Τι ειπώθηκε για τη «μάστιγα» των ναρκωτικών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες στην προσπάθεια επανένταξής τους
Σε καφενείο στην πλατεία Βάθη βρέθηκε χθες το βράδυ, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με άτομα που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά.
Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τις προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν από τις τοξικοεξαρτητικές ουσίες. Του μίλησαν για το πώς ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα ναρκωτικά, για βιώματά τους ως χρήστες μέχρι και την ένταξή τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης καθώς και για τα προβλήματά τους μετά την ολοκλήρωσή της απεξάρτησης, κατά τη διαδικασία επανένταξης.
Κατά τη συνάντηση, τέθηκε επί τάπητος και το θέμα των πολιτικών πρόληψης και ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικότερος μηχανισμός εκπαίδευσης τόσο των γονέων όσο και των παιδιών στα σχολεία για τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, συζητήθηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίον οι απεξαρτημένοι πρώην χρήστες μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας χωρίς να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία ενός άνδρα 58 ετών που άρχισε τη χρήση σε ηλικία 23 ετών και ολοκληρώνει σε λίγο καιρό με επιτυχία πρόγραμμα απεξάρτησης: «Αν είσαι πάνω από 45 χρονών είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά. Φαντάσου να λες κι ότι είσαι πρώην χρήστης ναρκωτικών» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη για να ολοκληρώσει κανείς προγράμματα απεξάρτησης και η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει ενεργότερα όσους προσπαθούν να απεξαρτηθούν και τα καταφέρνουν. «Θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια» δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συζήτηση ήρθαν και παραδείγματα πολιτικών που έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών που ανέδειξαν οι συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ είναι η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, η οποία, όπως τονίστηκε, είναι η πλέον αποτελεσματική για την προστασία της υγείας και της ζωής των χρηστών. Η λειτουργία ανάλογων χώρων, όπως είπαν οι πρώην χρήστες, λειτουργεί σε πολλές χώρες ως προ-στάδιο της διαδικασίας απεξάρτησης και επανένταξης και συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της εγκληματικότητας.
Οι πρώην χρήστες έδωσαν έμφαση και στο πρόβλημα της μετάδοσης του HIV, καθώς, όπως είπαν, οι δωρεάν σύριγγες που παρέχονται δεν επαρκούν και έτσι οι χρήστες ανταλλάσσουν χρησιμοποιημένες.
Ανάμεσα σε όσους συνομίλησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και άνθρωποι που έχουν φυλακιστεί. Η παρατήρηση ενός εξ αυτών ότι «η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι πάρα πολύ εύκολη μέσα στη φυλακή», έγινε αφορμή να συζητηθεί λεπτομερώς και ο φαύλος κύκλος που συχνά προκαλεί ο αναποτελεσματικός τρόπος που αντιμετωπίζει γενικότερα η Πολιτεία το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε τους πρώην χρήστες που δέχθηκαν να μοιραστούν μαζί του τις εμπειρίες τους, πέρασε, μαζί με την κινητή μονάδα της ΜΚΟ Praksis από διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στα οποία η οργάνωση κάνει καθημερινά παρεμβάσεις, βοηθώντας ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών αλλά και παρεμβάσεις υπέρ άλλων ομάδων όπως οι άστεγοι, τα εκδιδόμενα άτομα και τα θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking).