«Όπως παλιότερα μιλούσαμε για την αντι-Δεξιά τομή στην πολιτική και στην κοινωνία, έτσι τα τελευταία χρόνια μιλούμε για την τομή του νεοφιλελευθερισμού»
«Ο φετινός Προϋπολογισμός, συνιστά ένα στάδιο μετάβασης προς την ανάπτυξη. Επιδιώκουμε στο επίκεντρο της ανάπτυξης να είναι η απασχόληση και το εισόδημα, δηλαδή να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κατά το δυνατόν αξιοπρεπείς. Σε αυτό συντελεί και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διότι έτσι δημιουργείται μια δυναμική διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους κοινωνικούς ανταγωνιστές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε ομιλία του σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως υπογράμμισε, σήμερα παρουσιάζονται στον ελληνικό λαό, δυο ανταγωνιστικά σχέδια για το μέλλον που εντάσσονται σε ανταγωνιστικές προγραμματικές συμμαχίες στην Ευρώπη. «Βασική αντίθεσή τους είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Όπως παλιότερα μιλούσαμε για την αντι-Δεξιά τομή στην πολιτική και στην κοινωνία, έτσι τα τελευταία χρόνια μιλούμε για την τομή του νεοφιλελευθερισμού. Πάνω σε αυτήν την τομή μπορούν να δημιουργηθούν κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες».
«Όχι στην επικρατούσα θρησκεία»
Για τη συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, υποστήριξε ότι «έχει ένα θετικό χαρακτήρα, αφού έφερε στην επιφάνεια μια ιστορική εκκρεμότητα και τη διάθεση των δύο πλευρών να την επιλύσουν. Σε συνάρτηση με τη συνταγματική αναθεώρηση και την πρόταση της κυβέρνησης, ζήτησε «να κατοχυρωθεί ακόμη πιο έντονα ο ουδετερόθρησκος χαρακτήρας του κράτους στο άρθρο 3»
Επανέλαβε πάντως ότι τάσσεται «υπέρ της εξάλειψης από το προοίμιο του Συντάγματος, της αναφοράς στην Αγία Τριάδα, αλλά και υπέρ της τολμηρής αναθεώρησης του άρθρου 3 με την κατάργηση της αναφοράς σε «επικρατούσα θρησκεία».
«Η ακροδεξιά έχει παντρευτεί το νεοφιλελευθερισμό»
Για τις ευρωεκλογές, επεσήμανε ότι στόχος είναι μια μεγάλη συνεργασία για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, η οποία όπως είπε, «έχει παντρευτεί τον νεοφιλελευθερισμό». «Αυτό το θέμα θα είναι στο επίκεντρο της επερχόμενης μάχης των ευρωεκλογών. Η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς δεν γίνεται με την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας της, ούτε βεβαίως και με την εγκατάλειψη της κοινωνικής ατζέντας της Αριστεράς, την οποία επιχειρεί να καρπωθεί ρητορικά, συνθηματολογικά και ανορθολογικά η ακροδεξιά. Χρειάζεται μέτωπο χωρίς αναστολές», κατέληξε ο κ. Φίλης.