Τα μηνύματα του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
«Ήρθε η ώρα, όχι απλά να λειτουργούμε αμυντικά για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, αλλά να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε, τώρα υπάρχει η ελευθερία, όπως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, να υλοποιήσει η κυβέρνηση -στα πλαίσια των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιθωρίων- ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Ήρθε η ώρα, είπε «να βάλουμε τις βάσεις για τις απαραίτητες προοδευτικές θεσμικές τομές. Να δώσουμε το τελικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής που επικρατούσε για χρόνια στη χώρα. Να εμπνεύσουμε ξανά τη νέα γενιά που κουράστηκε να δουλεύει για χαρτζιλίκια ή να ξενιτεύεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για ένα καλύτερο μέλλον». «Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα συνθήκη για τη χώρα και να σχεδιάσουμε τη δική μας στρατηγική» είπε.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, ότι «η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων. Τις πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες. Οι μέρες που δεν θα ξημέρωναν ποτέ, σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία, ήρθαν, σε πείσμα πολλών». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι «οι πρώτες 100 μέρες, δείχνουν τις προθέσεις μας, με το ξεκίνημα της αποκατάστασης των αδικιών που έφερε η πολυετής λιτότητα:
- Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπογράψαμε την επέκταση κλαδικών συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους που για χρόνια συρρικνώνονταν ή στην καλύτερη, έμεναν καθηλωμένοι.
- Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ ως και 30% για τη λαϊκή κατοικία και πάνω από 20% για τη μεσαία τάξη. Και έχουμε εξασφαλίσει την περεταίρω μείωση το 2020, ώστε να φθάσει στο 50% για τη λαϊκή κατοικία και το 30% για τη μεσαία.
- Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των νέων επιστημόνων, ως και 35%, άμεσα και στοχευμένα.
- Μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων 4 μονάδες μέσα στην επόμενη τετραετία, κατά μία μονάδα κατ' έτος».
Υπογράμμισε, ότι «η κυβέρνηση πέτυχε αυτό, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετύχει: Την κατάργηση - και όχι αναστολή - της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυαν από την 1/1/2019». Σημείωσε ότι «αυτό επιτεύχθηκε με σχέδιο, σοβαρότητα και μεθοδική αξιοποίηση των επιχειρημάτων».
Τα fake news της ΝΔ και των φιλικών της ΜΜΕ
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στη στάση της ΝΔ και «από τα φιλικά της ΜΜΕ» και για το θέμα των συντάξεων, σχολιάζοντας ότι «στο ζήτημα αυτό ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού» εκ μέρους τους. Μίλησε για πρωτοσέλιδα εφημερίδων «με δήθεν αποκλειστικά ρεπορτάζ και fake news τα οποία τρομοκρατούσαν επι σειρά μηνών τους συνταξιούχους». Αναφέρθηκε σε «δήθεν αποκλειστικά» από τη συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ότι θα κοπούν οι συντάξεις, σχολιάζοντας ότι αποδείχτηκε ότι ήταν «τελικά αποκλειστικές μπούρδες ενός θλιβερού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που μην έχοντας πια επιχειρήματα αναπαράγει το ψέμα, τη διαστρέβλωση, τη μαύρη προπαγάνδα».
Αναφέρθηκε στο περιστατικό, που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έψεξε από βήματος Βουλής τον επίτροπο Μοσκοβισί «επειδή τόλμησε να πει, ότι οι μειώσεις μπορεί και να μην εφαρμοστούν». Είπε ακόμη ότι «ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας, ζητώντας στο Βερολίνο από τη γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στο θέμα των συντάξεων». «Τελικά, ακόμη και οι Γερμανοί τον αγνόησαν. Γιατί ακόμη και οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη δε μπορούν να μη διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αναξιόπιστος», συμπλήρωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη, ότι όλοι και οι εταίροι στην ΕΕ μπορούν να διακρίνουν «ποιος έριξε την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιος την έβγαλε από τη κρίση. Ποιος έστησε το γαιτανάκι της διαπλοκής και της διαφθοράς και ποιος παλεύει για δικαιοσύνη. Ποιος κατάφερε τέλος, με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής να πετύχει πλεονάσματα και να πιάνει τους στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να πιάσουν τους στόχους». Πρόσθεσε ότι «αυτοί, ταυτόχρονα, είχαν τη συνήθεια να χαντακώνουν βαθιά στα συρτάρια τις λίστες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».
Στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη το 4ο μνημόνιο
«Αν κάποιος πιστεύει ότι η εξέλιξη που ζούμε από την 21η Αυγούστου και μετά είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη είναι βαθιά νυχτωμένος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «τίποτα από όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα δεν ήταν νομοτέλεια να συμβούν». «Τίποτα από όσα νομοθετούμε αυτή την περίοδο και όσα θα νομοθετήσουμε το επόμενο διάστημα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν. Τίποτα από αυτά δε θα γινόταν πράξη, χωρίς την κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι πριν από ενάμιση χρόνο δεν μίλησε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο. «Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα. Κύκλων εκτός αλλά και εντός της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο Μνημόνιο». «Θα έλεγε ότι το φέραμε εμείς δήθεν, με την ανικανότητά μας και αυτός θα είχε το know how να το εφαρμόσει. Και τώρα που τους διαψεύσαμε με πάταγο, τους έμειναν στα χέρια και τα μνημόνια και οι πιστοληπτικές γραμμές», σχολίασε.
Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει απομείνει με το μνημονιακό πρόγραμμά του, να θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς αν εκλεγεί, χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών». «Πάει και αυτό το τέταρτο μνημόνιο, κατέρρευσε με πάταγο και τον πλάκωσε, τον ίδιο και όλο του το πολιτικό αφήγημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Μας χωρίζει προγραμματική άβυσσος με τη ΝΔ
«Στον αντίποδα αυτού του μνημονιακού προγράμματος Μητσοτάκη, είναι η δική μας πολιτική», τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «για μας προτεραιότητα είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες». Σημείωσε ότι «στη βάση αυτή, παίρνει συγκεκριμένη μορφή και το πολιτικό δίλημμα των εκλογών του Οκτώβρη του 2019», υπογραμμίζοντας ότι «μας χωρίζει λοιπόν όχι μόνο ιδεολογική, πολιτική και αξιακή αλλά και προγραμματική άβυσσος με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».
Ειδικότερα, είπε ότι «ενώ η κυβέρνηση προχωρά για την εφαρμογή μιας πολιτικής αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεσμεύεται να εφαρμόσει την πολιτική του ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ, να εφαρμόσει μνημονιακό πρόγραμμα χωρίς μνημόνια, μια δέσμευση που τελικά εγγυάται ότι θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα τη χώρα πίσω στο ΔΝΤ». Είπε ότι «η κυβέρνηση προχωρά με συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση κατώτατου μισθού, ενώ η ΝΔ υπόσχεται επαναφορά του αντεργατικού πλαισίου του 2012, που οδήγησε σε μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 24%».
Συμπλήρωσε, ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί τη μείωση ΕΝΦΙΑ για τους μικρούς και μεσαίους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης με την πρόταση για να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ανοίγει το δρόμο για μειώσεις στην Εκάλη και το Καβούρι και αυξήσεις στο Κερατσίνι και το Περιστέρι... Η κυβέρνηση όχι μόνο καταργεί τη μείωση των συντάξεων αλλά τις αυξάνει σε πρώτη φάση για 620.000 συμπολίτες μας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ... Η κυβέρνηση προχωρά στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιστρέψει η ΝΔ, για να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα καρτέλ της ιδιωτικής υγείας, με τα οποία το κόμμα του έχει παραδοσιακά αδελφικές σχέσεις».
Είπε ακόμη, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί «ένα συνεκτικό σχέδιο που οδηγεί σε νέες προσλήψεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους χωρίς να ξεπερνάμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δώσαμε μάχη για να φτάσουμε στη 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ευθέως ότι θέλει να επιστρέψει το 1:5, οραματίζεται απολύσεις».
Επιλυουμε προβλήματα που χρόνιζαν
«Η δική μας κυβέρνηση δεν έφερε σε πέρας μόνο την ιστορική αποστολή να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια. Προχώρησε με θάρρος, ώστε να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες, προβλήματα που χρόνιζαν. Διότι η Ελλάδα είχε και έχει ανάγκη από μεγάλες θεσμικές και πολιτικές τομές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις πρωτοβουλίες της συνταγματικής αναθεώρησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να βάλουμε τέλος στο σκάνδαλο του ντροπιαστικού νόμου περί ευθύνης υπουργών» και για τον εξορθολογισμό των σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία.
«Κάναμε ένα πρώτο ιστορικό βήμα με τη σχετική συμφωνία. Γνωρίζαμε από πριν τα εμπόδια αλλά και τα προσκόμματα που πιθανό να εμφανιστούν στην πορεία», είπε, για να στείλει το μήνυμα ότι «δεν θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε αυτό το ιστορικό βήμα», δεχόμενος το χειροκρότημα των παρισταμένων. Είπε ακόμη, ότι «θα επιμείνουμε στο διάλογο, μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης ώστε να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα προς όφελος όλων των πλευρών».
Ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε επίσης και στην αναφορά του στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό». «Είμαστε περήφανοι γι' αυτό το βήμα. Είμαστε αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε και θα το ολοκληρώσουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι ακραίες φωνές που πολεμούν τη συμφωνία στις δύο πλευρές των συνόρων, επιβεβαιώνουν ότι πράξαμε σωστά». Είπε ότι «αυτοί που ωρύονται είναι αυτοί που θέλουν τα Βαλκάνια του μίσους και του αλληλοσπαραγμού, όχι τα Βαλκάνια της συνανάπτυξης και της συνεργασίας» και «θέλουν την Ελλάδα ένα φοβικό κομπάρσο της διεθνής σκηνής».
Στάθηκε σε όσα έφερε στον δημόσιο διάλογο η Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία και κυρίως το αντιπολιτευτικό μένος της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, άνοιξαν το καπάκι από το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και έφεραν στην επιφάνεια δυσοσμία και ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις». Σχολίασε ότι «μας προκαλεί εντύπωση το πόσο εύκολα από ακραίοι, γίνονται mainstream, με τη βοήθεια της ΝΔ».
Μίλησε για ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις που τους βλέπουμε «να προσπαθούν να παντρέψουν το Μέγα Αλέξανδρο με τον Χίτλερ και το ναζισμό, τον πατριωτισμό με τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό". «Θα ήταν απλά γραφικό, αν δεν καταντούσε επικίνδυνο, εξαιτίας αυτής της ανοχής της ΝΔ και των ΜΜΕ που επιδεικνύουν στην προσπάθεια να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε. «Ήμασταν είμαστε και θα είμαστε πάντα απέναντι πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, σε κάθε φασίστα, κάθε ακροδεξιό, κάθε σκοταδιστή», σημείωσε.
Ταγμένη ολόψυχα στην πλευρά της ακροδεξιάς η ΝΔ
Ο κ. Τσίπρα σχολίασε, ότι πέρα από τους «συνήθεις ύποπτους του σκοταδισμού, τους γραφικούς, είναι και άλλοι που τείνουν να πάρουν διαζύγιο με τον ορθό λόγο». Αναφέρθηκε σε «μετάλλαξη της ΝΔ και αμήχανη αποδοχή αυτής της γραμμής από τους επίσημους εκφραστές της εναπομείνασας κεντροαριστεράς», για να σχολιάσει πως «φαίνεται να έχουμε μια προσπάθεια να καταστεί κεντρικός ο παραδοξολογικός λόγος αυτών των ακραίων και γραφικών».
Είπε ότι «η κεντροδεξιά στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχει πλέον ως πολιτικό εκφραστή τη ΝΔ, διότι σήμερα η ΝΔ, είναι ταγμένη ολόψυχα στην πλευρά της ακροδεξιάς, κυριαρχεί ο λόγος του ΛΑΟΣ μέσα στη ΝΔ. Πολιτεύεται με ρητορική πίσω ακόμα και από τα χρόνια της ΕΡΕ. Είναι επικίνδυνο γιατί τείνει να χωρίσει το πολιτικό σκηνικό σε εθνικόφρονες και μειοδότες».
