«Θα πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια»
«Η προσπάθεια να διοχετεύσει η Χρυσή Αυγή το εθνικιστικό δηλητήριο μέσα στους μαθητές και στα σχολεία, με πολλούς και διάφορους τρόπους, με απεσταλμένους έξω από τα σχολεία, με στελέχη της, με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και επιπλέον στοχοποιώντας εκπαιδευτικούς, είναι μία προσπάθεια τρομοκράτησης, σκοταδισμού και ανελευθερίας» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την υποκίνηση καταλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα.
«Θα πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια, στην οποία το υπουργείο μας κάλεσε να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου και οι εκπαιδευτικοί φορείς» επισήμανε η υφυπουργός, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το ψήφισμα της ΟΛΜΕ που «καταδικάζει απερίφραστα αυτή την προσπάθεια να μετατραπεί ο ευαίσθητος χώρος των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού, να καλλιεργηθεί ο διχασμός, το μίσος, ο ρατσισμός και να μπουν μέσα οι νεοφασιστικές αντιλήψεις».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο φαινόμενο, η κ.Τζούφη παρατήρησε πως «η ΝΔ δεν έχει πάρει θέση ή σιωπηλά δια πρωτοκλασάτων στελεχών της ενισχύει αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις και επιπλέον έχουμε και κάποιες τοποθετήσεις από εκπαιδευτικούς της ΔΑΚΕ στη Βόρεια Ελλάδα, που υιοθετούν αυτούσιες τις εκδηλώσεις των χρυσαυγιτών».
Η κ. Τζούφη υπογράμμισε την ανάγκη «να κρατήσουμε τη μαθητική κοινότητα μακριά από το μίσος, τον διχασμό και τον ρατσισμό», εκτιμώντας πως «η ίδια η σχολική κοινότητα με τους δικούς τους μηχανισμούς πρέπει να αντιμετωπίσει αυτού του τύπου τα φαινόμενα» και ότι ενδεχόμενη εμπλοκή της αστυνομίας, που προτείνεται από κάποιους «δεν μπορεί να επιλύσει τέτοιας φύσεως θέματα».
«Είναι ένα φαινόμενο που αφορά έναν αριθμό σχολείων γύρω στα 20 με 25 -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- από 2500 σχολεία, από την άλλη όμως έχουμε και πρωτοβουλίες μαθητών και σχολείων ενάντια σε αυτή την προσπάθεια και μάλιστα σήμερα γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση ένα μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, έχουν κινητοποιηθεί οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και γονέων, για να υπάρξει μία απάντηση σε αυτήν την πάρα πολύ επικίνδυνη πρακτική, που γίνεται προσπάθεια να κλιμακωθεί έως την επόμενη Πέμπτη».
Ερωτηθείσα εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ΕΔΕ σε βάρος του φιλολόγου από την Βέροια, ο οποίος στοχοποιήθηκε από ακροδεξιά στοιχεία, η κ. Τζούφη διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία και έχει απαντήσει το υπουργείο με σαφήνεια σε αυτό». «Υπήρξε μία καταγγελία γονέα ή κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει τίποτε σε αυτή την κατεύθυνση και αντίθετα και η ΟΛΜΕ υπερασπίζεται όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται και βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και γίνεται προσπάθεια διαπόμπευσής τους» διευκρίνισε. Σημείωσε δε, πως οι προσπάθειες αυτές δεν περιορίζονται στα σχολεία, φέροντας ως παράδειγμα «την προσπάθεια διαπόμπευσης του καθηγητή της αρχιτεκτονικής του Μπελαβίλα, που κατεβαίνει υποψήφιος στον Πειραία, πάλι με τέτοιου τύπου δημοσιεύματα απαξίωσης».
Η υφυπουργός επισήμανε πως στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες έγινε ειδική συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο αντισημιτισμός, συζήτηση που διευρύνθηκε. «Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα. Φάνηκε ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια με σύγχρονα μέσα που πλησιάζουν τους μαθητές, όπως είναι τα social media και χρησιμοποιώντας στοχευμένα fake news να δημιουργούν αυτήν την κατάσταση και το κλίμα που φαίνεται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν έχει βρει ακόμη τους τρόπους και τα εργαλεία να απαντάει» εξήγησε.
Αναφερόμενη στη χθεσινή υπερψήφιση -με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής- των τροπολογιών για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και το κοινωνικό μέρισμα, η κ. Τζούφη τόνισε ότι «δίνουμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό κράτος».
Σχολιάζοντας τον απολογισμό των 100 ημερών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αλλά και τις εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ σημείωσε: «Οι οικονομικοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Τότε στην αντιπολίτευση μιλούσαν για παροχολογία, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν αν θα καταργείτο το μέτρο μείωσης των συντάξεων.
Όπως φαίνεται από τον κατατεθέντα προϋπολογισμό αυτό το άδικο μέτρο, που είχε επιβληθεί με την πίεση του ΔΝΤ, δεν θα υλοποιηθεί και ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί αυτό που έγινε όλα τα τελευταία χρόνια, η κοινωνική ανταπόδοση, θα υπάρξει το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα δοθεί στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, στα φτωχά νοικοκυριά αλλά και στο κομμάτι της μεσαίας τάξης, που έχει πληγεί στη διάρκεια αυτών των ετών. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται θα ισχύουν μόνιμα».
«Το κοινωνικό μέρισμα φέτος είναι της τάξης των 710 εκατ. -περίπου όσο ήταν και πέρυσι- πιθανώς να υπάρξουν κάποιες οριακές διαφορές, θα αφορά περίπου τους ίδιους ανθρώπους, αλλά αν έχουμε και κάποια άλλη δυνατότητα μπορεί στοχευμένα να δοθεί σε ανάγκες που μπορεί να υπάρξουν», πρόσθεσε, ενώ για την επιστροφή αναδρομικών σημείωσε πως πρόκειται για «μια αποκατάσταση αδικίας, αλλά η ΝΔ δεν έδωσε τέτοια δείγματα γραφής, διότι όταν ήταν στην εξουσία μαζί με το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έπιαναν τους στόχους, αλλά βύθισαν τη χώρα σε βαθύτατη ύφεση και απώλεια του ΑΕΠ κατά 25%».