Με 151 ψήφους υπέρ σε σύνολο 299 βουλευτών που ψήφισαν - Τα επόμενα βήματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Με τις ψήφους των 6 ανεξάρτητων βουλευτών που είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο της διαδικασίας ανανέωσης της εμπιστοσύνης.
Οι Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Σπύρος Δανέλλης και Βασίλης Κόκκαλης έδωσαν ψήφο υπέρ της συνέχισης του κυβερνητικού έργου, συμπληρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μετά την αποχώρηση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την συγκυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Γιώργος Βαρεμένος, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και έλυσε τη συνεδρίαση.
Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές αφού ο Γιώργος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης, δεν ήταν παρών και έστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε πρόθεση ψήφου. Η επιστολή του προσμετρήθηκε ως πρόθεση και όχι ως ψήφος.
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ρηματική διακοίνωση από την κυβέρνηση Ζάεφ
Σήμερα, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της συζήτησης στην ελληνική Βουλή έφτασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με το έγγραφο αυτό που έφτασε στην Αθήνα η κυβέρνηση των Σκοπίων ενημερώνει πως ολοκληρώθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνταν για την εφαρμογή της Συμφωνίας.
Η ρηματική διακοίνωση ανοίγει το δρόμο για να συνεχιστεί η διαδικασία στην Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.
Στη διακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η γειτονική χώρα για τη Συμφωνία.
Στο κείμενο περιέχονται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι διευκρινίσεις ότι «ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν προδικάζει το θέμα της εθνικότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας» και δεύτερον πως «η επίσημη γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ, το 1997, και ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών».