«Θα είμαστε μπροστά στη μάχη των μαχών στις επικείμενες ευρωεκλογές»
Το μήνυμα ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται εν πολλοίς από τους πολίτες της, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Έκθεσης της δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και ενόψει των ερχόμενων ευρωεκλογών σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Υπάρχει μια ιστορική ειρωνεία -ο πρωθυπουργός το ονόμασε αυτό στην πρόσφατη ομιλία του στο Παρίσι "Déjà vu"-, σαν να επαναλαμβάνουμε στην Ευρώπη τα ίδια και τα ίδια λάθη», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε ότι για να μπορεί η Ευρώπη να υπάρξει πρέπει γίνει πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική ταυτόχρονα. «Δημοκρατία και δικαιώματα πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι μαζί με το κράτος δικαίου για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ψυχή των δημοκρατιών, και των εθνικών μας και της μεγάλης Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε: «Θα είμαστε μπροστά στη μάχη των μαχών στις επικείμενες ευρωεκλογές και στα δύο αυτά επίπεδα, και στην υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ και στην υπεράσπιση του δημοκρατικού και δικαιοκρατικού της χαρακτήρα».
Παρουσιάζοντας μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Γιώργο Μαρκοπουλιώτη, τα συμπεράσματα της Εθνικής Έκθεσης της δημόσιας διαβούλευσης που έγινε στην Ελλάδα από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο για το Μέλλον της Ευρώπης, σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τα κεντρικά ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, ανέφερε πως η Ελλάδα κατατάσσεται 3η χώρα και ότι στην ιστοσελίδα για την εθνική διαβούλευση επισκέφτηκαν περισσότεροι από 30.000 Έλληνες χρήστες του διαδικτύου.
Ειδικότερα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως οι Έλληνες μολονότι δοκιμάστηκαν από την κρίση και μολονότι προβληματίζονται και απορρίπτουν πλευρές της πολιτικής της ΕΕ το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο επίπεδο της λιτότητας, παρόλα αυτά έχουν εμπιστοσύνη στο όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη. Και μάλιστα είναι αισιόδοξοι για το αν η ΕΕ έχει μέλλον, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Το δεύτερο χαρακτηριστικό παρατήρησε πως είναι ότι θέλουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη και το τρίτο είναι πως θεωρούν ότι και ζητήματα, όπως της Άμυνας, θα έχουμε μια αυτόνομη ευρωπαϊκή παρουσία στον τομέα της αμυντικής και της εξωτερικής πολιτικής, και επίσης είναι σημαντικά.
Περαιτέρω συνδυάζοντας ευρήματα της έρευνας με τα αντίστοιχα του ευρωβαρόμετρου, που ανακοινώθηκαν χθες στο πλαίσιο της έκθεσης της αυστριακής προεδρίας σε συνδυασμό με το Γραφείο Προστασίας των Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως διαπιστώνεται μια σχετική ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ, σε σχέση με το χαμηλό ποσοστό που καταγράφηκε κατά τον χρόνο της κρίσης. Μάλιστα, επισήμανε πως η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μεγαλύτερη από την εμπιστοσύνη στους εθνικούς θεσμούς, όπως είναι τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι και στις δύο περιπτώσεις η εμπιστοσύνη είναι κάτω από το 50%.
Ενδιαφέρον χαρακτήρισε και το εύρημα της έρευνας πως όταν η συζήτηση προσανατολίζεται αποκλειστικά προς το δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες σε ποσοστό 54% θεωρούν ότι οι «εθνικές δημοκρατίες λειτουργούν» και μόνο το 44% διαπιστώνει το ίδιο σε ό,τι αφορά τους θεσμούς της ΕΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε πως η πρόταση Μακρόν, να υπάρχει Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, που αναφέρεται στον εκδημοκρατισμό της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με μια ελληνική πρόταση, να υπάρχει ένας υπουργός Κοινωνικής Προστασίας και Εργασίας στην ΕΕ, που αποσκοπεί στο να υπάρχει καλύτερη ισορροπία της κοινωνικής με την οικονομική διάσταση, συγκεντρώνουν την αποδοχή του πάνω από το 60% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην εν λόγω διαβούλευση. Αυτό είναι σημαντικό, είπε, γιατί αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη ασκείται από το Eurogroup, με τα εξής προβλήματα: Είναι ένα όργανο που δεν έχει θεσμική κατοχύρωση και δεν έχει κανενός είδους δημοκρατικό πολιτικό έλεγχο.
Υπενθυμίζοντας την αναφορά του προέδρου της Κομισιόν στο Ευρωβουλή όταν ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Επιτροπή του είναι μια Επιτροπή τελευταίας ευκαιρίας για την Ευρώπη, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «είδαμε υπαρξιακές προκλήσεις, όχι μόνο από την ελληνική κρίση, αλλά από έναν εσωτερικό διχασμό που φαίνεται να έχει η Ευρώπη, ως προς το αν θα διατηρήσει το χαρακτήρα της, τις ανοικτές της κοινωνίες, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, πολιτικών και κοινωνικών, ή αν θα αναδιπλωθεί στον εαυτό της αναζητώντας μια χρυσή εποχή εθνικιστική, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ποτέ».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, τόνισε πως το ζήτημα της Δημοκρατίας απασχολεί έντονα όλα τα όργανα της ΕΕ, σημειώνοντας πως, χθες, παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, μια μελέτη που αφορούσε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, όχι μόνο τους ευρωπαϊκούς.
Γιώργος Μαρκοπουλιώτης: Οι επόμενες ευρωεκλογές θα καθορίσουν την Ευρώπη του μέλλοντος
Αυτή η χρονιά, από σήμερα μέχρι τις ευρωεκλογές, τον Μάιο, είναι πάρα πολύ σημαντική. Η ψήφος των Ευρωπαίων πολιτών θα καθορίσει ποια θα είναι η Ευρώπη του μέλλοντος, η Ευρώπη των επόμενων 5-10 ετών. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης ως μια σημαντική διαδικασία και ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Κατρούγκαλο για τη διαβούλευση αυτή. Επισήμανε πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που κοινοπρακτικά, το υπουργείο Εξωτερικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνανε από κοινού αυτή την προσπάθεια προκειμένου να αφουγκραστούν τη γνώμη των πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες με ερωτήσεις που απάντησαν οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Μαρκοπουλιώτης.