«Εμείς λέμε ότι η προστασία της εργασίας είναι προστασία της Δημοκρατίας» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας
«Ο αγώνας για τα εργασιακά ζητήματα είναι αγώνας για τη Δημοκρατία», ανέφερε μιλώντας απόψε στο νομοσχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. «Εμείς λέμε ότι η προστασία της εργασίας είναι προστασία της Δημοκρατίας. Ο αγώνας αυτός είναι κρίσιμος στην ελληνική κοινωνία» είπε ο υφυπουργός Εργασίας και χαρακτήρισε κοινωνικό κανιβαλισμό τις φωνές που υπερασπίστηκαν εκείνους που πυροβόλησαν τους εργάτες στη Μανωλάδα, τις φωνές που χαρακτήρισαν τη Χρυσή Αυγή «αυθεντικό λαϊκό κίνημα», εκείνους που «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν Καλάσνικοφ και δύο μήνες τώρα κανιβάλιζαν έναν αθώο άνθρωπο».
Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ τόσο για το πρόγραμμά της, το οποίο, όπως είπε, συναγωνίζεται σε ακρότητα το ΔΝΤ, όσο και για το ότι επιθυμούσε την περικοπή των συντάξεων. «Αναδείχθηκε στη σημερινή συζήτηση πως η ΝΔ διαρκώς επενδύει στην καταστροφολογία. Μια καταστροφολογία που ποτέ δεν επιβεβαιώνεται. Μιλούσε για αξιολογήσεις που δεν θα κλείνανε, μιλούσε για κόφτη που θα ερχόταν το 2016, που θα ερχόταν το 2017 και που δεν ήρθε ποτέ, μιλούσε για πρόγραμμα που δεν θα έκλεινε το 2018, μιλούσε για πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Σε όλα έπεσε έξω», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και εκτίμησε ότι «η ΝΔ καταφεύγει στην καταστροφολογία, γιατί όποτε αναγκάζεται να μιλήσει προγραμματικά, το πρόγραμμα της συναγωνίζεται σε ακρότητα το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Πολλές φορές μάλιστα το ξεπερνάει».
«Η ΝΔ δεν μπορεί να στήσει ηγεμονική αφήγηση, δεν μπορεί να στήσει πλαίσιο συναινέσεων μέσα στην ελληνική κοινωνία όταν στη δημόσια διοίκηση υπερασπίζεται το 5 προς 1, όταν στα εργασιακά είναι ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις, όταν είναι ενάντια στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Γι' αυτό και το τελευταίο της καταφύγιο είναι η καταστροφολογία» επέμεινε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της ΝΔ για «υπερπλεονάσματα» και «υπερφορολόγηση», ο υφυπουργός Εργασίας κάλεσε τη ΝΔ να ασκήσει κριτική και να κάνει αντιπαράθεση με βάση τα πραγματικά δεδομένα και να συγκρίνει τα πλεονάσματα στα οποία είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στην κριτική της ΝΔ για τις συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι την περίοδο της διαπραγμάτευσης, η ΝΔ καλούσε την κυβέρνηση να κλείσει τις αξιολογήσεις. «Μας έλεγαν ότι δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση από ιδεοληψίες. Να θυμίσω τον κ. Χατζηδάκη που καλούσε τον κ. Μοσκοβισί να τον ενημερώσει για το αν η κυβέρνηση θα αθετήσει τις δεσμεύσεις της, γιατί το πρόγραμμα της ΝΔ έχει φτιαχτεί στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και δεσμεύσεις εννοούσαν την περικοπή των συντάξεων. Είναι ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει σήμερα ότι η ΝΔ στην πραγματικότητα το υπερασπίζεται το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Είναι ξεκάθαρο όταν βγαίνουν ορισμένοι, όπως η κ. Ξαφά, σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη και όχι απλώς υπερασπίζονται το μέτρο, δείχνουν ότι έχει και διαρθρωτική κατεύθυνση και θα έπρεπε να υποστηριχθεί».
Αναφερόμενος στις επικρίσεις για τις επιδόσεις στην κατεύθυνση μείωσης της ανεργίας, υποστήριξε ότι «η ΕΡΓΑΝΗ για το δεκάμηνο, δείχνει θετικό ρεκόρ 160.000 θέσεων. Θα βγει πολύ γρήγορα το ετήσιο τεύχος της ΕΡΓΑΝΗ και όταν γίνουν οι συγκρίσεις με το 2014, θα φανεί ότι αυτά τα 4 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 400.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας. Θα φανεί επίσης η αναλογία στην πλήρη και τη μερική απασχόληση που παραμένει στο 70/30», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο υφυπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην αντιμεταρρύθμιση της ΝΔ είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας. Υπογράμμιζε δε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε ο κατώτατος μισθός να διαπραγματεύεται στην εθνική συλλογική διαπραγμάτευση.
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στη διάταξη με την οποία θωρακίζονται οι επιθεωρητές εργασίας διότι θα έχουν νομική προστασία για το έργο τους, για να υπογραμμίσει ότι η διάταξη, εκτός από ένα αυτονόητο βήμα που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, είναι και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους των ελεγκτικών μηχανισμών που καθημερινά κάνουν ότι μπορούν για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.