Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος για τα αναδρομικά και συντάχθηκε με τον Πολάκη στην τήρηση της νομιμότητας, όπως είπε
Εφ' όλης της ύλης μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του Alpha, δίνοντας έμφαση στις 10.000 νέες προσλήψεις που μπορούν να γίνουν στο Δημόσιο μετά τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, αλλά και στην επιστροφή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκαταστήσει τις αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αναφερόμενος στη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας είπε, ότι «αλλάζουν πολλά» τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών, από τη δεκαετία του 1920». Με τη συμφωνία, είπε ο κ. Τσίπρας «δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε, ότι αυτές οι 10.000 προσλήψεις θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του 2019 και θα υλοποιηθούν το 2020. Όπως διευκρίνισε, το 2019 αναμένονται περίπου 8.000-8.500 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, οι οποίες θα καλυφθούν με τον κανόνα του 1:1 μέσω ΑΣΕΠ, συν 7.500 χιλιάδες που έχει εξαγγείλει επιπρόσθετα, καθώς έχουν βρεθεί οι δημοσιονομικοί πόροι, εκ των οποίων 4.500 στην ειδική αγωγή και εκπαιδευτικούς και 3.000 για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Για το 2020 όπως είπε, αναμένονται άλλες 8.000-8.500 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, οι οποίες θα καλυφθούν με τον κανόνα του 1:1 μέσω ΑΣΕΠ και θα μπορούν με βάση της συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας να καλύψει άλλα 10.000 κενά σε κρίσιμους τομείς. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ναι μεν οι κληρικοί βγαίνουν εκτός μισθοδοσίας του Δημοσίου, ωστόσο θα εξακολουθούν να πληρώνονται από το Κράτος, οπότε δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος για προσλήψεις, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα έσοδα από το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και στον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Όπως είπε, στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία, αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε δε, ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το Κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών. Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε όχι μόνο να μην φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή μνημονιακά μέτρα, αλλά να φέρνει μέτρα αποκατάστασης αδικιών του παρελθόντος.
Στόχος οι όσο το δυνατόν ευρύτερες συγκλίσεις για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, είπε ότι «στόχος μας είναι να "εκβιάσουμε" τη συναίνεση». «Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο» είπε και πρόσθεσε ότι «βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων». «Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, «για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους».
Το δόγμα Πολάκη είναι η τήρηση της νομιμότητας με το οποίο συντάσσομαι
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πως έφθασε η χώρα στην χρεωκοπία, έκανε λόγο για ενδείξεις σκανδάλων, τονίζοντας ότι «λαϊκή απαίτηση είναι, μετά την ύβρι να υπάρχει και η νέμεσις». Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Πολάκη, είπε πως «αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα, ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί». «Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας, είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς, προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους», είπε.
«Αν το "δόγμα Πολάκη" είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό», σημείωσε. Τόνισε ότι αυτό που θα λέει ο ίδιος και θα προσπαθεί, είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αφεθεί ελεύθερη η δικαιοσύνη να το κάνει. Σημείωσε ότι «η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα» και πως «γι' αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και θα μείνουν για πολύ ακόμα» και τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες».
Μας κατηγορούν για καθυστέρηση των αναδρομικών αυτοί που μείωσαν τα εισοδήματα
Αναφορικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης για την επιστροφή των αναδρομικών, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική». «Η κριτική της αντιπολίτευσης στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών θυμίζει τον εμπρηστή, που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική, ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε, ότι «η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους, είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ».
Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019
Ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές με αφορμή και με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω Σκοπίων, ο πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά θα κάνει και χρήση του νόμου που της δίνει το δικαίωμα παράτασης της θητείας της για 20 ημέρες και ως εκ τούτου όπως είπε, οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό επιθυμώ και θα το πετύχω», είπε αναφερόμενος στην πρωτιά του κόμματός του στις ευρωεκλογές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ, όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή
Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατά πόσον αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, ότι αυτή «θα περάσει από τη Βουλή, γιατί και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει και καταλαβαίνει, ότι παρά τις δυσκολίες, αυτή η συμφωνία αναβαθμίζει τη χώρα». «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα έχει τη δεδηλωμένη. Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας προς την ομαλότητα και τη σταθερότητα, αν και θα καταψηφίσει τη συμφωνία» σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει, πως δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Όσον αφορά στην παραίτηση του κ. Κοτζιά, τόνισε ότι «δεν θυσίασα κανέναν, ο κ.Κοτζιάς παραιτήθηκε», ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές του τέως υπουργού Εξωτερικών περί σε βάρος του κατηγοριών για χρηματοδότηση από τον Σόρος και την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε, είπε, ότι «εγώ ζήτησα από τον κ. Κοτζιά να πάει στον εισαγγελέα. Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει, ότι δεν κατηγόρησε ποτέ την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο».
Σχετικά με τις εντάσεις στην περιοχή ανέφερε, ότι «η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο, που στην περιοχή υπάρχουν εντάσεις. Πρέπει να επιδείξουμε νηφαλιότητα». Παραδέχθηκε ότι η ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με «άτσαλο τρόπο» στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά με τον ίδιο να έχει δώσει την έγκρισή του στον κ. Κοτζιά να το ανακοινώσει, καθώς όπως επεσήμανε, ο τέως υπουργός είχε δουλέψει σκληρά πάνω σε αυτό, συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα.
Επεσήμανε ωστόσο, ότι είναι «κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση χωρικών υδάτων», σημειώνοντας ότι «άλλαξε η τακτική, όχι η στρατηγική για τα χωρικά ύδατα», γι αυτό θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων και δεν θα γίνει η επέκταση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά με ψηφοφορία στη Βουλή και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση.
Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν
«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν», είναι το μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα μας», τόνισε και είπε πως προετοιμάζεται η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμα η ημερομηνία.
Δεν αλλάζουμε στρατηγική με την Αλβανία εξαιτίας του θανάτου του Κ. Κατσίφα
Ερωτηθείς για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και την κριτική που διατυπώνεται περί «ήπιας» αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ότι «το μόνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Ελλάδα έκανε τα ενδεδειγμένα, αυτά που έπρεπε να κάνει, από την πρώτη μέρα, από την πρώτη στιγμή». «Σήμερα είναι μια μέρα πένθους και για την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα και για την ελληνική ομογένεια στην Αλβανία. Δεν θέλω να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Κατανοώ το πένθος της οικογένειας, κατανοώ τη χαροκαμένη μάνα που έχασε ένα νέο παιδί. Είναι δικαιολογημένη και η πικρία και η οργή και ο θυμός. Δεν θέλω να μπω σε κανενός είδους αντιπαράθεση σε σχέση με αυτό», είπε.
Ταυτόχρονα επισήμανε, πως «αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε στρατηγική από την προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά με την Αλβανία, επιλύοντας χρόνιες διαφορές».