Δεν θέλουν αναθεώρηση του άρθρου 16 ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή
Σε μία ακόμα ιδεολογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση εξελίχθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος επί της ενότητας των άρθρων 4-25, τα οποία εμπίπτουν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και στα οποία εντάσσεται και το επίμαχο άρθρο 16 παράγραφος 5, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπεραμύνθηκε της πρότασής του για την αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τονίζοντας την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Παράλληλα, απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για την αλλαγή του άρθρου 16, που θα επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατά των τροποποιήσεων των άρθρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι είναι επαρκείς οι συνταγματικές προβλέψεις σε ότι αφορά την προάσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Την ίδια θέση εξέφρασε και η ΔΗΣΥ.
Με την πρόταση της ΝΔ να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, έχουν ταχθεί και οι ΑΝΕΛ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή την απορρίπτουν. Επίσης το ΚΚΕ απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές που αφορούν την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, υποστήριξε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση αποκαλύπτει τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων. Από τη μια υπάρχει η αντίληψη του κέρδους και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είπε και από την άλλη η αντίληψη της κρατικής προστασίας των κοινωνικών ομάδων.
«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύουν στο να απολαύσουν τα κοινωνικά δικαιώματα όλοι και να μην ξαναφτάσουμε ποτέ σε αυτό που συνέβη το 2012 που με μια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου αποφασίστηκε σε μια μέρα να μειωθούν κατά 32%. Πρέπει να θεσπιστεί ο κατώτατος μισθός» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε:
«Βρισκόμαστε σε μια συζήτηση που αποκαλύπτει τις ιδεολογικές αντιλήψεις που έχει ο καθένας σε αυτά τα ζητήματα. Η διαφορά μας σε σχέση με την πρόταση της ΝΔ, είναι ότι εμείς μιλάμε για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, για κοινωνικό δικαίωμα στην δημόσια υγεία, στην παιδεία, στο νερό και στο ηλεκτρικό ρεύμα που πρέπει συνταγματικά να κατοχυρωθούν και έχει τεράστια διαφορά από την ερμηνεία ότι το κράτος τα παρέχει αυτά».
Επίσης, η κ. Χριστοδουλοπούλου, κατηγόρησε όσους αντιτίθενται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που απεχθάνονται στην πραγματικότητα τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως είπε.
«Αν μας κατηγορούν ότι το στοιχειώδες δίχτυ κοινωνικής προστασίας που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε είναι λαϊκισμός και ότι είναι παροχολογία όλα τα μέτρα που ψηφίζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, περιφρονούν τον λαό» σημείωσε και συνέχισε:
«Η άλλη αντίληψη, θεωρεί ότι όλοι οι κρίσιμοι τομείς πρέπει να περάσουν στην ιδιωτικοποίηση και εμφανίζεται το κράτος να μισεί τα κοινωνική αλληλεγγύη. Εμείς είμαστε σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Και είναι μεγάλο πλεονέκτημα που η Αριστερά βρίσκεται στα πράγματα για να καταγράψει την άλλη αντίληψη».
«Δίνω μια πολιτική ευχή. Όπως το σοκ του παγκόσμιου πολέμου οδήγησε στην άνθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων έτσι να ευχηθώ το σοκ της παγκοσμιοποίησης και της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης να συντελέσει στην αναγέννηση τους. Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί να φωτίσει αυτή τη νέα εποχή να της ανοίξει δρόμο. Πρέπει ως Αριστερά, να πρωταγωνιστήσουμε στην κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών ζητημάτων, που για εμάς αποτελούν σημαία αλλά και κόκκινη γραμμή η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, της ΔΕΗ, της παιδείας των πανεπιστημίων της υγείας για όλους. Πρέπει να δείξουμε στη πράξη ότι δεν είμαστε ίδιοι».
Ακόμα η κ. Χριστοδουλοπούλου εξέφρασε τη διαφωνία της με όσα υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόσο για τα ατομικά και κοινωνικά ζητήματα, ότι δεν χρειάζεται καμία απολύτως συνταγματική αλλαγή. «Διαφωνώ απόλυτα για την ερμηνεία της αξίας του κοινωνικού κράτους που έδωσε ο κ. Βενιζέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, εύχεται και επιδιώκει τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και την ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση».
«Ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 από τον Βενιζέλο
Νωρίτερα, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, συνδέοντας το «με την τύχη συνολικά της αναθεώρησης» αλλά και της «κανονιστικής αντοχής του συντάγματος». «Είναι το μόνο άρθρο για το οποίο έχει νόημα να γίνει η αναθεώρηση. Πρέπει να κάνουμε το γενναίο βήμα της ορθολογικής και έντιμης αναθεώρησης του άρθρου 16, εάν και η πλειοψηφία της σημερινής Βουλής θέλει να υπάρχει αναθεώρηση γενικώς» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «η παρούσα Βουλή με την πλειοψηφία της θα σταθμίσει αν θέλει να υπάρξει αναθεώρηση του άρθρου 16 στην επόμενη ή αν θα ξεκινήσει νέα διαδικασία αναθεώρησης του, και αυτό είναι το δίλημμα».
«Χρειαζόμαστε διάταξη στο σύνταγμα που να διασώζει το κύρος του συντάγματος για μη κρατικά πανεπιστήμια. Άρα, πρέπει η επόμενη Βουλή να καταστρώσει μια διάταξη που θα λειτουργεί προστατευτικά και προωθητικά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, θα ανοίγει την λεγόμενη αγορά με την έννοια των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο κ. Βενιζέλος στην αναθεώρηση των άρθρων για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται καμία απολύτως αλλαγή γιατί το ελληνικό σύνταγμα που είναι ένα από τα πληρέστερα ευρωπαϊκά συντάγματα». «Εάν χρειαζόταν μια και μόνη προσθήκη αυτή θα ήταν ερμηνευτικού χαρακτήρα: ότι εφαρμόζουμε όλες τις επιμέρους διατάξεις σε αρμονία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή είναι είτε περιττή, είτε επικίνδυνη. Μπορεί να δημιουργηθούν τεράστιες παρεξηγήσεις, ανατροπές και τελικά υποβάθμιση του επιπέδου προστασίας».
«Αντιμετωπίζω μάλλον θετικά το γεγονός, ότι οι προτάσεις των δυο κομμάτων τελικώς αλληλοαποκλείονται ή αλληλοακυρώνονται στο πεδίο αυτό. Διότι δεν θα βλαφτεί το επίπεδο του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, αν δεν συντελεστεί καμία αλλαγή». «Δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση με ασκήσεις συνταγματικής ρητορείας, συνταγματικού βολονταρισμού και λαϊκισμού», σημείωσε και επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «δημοσιονομικό πλαίσιο, πόρους και λογική διαχείρισης των στόχων αυτών και όχι ρητορείες, εξαγγελίες και ευκολίες».
«Αίτημα της κοινωνίας η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων»
Από την πλευρά της, η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. «Η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και θα αποτελέσει την απόλυτη μεταρρυθμιστική τομή, την μεταρρυθμιστική βόμβα στα θεμέλια του κρατισμού. Ήρθε η ώρα και στη χώρα μας να τερματιστεί το κρατικό μονοπώλιο στο πεδίο της παροχής ανώτατης εκπαίδευσης και να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να λειτουργήσουν και εδώ, μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους» υποστήριξε η κ. Κεραμέως.
«Ποιος θα ελέγχει τα πανεπιστήμια»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έδωσε έμφαση στο άρθρο 16, τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι το ποιος θα ελέγχει τα πανεπιστήμια και όχι αν τα ίδρυσαν ιδιώτες. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη της ανεξαρτησίας των πανεπιστημίων και της ελευθερίας της γνώσης και της σκέψης, που δεν διασφαλίζονται, όπως είπε, αν στόχος της λειτουργίας τους είναι μόνο το κέρδος, ενώ χαρακτήρισε απόλυτα αναγκαίο και ζωτικό για την παραγωγή γνώσης, το να έχουμε δημόσια εκπαίδευση στην χώρα μας. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αυτό που διασφαλίζει την αναγκαία λειτουργία της αυτοδιοίκησης του πανεπιστημίου, την καλή κατάρτιση και τους δημοκρατικούς κανόνες. Ο νεοφιλελευθερισμός θέλοντας να ανοίξει τον χώρο αυτό στην ιδιωτική πρωτοβουλία αποκλείει τους λαούς από τις κοινωφελείς γνώσεις».
