«Δεν είμαστε τηλεοπτικό παράθυρο»
Μήνυμα για την επίδειξη του αναγκαίου σεβασμού στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που κλήθηκε νωρίτερα σήμερα από τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη να απαντήσει τι τελικά διαμείφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ανάμεσα σε Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά.
Ο βουλευτής της ΝΔ είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο υπουργικό συμβούλιο, όπως τις αφηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κεφαλογιάννης επικαλέστηκε μάλιστα και την τελευταία συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε ότι σε εκείνο ο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε ως Πόντιος Πιλάτος και ότι ουδείς εκ των υπολοίπων υπουργών αντέδρασε σε όσα έλεγε ο Πάνος Καμμένος.
«Δεν είμαστε τηλεοπτικό παράθυρο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε φτηνό μέσο που έχουμε για να προβάλλουμε την πολιτική μας. Η ΝΔ έχει πράγματι ένα πρόβλημα ατζέντας. Δεν θέτετε εσείς τα θέματα στην ημερήσια διάταξη και προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέματα με αυτόν τον φτηνό τρόπο. Δεν είναι το κοινοβούλιο ο τόπος για τέτοια πράγματα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Επί της ουσίας θα έπρεπε να ξέρετε ότι όλα αυτά τα θέματα που θέσατε, έχουν απαντηθεί πολλαπλά και δεν υπάρχει επομένως ούτε ίχνος προς διερεύνηση παρά μόνο γι’ αυτούς που θέλουν να διαστρέψουν την πραγματικότητα στον πολύ ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής τον οποίο θα έπρεπε να σέβεστε. Σας καλώ λοιπόν να δείξετε ευθύνη και να μη συνεχίσετε».
«Το τι διαμείφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, σας λέω ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Σας λέω επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του έχει σαφώς τοποθετηθεί. Επειδή αναφερθήκατε σε Σόρος και στο υπουργείο Εξωτερικών, μπορώ να σας πω -σε αυτό που πράγματι είναι αντικείμενο του ΥΠΕΞ- ότι δεν υπάρχει καμία σύμβαση του υπουργείου που μπορεί να επηρεάστηκε με οποιονδήποτε τρόπο από τον Σόρος ή που να έχει συνάψει με τον Σόρος», είπε επίσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να έχουμε αίσθηση ευθύνης. Υπάρχει τόπος για κριτική και για πολιτικό διάλογο, μην κάνουμε τον διάλογο αυτό σαν να είμαστε στήλη παραπολιτικής. Για τα θέματα αυτά έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις, δεν υπάρχει σκιά αμφιβολίας για το τι έγινε. Η πολιτική κάλυψη που έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό και από την κυβέρνηση στην πολιτική που ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών εξακολουθεί να είναι δεδομένη, διότι αυτή ήταν κυβερνητική πολιτική, δεν ήταν πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών. Σε όλο δε αυτό το νέφος που υπάρχει στον Τύπο έχουν δοθεί απαντήσεις από τα πιο έγκυρα χείλη, τα χείλη του πρωθυπουργού».
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι εδώ και ένα μήνα οι πολίτες έκπληκτοι παρακολουθούν νυν και πρώην υπουργούς της κυβέρνησης να ανταλλάσσουν μεταξύ τους κατηγορίες και υπαινιγμούς, και μάλιστα ότι αυτές οι κατηγορίες έφτασαν μέχρι του σημείου ο κ. Κοτζιάς να υποβάλει μήνυση στον Άρειο Πάγο. Ο κ. Κεφαλογιάννης επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών αν όντως, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, έγινε αναφορά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για εμπλοκή του κ. Σόρος με την κυβέρνηση και πως αντέδρασε, σε αυτή την αναφορά, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.
«Το κοινοβούλιο είναι ο χώρος για να δοθούν αυτές οι απαντήσεις», είπε ο βουλευτής της ΝΔ επικαλούμενος και έγγραφη απάντηση που απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και με την οποία ενημερώνει για όσα είπε, στο υπουργικό συμβούλιο, περί της σχέσης του Σόρος με την κυβέρνηση ότι πράγματι αναφέρθηκε «στο εν λόγω άτομο σε σχέση με συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με εταιρεία έκδοσης βίζας που όμως ουδεμία σχέση έχει με την κυβέρνηση».
Δαπάνες απορρήτων δαπανών
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαβίβασε στη Βουλή έγγραφη απάντηση σε ερώτηση που είχαν απευθύνει βουλευτές του ΚΚΕ αναφορικά με τις δαπάνες απορρήτων αναγκών του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθυμίζει ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών ψηφίστηκε ο Ν.4451/2017 «ώστε οι απόρρητες δαπάνες να τεθούν για πρώτη φορά υπό τον δημοκρατικό έλεγχο της Βουλής», προκειμένου για δαπάνες που υπερβαίνουν τα 25.000 ευρώ. Όσον αφορά δε τις δαπάνες που δεν υπερβαίνουν τα 25.000 ευρώ, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθυμίζει ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 3566/2017 που επιβάλλει γνωμοδότηση με αιτιολογημένο πρακτικό από Τριμελή Επιτροπή Ειδικών Δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών της οποίας προεδρεύει ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. «Οι δαπάνες απορρήτων αναγκών του υπουργείου Εξωτερικών προορίζονται για την εξυπηρέτηση της εξωτερικής πολιτικής και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, όπερ και εξηγεί την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών ως προς την ανακοίνωση και δημοσιοποίησή των σχετικών στοιχείων», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπογραμμίζει ότι «έχει εξασφαλιστεί τα τελευταία δύο χρόνια και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ουσιαστική διαφάνεια ως προς τη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων, χάρη στον ελεγκτικό ρόλο της Βουλής των Ελλήνων».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Σταύρος Τάσσος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει, ανέφεραν ότι «παρά τις περιορισμένες αλλαγές που έγιναν στο Ν. 4451/2017, τα μυστικά κονδύλια που διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία, παραμένουν, δεδομένου ότι η ενημέρωση του Προεδρείου της Βουλής γίνεται στη βάση γενικών στοιχείων, μόνο για ποσά μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ. Επομένως ο έλεγχος δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός και η σχετική διάταξη του νόμου μπορεί εύκολα να καταστρατηγηθεί, ενώ ο έλεγχος πρέπει να αφορά όλα τα υπουργεία».