«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ή δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα αυτό προς το συμφέρον της χώρας μας»
«Η κυβέρνηση όχι μόνο θα αποδείξει με τη σαφή και ρητή εντολή που θα πάρει σήμερα ότι συνεχίζει και ολοκληρώνει της θητεία της, αλλά αποδεικνύει και την μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει συμβεί στη χώρα από το 2015, με κύρια χαρακτηριστικά τη σταθερότητα για τη χώρα, το σχέδιο προόδου και με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των πολλών» επεσήμανε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος καταλόγισε ατολμία και υποκρισία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την κατάθεση ή όχι πρότασης μομφής.
«Τρέμουν στην ιδέα και στην πιθανότητα να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Για τον λόγο αυτό κάνουν ανεύθυνη, μικροκομματική και υποκριτική διαχείριση του θέματος. Και ανασύρουν σκοτεινές μεθόδους που φαίνονται και στις αφίσες που κυκλοφορούν στη βόρεια Ελλάδα, διότι είναι σε πανικό και σε απόγνωση» είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι «κάθε μέρα που περνά, η υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης μειώνει το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Μητσοτάκη, αλλά και της κ. Γεννηματά αλλάζει τους ουσιαστικούς συσχετισμούς στην κοινωνία, τις πραγματικές σχέσεις στην οικονομία και στην εργασία, αυξάνοντας τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας».
Επιπλέον, ο αν. ΥΠΕΝ στηλίτευσε το γεγονός ότι η «υποκρισία του κ. Μητσοτάκη έχει εμπλουτιστεί τις τελευταίες ημέρες». «Ενώ ζητά συνεχώς την προσφυγή στις κάλπες, δημιουργώντας παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εχθές κατήγγειλε την κυβέρνηση διότι δημιουργεί, λέει, προεκλογική περίοδο και ταράζεται η οικονομία! Αυτό είναι το πολιτικό μέγεθος του ανδρός. Κατήγγειλε τον εαυτό του γι' αυτά που κάνει εδώ και τρία χρόνια», είπε ο κ. Φάμελλος, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας αλλά μονάχα για το κληρονομικό δικαίωμα στην εξουσία. Όμως «αυτό πέρασε και έχει ξεκινήσει μια άλλη περίοδος για τη χώρα εκτός επιτροπείας, η οποία δεν είναι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς».
«Ωστόσο η πρόοδος και η ευημερία της Ελλάδας δεν είναι ανεξάρτητες από την πορεία των γειτονικών χωρών» συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας ως παράδειγμα την κύρωση από το 2017 της συμφωνίας για την προστασία του Πάρκου των Πρεσπών, ένα σημαντικό βήμα το οποίο χειροκρότησαν οι κάτοικοι της Φλώρινας και των Πρεσπών. Σήμερα «η κυβέρνηση τολμά, σε συνεργασία με τους γείτονές της, να ορίσει ένα πλαίσιο για να προχωρήσουν οι δύο χώρες μαζί στο μέλλον. Διότι, είναι σαφές ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ή δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα αυτό προς το συμφέρον της χώρας μας. Φοβήθηκαν το εκλογικό κόστος, τους "Σαμαράδες", τους "Γεωργιάδηδες", τους "Βορίδηδες"».
«Και βέβαια, η ΝΔ δεν διατυπώνει ρητά τη διαφωνία της και δεν αντιδρά εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ούτε ερώτηση δημόσια έγινε στον κ. Βέμπερ για τη σχετική θέση της συγκεκριμένης ευρωομάδας, ενώ και εδώ βουλευτές δηλώνουν ότι θα αναγνωρίσει τη συμφωνία!» σχολίασε ακόμη ο Σωκράτης Φάμελλος συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά αποδεικνύουν μία άνευ προηγουμένου πολιτική υποκρισία της αντιπολίτευσης. Αυτή αποδείχθηκε, συνέχισε ο ίδιος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να βγει ψήφισμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών υιοθετώντας την πρόταση «καμία αναφορά στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, ενώ η θέση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή είναι διαφορετική. Αντίθετη άποψη με τον κ. Μητσοτάκη εξέφρασε χθες και ο κ. Βορίδης σε τηλεοπτική εκπομπή».
«Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Άλλα λένε όταν είναι κυβέρνηση και άλλα λένε όταν είναι αντιπολίτευση;» αναρωτήθηκε ο αν. ΥΠΕΝ στρεφόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε δε, ότι το 2007 ο κ. Τζιτζικώστας ήταν αναπληρωτής πρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 2008 ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στο Βουκουρέστι, υπερασπίστηκαν τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Σήμερα, «ισχυρίζονται ότι είναι κατά της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, πρόταση την οποία ψήφισαν στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών και οι κ. Σγουρός και Μαχαίρας από το ΚΙΝΑΛ. Πρέπει να τοποθετηθεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής: Τελικά ποια είναι η θέση τους. Πόσο υποκριτές έναντι των Ελλήνων Μακεδόνων είναι; Διότι υποκρίνονται και παίζουν παιχνίδια».