Κρίσιμος παράγοντας οι νέοι στην πρόοδο ή τον οπισθοδρόμηση
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, ότι η μάχη στο επίπεδο των αρχών και των αξιών είναι σήμερα στο επίκεντρο και πως «αυτό που κρίνεται για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, είναι τελικά: Αν η Ελλάδα θα είναι μια χώρα σύγχρονη, ανοιχτή, πολυσυλλεκτική, προοδευτική, ευρωπαϊκή ή αν θα γυρίσει 50 χρόνια πίσω, και θα είναι μια χώρα φοβική, μίζερη, περίκλειστη, οπισθοδρομική». Σημείωσε ότι η νέα γενιά είναι κρίσιμος παράγοντας σε αυτή την ανοικτή μάχη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, το ότι τα σχολεία μας μολύνονται από το δηλητήριο του φασισμού και της ακροδεξιάς».
Τόνισε ότι «η δική μας Αριστερά δεν κουνάει το δάχτυλο σε κανένα 16αρη και 17αρη, δεν το έκανε ποτέ, δεν θα κουνήσω σήμερα το δάχτυλο σε κανένα 16αρη, δεν θα τον χαρακτηρίσω, δεν θα τον ταυτίσω με μια εγκληματική νεοναζιστική συμμορία». «Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας στους βάνδαλους της ιστορίας αυτού του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας χειροκροτούμενος απ' την αίθουσα και κάλεσε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε καταλήψεις «που υποκίνησε η ακροδεξιά, να κάτσουν και να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας μας».
Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να παρακινήσουν τα παιδιά στα σχολεία να συζητήσουν και να μάθουν για την ιστορία του τόπου. «Να δουν: Ποιος στο όνομα της πατρίδας, συνεργάστηκε με τον κατακτητή. Ποιος στο όνομα της πατρίδας, έκανε την Ελλάδα κρανίου τόπο με ξερονήσια και βασανιστήρια. Να δουν ποιοι στο όνομα της πατρίδας πρόδωσαν την Κύπρο; Για να καταλάβουν ποιοι σήμερα στο όνομα της πατρίδας, θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και το μίσος απέναντι σε γειτονικούς λαούς» είπε.
«Αυτοί λοιπόν που πουλάνε αντισυστημισμό και αγάπη για την πατρίδα, είναι ταυτόχρονα οι υμνητές των πιο μελανών σελίδων της χώρας και της ανθρωπότητας» υπογράμμισε και τόνισε ότι «η νέα γενιά, τέτοιους πατριδοκάπηλους, τέτοιους απατεώνες και τυχοδιώκτες, αργά ή γρήγορα θα τους θέσει στο περιθώριο».
Καθοριστικές για την Ευρώπη οι ευρωεκλογές του Μαΐου
«Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι ένας καθοριστικός κόμβος στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι «η άνοδος της επιρροής της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, θέτει υπαρξιακά ζητήματα για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως το κρίσιμο είναι πώς αυτή η πορεία θα ανασχεθεί. Τόνισε ότι δεν μπορεί να ανασχεθεί με τις επιλογές που τροφοδότησαν την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού, που εκφράζουν τα διάφορα εθνικιστικά και ακροδεξιά μορφώματα και πως «είναι συνταγή καταστροφής, ένα όραμα για την Ευρώπη που θα παραμένει με δογματική προσήλωση στις προσταγές του νεοφιλελεθερισμού». «Αυτό το χρεοκοπημένο όραμα, τόνισε, «είναι η εγγύηση για την επερχόμενη - αργά ή γρήγορα - κατάρρευση της ενωμένης Ευρώπης αν συνεχιστεί και για την επιστροφή σε μια σκοτεινή περίοδο εθνικών ανταγωνισμών».
Μιλώντας για το Brexit, είπε ότι «κάποιοι και σε αυτόν εδώ το χώρο σύντροφοί μας θεωρούσαν την επιλογή του Grexit ρηξικέλευθη και επαναστατική». «Δείτε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει με τη Βρετανία και ποιος χάνει από αυτή την εξέλιξη. Δεν υπάρχει Brexit χαλαρό, αλλά μόνο σκληρό και αβέβαιο για την πορεία των εκεί εργατικών δυνάμεων», σχολίασε.