«Δείχνουν κλειστά αυτιά και κλειστούς ορίζοντες»
«Είναι αυτονόητο ότι το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να έχει κλειστές πόρτες σε όσους θέλουν να το τιμήσουν. Κλειστές πόρτες δείχνουν κλειστά αυτιά και κλειστούς ορίζοντες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος από το βήμα της Ολομέλειας στον προπηλακισμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν το πρωί στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι.
Ο κ. Βούτσης, από το βήμα της Ολομέλειας, απηύθυνε το μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και αναφέρθηκε στα πρωινά επεισόδια εναντίον της αντιπροσωπείας της Βουλής, η οποία προσήλθε στο χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσει στεφάνι και ανέγνωσε την ανακοίνωση της Βουλής.
«Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, τιμώντας τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, προσήλθε σήμερα το πρωί και κατέθεσε στεφάνι στον περίβολο, αφού ομάδα αγνώστων εμπόδισε τους βουλευτές να εισέλθουν στο μνημείο του Πολυτεχνείου.
Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, κ. Νικολάου Βούτση. Ο κ. Δρίτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Βουλή των Ελλήνων, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, κατέθεσε το στεφάνι της στον περίβολο του Πολυτεχνείου. Οι αγώνες για τη Δημοκρατία, οι αγώνες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ένωσαν δυνάμεις πολύ διαφορετικές σε ένα στόχο που έφερε αποτέλεσμα. Οι καιροί επιτάσσουν και στις σημερινές συνθήκες, στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, ο λαός και ο τόπος μας, το μήνυμα του Πολυτεχνείου να είναι μήνυμα αγωνιστικής προωθητικής διεκδίκησης και όχι διχασμού».
Στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μετείχαν οι βουλευτές: Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Αννέτα Καββαδία, Νικόλαος Μανιός, Χρήστος Μαντάς, Αριστείδης Μπαλτάς και Δημήτρης Ρίζος».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μίλησε για τη νοηματοδότηση της σημερινής επετείου, έκανε λόγο για τους δημοκρατικούς αντιφασιστικούς αγώνες και προχώρησε σε ειδική μνεία για την ανάγκη οι δημοκρατικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τις νέες φασιστικές προκλήσεις, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και να αντιμετωπίσουν τα ανιστόρητα ψέματα των φασιστών και των χουντικών. «Είναι ανάγκη να συστρατευτούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη εναντίον όσων απεργάζονται ομολογημένα ή ανομολόγητα νέες φασιστικές εκτροπές, νέες πολεμικές συγκρούσεις», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης, αναφέρθηκε επίσης στην κοινή έκδοση με την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου για τον Φάκελο της Κύπρου στον οποίο «αποτυπώνονται ανάγλυφα οι ευθύνες των χουντικών. Η Βουλή προχώρησε σε δημοσιοποίηση και έκδοση όλων των πρακτικών του Φακέλου της Κύπρου ως μια σημαντική συνεισφορά από όλο δημοκρατικό φάσμα για να επικοινωνήσουν οι νέες γενιές όχι μόνο για αυτή καθαυτή τραγωδία Κύπρου, αλλά για να δουν ανάγλυφα όλοι τις ιστορικές ευθύνες των χουντικών, των πραξικοπηματιών και των ανελεύθερων καθεστώτων της εποχής που έδωσαν πρόσχημα για την τουρκική επέμβαση στη Μεγαλόνησο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.
Όπως υπογράμμισε έχει μεγάλη σημασία για την ίδια τη Δημοκρατία μας να μην αφήνουμε ανοιχτές πόρτες και παράθυρα στη συγκρότηση ή αναβίωση επικίνδυνων αναχρονιστικών μηχανισμών που θέλουν ηρωοποίηση δωσίλογων και χουντικών σε όλη Ευρώπη και στη χώρα μας.
Σε μια ευθεία και κατηγορηματική αναφορά καταδίκης των προκλήσεων της Χρυσής Αυγής, και με αιχμή τη χθεσινή τοποθέτηση βουλευτή της ΧΑ στην Ολομέλεια για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Η με κάθε τρόπο προσπάθεια επαναφοράς νοσταλγών των πραξικοπηματιών μέσα στη Βουλή είναι θρασεία ενέργεια υπεράσπισης των εγκληματικών τους ενεργειών. Υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται να συρρικνωθεί και σε θεσμικό επίπεδο η Δημοκρατία».
Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, από την Ολομέλεια τόνισε ότι «στο Πολυτεχνείο, ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να ξεχαστεί, είναι η καθημερινότητα που οδήγησε στο τελικό αποτέλεσμα. Ήταν ύμνος στη Δημοκρατία η καθημερινότητα τότε. Αυτό ξεχνιέται από όσους σήμερα θεωρούν ότι είναι οι αποκλειστικοί εκφραστές μιας τέτοιας παράδοσης».