«Μόνο στην Ελλάδα απαγορεύονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Ο ομιλητής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης, χαρακτήρισε «άσκηση ματαιότητας» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. «Αυτό που κάνετε είναι μηδέν στο πηλίκο. Όπως η πρότασή σας για την συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι ευχολόγια και νομικά εσφαλμένη. Μιλάτε γενικόλογα για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεώρησε ότι αξιοπρεπής μισθός είναι ακόμα και τα 100 ευρώ».
Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της αναθεώρησης του άρθρου 16, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το 2009 μόνο 4 χώρες είχαν απαγόρευση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η Βόρεια Κορέα, η Μπουτάν, η Κούβα και η Ελλάδα. Οι άλλες τρεις εγκατέλειψαν αυτή τη λογική και εμείς μείναμε μόνο να απαγορεύουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
«Προαγωγή του λόμπι των ιδιωτικών πανεπιστημίων»
Ο ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς, χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16 ως «προαγωγή του λόμπι των ιδιωτικών πανεπιστημίων». «Δεν εξασφαλίζει τίποτα άλλο. Η τραγικότητα της αναθεώρησης που προτείνετε είναι η προϊούσα φθορά της διαδικασίας καθώς η συζήτηση που γίνεται είναι μόνο για τα χρήματα και τον ανταγωνισμό και πως θα γλιτώνουν λεφτά οι γονείς ανεξάρτητα από την ποιότητα των πανεπιστημίων».
«Η ιδεολογία της ΝΔ είναι φιλελεύθερη»
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας απαντώντας στις κατηγορίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ θέλει να συνταγματοποιήσει τον νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό, αντέτεινε ότι από το 1990 όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη κανένα πολιτικό κόμμα δεν αυτοπροσδιορίζεται ως νεοφιλελεύθερο.
«Τον όρο νεοφιλελευθερισμός, τον χρησιμοποιούν όσοι έχουν ένδεια προτάσεων Αυτά τα μαύρα αποκρουστικά χαρακτηριστικά που μας καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογία της ΝΔ η οποία είναι φιλελεύθερη. Λέγονται για να περάσει το σκιάχτρο του νεοφιλελευθερισμού απέναντι στον αντίπαλο μας», υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Υπάρχει όμως το περιθώριο να συνεννοηθούμε. Δεν είναι όμορφο πράγμα εκεί που υπάρχει σκουπιδότοπος, εγκατάλειψη στον χώρο του Πλάτωνα να φτιαχτεί από ένα ίδρυμα, έναν φορέα, μια νέα Ακαδημία Πλάτωνα που θα γίνει σε όλο τον κόσμο ονομαστή;».
«Να συμφωνήσουμε στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων»
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, υπογράμμισε ότι «από το 2006 προσπάθησε η ΝΔ να αναθεωρήσει το άρθρο 16, δεν τα κατάφερε και πέρασαν 12 ολόκληρα χρόνια για να το ξανασυζητήσουμε». «Πρέπει να δείξουμε σύνεση και συναίνεση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Στην Κύπρο, το 10% του ΑΕΠ της προέρχεται από τους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Στην τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν τρία δημόσια και έξι ιδιωτικά πανεπιστήμια με 1,6 δισ. ευρώ έσοδα από τη λειτουργία τους και το ένα δισ. είναι από τα ιδιωτικά. Είναι ένα κίνητρο για να μας οδηγήσει σε λύσεις», τόνισε ο κ. Τραγάκης. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε υπό ορισμένες προϋποθέσεις στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μπορεί να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης ορίζοντας ότι οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά θα έχουν τα ίδια προσόντα με τους διδάσκοντες στα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή η ρύθμιση θα φέρει και έναν υγιή ανταγωνισμό».
«Να μην πέσει το κύριο του δημόσιου πανεπιστημίου»
«Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια κατεδάφισης των δημοσίων πανεπιστημίων. Εμείς δεν θέλουμε να πέσει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι σημαντικό να στηριχθεί από το κράτος αυτό το αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης. Το ξεπούλημα της δεν είναι λύση», επεσήμανε η ομιλήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.
