Σοβαροί τριγμοί στους ΑΝΕΛ από βουλευτές που διαχωρίζουν τη θέση τους και δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η Συμφωνία των Πρεσπών ενώ τις επόμενες εβδομάδες ή και μέρες αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στη Βουλή αλλά και στο δεύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους ΑΝΕΛ.
Ήδη βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την κομματική γραμμή και τον Πάνο Καμμένο δηλώνοντας πως θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως οι ΑΝΕΛ θα φύγουν από την κυβέρνηση πριν έρθει η Συμφωνία στην ελληνικοί Βουλή.
Η κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝΕΛ είναι 7 βουλευτές ενώ αν αποχωρήσουν περισσότεροι από 2 δεν θα μπορεί να διατηρηθεί η ομάδα.
Ήδη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και διευκρίνισε ότι ακόμα και αν διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, πρώτα θα ψηφίσει τη Συμφωνία και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του.
Αποστάσεις φαίνεται να παίρνει και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας ότι αν, κατά την άποψή της, η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε».
Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης που όλο το διάστημα έχει αποφύγει κάθε δημόσια τοποθέτηση. Ενώ ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.
Αυτός που παραμένει στη γραμμή των ΑΝΕΛ είναι ο Κώστας Κατσίκης, ο οποίος, μάλιστα, δήλωσε ότι το κόμμα τους θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Στην ερώτηση πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, οι υπουργοί δηλώνουν βέβαιοι πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας.
«Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους και είναι σαφές πλέον προς όλους: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να σταματήσουμε αυτήν τη διαδικασία. Θα προχωρήσουμε στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μία συμφωνία, η οποία επιλύει επιτέλους, μετά από 30 χρόνια, ένα πολύ σοβαρό διπλωματικό πρόβλημα για τη χώρα και το επιλύει με εθνικά επωφελή τρόπο», τόνισε ο υπουργός.
Εκτίμησε, δε, πως «η πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι μία συμφωνία επωφελής, η οποία αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων --μάλιστα σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή μας».