώσεις και όλα τα έγγραφα που τη συνοδεύουν, θα γίνει μία δημόσια σοβαρή συζήτηση -επιστημονική, διπλωματική, ιστορική- ο οποιοσδήποτε θα έχει όλον τον χρόνο, δεν θα κρυφτεί κανείς πίσω από δήθεν επιχειρήματα, θα τα έχουμε όλα μπροστά μας και στο τέλος αυτής της διαδικασίας, που δεν ξέρω πότε θα είναι, η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει».
Σχετικά με το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της πΓΔΜ εκτίμησε πως «ξεκαθαρίζει πια -και με τα συνταγματικά κείμενα και με τις αλλαγές και με τις έμπρακτες πράξεις που έκανε η γειτονική χώρα όλο αυτό το διάστημα- ότι έχουμε μια άλλη κρατική οντότητα, τελείως διαφορετική από την ελληνική ιστορία, από οποιαδήποτε διάθεση, πρόθεση, δεύτερη σκέψη, υστεροβουλία αλυτρωτισμού, που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί». «Η άλλη λύση πια μετά και από όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν γίνει, το να μη δεχθεί πια η Ελλάδα να πάρει την ευθύνη, θα αποτελέσει μείζον αρνητικό γεγονός για τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και το πρακτικό και άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι πια η συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας θα είναι το σκέτο "Μακεδονία", έτσι όπως είχε αναγνωριστεί από τις 140 χώρες περίπου», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που προγραμματίζεται την Κυριακή στο Σύνταγμα σημείωσε πως «προφανώς μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν και άλλα πράγματα, αλλά φαντάζομαι ότι ανάλογα και με τη συμμετοχή που θα έχει θα υπάρχουν και άνθρωποι καλόπιστοι» και «σε αυτούς απευθυνόμαστε, προφανώς έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν, αλλά από εκεί και πέρα σε μια συντεταγμένη δημοκρατία τα θεσμικά όργανα του πολιτεύματος είναι αυτά τα οποία αποφασίζουν».
Αναφερόμενος στη στοχοποίηση -μέσα από αφίσες- βουλευτών που έχουν εκφραστεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών εκτίμησε πως πίσω από την ενέργεια βρίσκονται παρακρατικές ομάδες. «Είναι μία εγκληματική ενέργεια, πρόκληση σε εγκληματική ενέργεια, υπάρχει σαφέστατα κέντρο, γιατί κάποιος τυπώνει, κάποιος πληρώνει, κάποιος αγοράζει χαρτί, δεσμεύει τυπογραφεία, κάποιος κάνει την αφισοκόλληση, μιλάμε για ένα παρακρατικό κέντρο, προφανώς δεν μας φοβίζει, αυτά είναι αστειότητες και θα έλεγα και στους βουλευτές που κρεμάνε τα πρόσωπά τους σε διάφορες αφίσες, ότι κατά κάποιον τρόπο τους κάνουν και δωρεάν διαφήμιση ενόψει των επερχόμενων εκλογών».