«Ζείτε σε έναν φαντασιακό ουτοπικό κόσμο»
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι με την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ιδιωτικά πανεπιστήμια φαίνεται το μέτρο του παραλογισμού του. «Ζείτε σε ένα ιδεολόγημα, σε έναν φαντασιακό ουτοπικό κόσμο. Η ουτοπία είναι καλή για την ποίηση όχι για το σύνταγμα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Όλα τα επιχειρήματά σας, μαζί με το βασικό ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έβλαψαν τα δημόσια, κινούνται στη φαντασιοπληξία. Τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα δεν μπορούν να προστατευθούν από κανένα σύνταγμα. Γιατί χρειάζονται λεφτά, πόροι για να προστατεύσουμε τα κοινωνικά στρώματα. Προσωπικά δεν θεωρώ κακό πράγμα το κέρδος. Δέχομαι ότι η παιδεία μπορεί να είναι εμπορεύσιμο προϊόν αρκεί το κράτος να ελέγχει σωστά και να εξασφαλίζει την ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων».
«Στόχος είναι η μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα»
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, καταλογίζοντας τους ίδιες ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, και απέρριψε τις προτάσεις και των δύο.
«Με το κεφάλαιο 4-25 επιχειρείται να στηθεί ένας κάλπικος καυγάς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για να κρυφτεί η στρατηγική ταύτιση τους. Είναι μια βολική τακτική. Βολεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τηρεί στη πράξη και συνεχίζει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Βολεύει ταυτόχρονα και τη ΝΔ, που με αιχμή το άρθρο 16 εμφανίζει δήθεν τον ΣΥΡΙΖΑ εχθρό της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, όταν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ευέλικτος και πιο αποτελεσματικός να εφαρμόσει αντιλαϊκές πολιτικές που δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» υποστήριξε.
Ο κ. Γκιόκας, κατηγόρησε ακόμα το ΣΥΡΙΖΑ ότι, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος και με βάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία υλοποιεί στην ουσία, τις περικοπές των συνταξιούχων και των εργαζομένων που είχαν εφαρμόσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Ένας ακόμα πολιορκητικός κριός, είναι η αναγνώριση της υπεροχής του ενωσϊακού δικαίου από τα κόμματα», τόνισε και έφερε ως παράδειγμα το άρθρο 16.
Όπως υποστήριξε, «με βάσει το ενωσιακό δίκαιο και με τη συμβολή των κυβερνήσεων ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώθηκε ολόκληρη αγορά η οποία ανοίγει τις ορέξεις ορισμένων που ζητάνε να φύγουν και τα τελευταία εμπόδια στη δημόσια δωρεάν παιδεία ώστε να μετατραπούν σε επιχειρήσεις τα πανεπιστήμια και να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η εκπαίδευση». «Στόχος είναι η μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα, ειδικά της ανώτατης εκπαίδευσης. Το σύνταγμα σε τίποτα δεν εμπόδισε το ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει σειρά νόμων που υπονόμευσαν τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας μετατρέποντας την σε εμπόρευμα, ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση».
Μίλησε ακόμα για νεοφιλελεύθερες και βαθιά αντιδραστικές πολιτικές με την ενεργοποίηση των πιο αντιεργατικών νόμων και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «πρόθεση να συνταγματοποιηθεί η ακραία φτώχεια». «Στην πραγματικότητα, προωθείτε τη «συνταγματοποίηση των μνημονίων. Οι συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημόσια δίκτυα νερού, και ΔΕΗ, δεν είναι για να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά για να γίνει το δημόσιο ο τροχονόμος τους. Εμείς ζητάμε η παιδεία, η υγεία, το νερό το ηλεκτρικό να μην είναι εμπόρευμα. Να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και να διαφυλαχθούν όχι με φραστικές διακηρύξεις που υπονομεύονται στη πράξη».
«Πουκάμισο δανεικό το άρθρο 16»
Ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, τόνισε ότι οι προτάσεις για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων «απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για να μην μείνουν κενές περιεχομένου». Αναφερόμενος στο άρθρο 16, τόνισε ότι «έχει καταστεί πουκάμισο δανεικό», σημείωσε ότι συνεχώς παρακάμπτεται το ελληνικό σύνταγμα και λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και δήλωσε ότι το κόμμα του θέλει να συμβάλει στην πρόταση που έχουν καταθέσει ΝΔ και Ποτάμι για την αναθεώρηση του ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από ιδρύματα, δήμους, εκκλησία και με συμπράξεις φορέων.
«Η συνταγματική αναθεώρηση επιβάλλεται με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν μέτρα εξυγίανσης των δημοσίων πανεπιστημίων με αποκομματικοποίησή τους και κατάργηση του ασύλου», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ειδικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, τάχθηκε «κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 παράγραφος 5 για την κατάργηση της αποκλειστικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο».