Ο υπουργός χαρακτήρισε τυχοδιωκτική τη στάση της ΝΔ στο θέμα
Για ιστορικά διλήμματα μπροστά στα οποία βρίσκεται η χώρα, για το αν θα προχωρήσει στο μέλλον, οικονομικά και εθνικά ανεξάρτητη, ή θα μείνει προσηλωμένη σε ακραίες καθεστωτικές αντιλήψεις και στο περιθώριο, έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση για τη πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που πραγματοποιείται στη Βουλή. Παράλληλα, μίλησε για δύο βασικές αντιλήψεις που συγκρούονται, τις προοδευτικές και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χαρίτσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι άρτια και κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα και ότι η σημερινή κυβέρνηση τόλμησε να λύσει ένα πρόβλημα δεκαετιών χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.
Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό τυχοδιωκτική, που πυροδοτεί τα πάθη και τις συγκρούσεις, ενώ επιτέθηκε και στο ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας το για οπισθοδρόμηση από την επίσημη θέση που επί χρόνια υποστήριζε. «Για ένα πρόβλημα που κανείς δεν το άγγιξε, η κυβέρνηση ανέλαβε το πολιτικό κόστος, άδραξε τη μοναδική ευκαιρία στο ότι βρίσκονται και στις δυο πλευρές προοδευτικές δυνάμεις πήρε και έδωσε λύση σύμφωνα με την εθνική γραμμή και σε όλα όσα διεκδικούσε η χώρα και υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:
«Κάποιοι καταγγέλλουν τη συμφωνία ως αντεθνική. Την καταγγέλλει ένα σύστημα που επί τρεις δεκαετίες κερδοσκοπούσε στις πλάτες του σκοπιανού, το καπηλευόταν με "fake news" και το χρησιμοποιούσε ως εργαλειοθήκη. Η Συμφωνία των Πρεσπών πετυχαίνει όλες τις εθνικές μας γραμμές. Αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη όλων των αλυτρωτικών, κάνει λόγο για ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Είναι μια άρτια και πλήρως οχυρωμένη συμφωνία για τα συμφέροντα της χώρας γι' αυτό την υποστηρίζουν και άνθρωποι με τους οποίους έχουμε ιδεολογικές διαφορές».
Ο υπουργός Εσωτερικών συνέχισε: «Όλα όσα καταλογίζουν στην κυβέρνηση είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις" στην προσπάθεια απομάκρυνσης της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από την επίσημη θέση της χώρας διολισθαίνοντας σε ανιστόρητες, ανεύθυνες και επικίνδυνες για τα συμφέροντα της χώρας θέσεις. Είναι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που έκαναν σημαία τους την επάρατο Αριστερά, υιοθετώντας την πιο ακροδεξιά θέση και αντί να στηρίζουν την κυβέρνηση για ένα μείζον εθνικό θέμα επιλέγουν να ψαρεύουν στα κατάμαυρα νερά της Ακροδεξιάς. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ομνύουν στην υπεύθυνη πολιτική, αλλά επενδύουν στην ανευθυνότητα. Ο εκμαυλισμός αυτός δεν γίνεται για να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα αλλά στόχος τους είναι η πτώση αυτής της κυβέρνησης».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι, αν έρθει στην εξουσία, θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία, ο κ. Χαρίτσης τον κατηγόρησε για μέγιστη υποκρισία, σημειώνοντας ότι «με ποιους θα το κάνει όταν στην ΕΕ δεν έχει ούτε ένα υποστηρικτή».
Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που δεν είναι, όπως είπε, «πρόθυμοι να θυσιαστούν στο μικροκομματικό συμφέρον, να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών που είναι εθνικά επωφελής και δημιουργεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για το λαό και τη χώρα». «Η Ελλάδα βγαίνει από τη βαθιά κρίση πλέον. Και τώρα καλούμαστε να χαράξουμε τη νέα της πορεία, για μια δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη και όχι να επενδύσουμε πάνω στις φούσκες του παρελθόντος, να αναβαθμίσουμε τους θεσμούς, να αφήσουμε πίσω μας τις αντιλήψεις που εκμαύλισαν τη δημόσια σφαίρα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η σημερινή συζήτηση συμπυκνώνει δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς θα πορευτεί η χώρα στο μέλλον. Είναι η αντίληψη που οδηγεί σε μια εθνικά και οικονομικά απομονωμένη χώρα με την κοινωνία εξαθλιωμένη και η άλλη που με πίστη στις δυνάμεις της θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και θα προχωρά στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και με την κοινωνία όρθια».
Μίλησε ακόμα για επτά σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς και για την εκπόνηση «ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου με σαφείς στόχους, συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα».
«Στον αντίποδα είναι η ΝΔ που στόχος της είναι η επαναφορά των πιο σκληρών πολιτικών που οδήγησαν στη χρεοκοπία, και που τύφλα να έχει το ΔΝΤ. Δύο κόσμοι, λοιπόν, συγκρούονται σε όλα τα επίπεδα. Η πρόοδος από τη μια, και από την άλλη ο εθνικός απομονωτισμός. Και οι επιλογές που θα γίνουν σήμερα μαζί με τις εκλογές, θα καθορίσουν τις τύχες της χώρας τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε: «Καλώ το μεγάλο προοδευτικό μέτωπο, την πλατιά προοδευτική παράταξη, να βάλει φρένο στις δυνάμεις τους αυταρχισμού, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, και θα ανακόψει τον εθνικισμό που απειλεί να δυναμιτίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». «Αυτά είναι τα κεντρικά διλήμματα που τίθενται και με τα οποία θα αναμετρηθούμε με την ιστορία. Η ψήφος εμπιστοσύνης σήμερα στην κυβέρνηση είναι ψήφος για μια Ελλάδα δημοκρατική, ειρηνική, ανοιχτή και εξωστρεφή», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.