«Επιλογή μας να μην είναι η Ελλάδα ο παρίας της διεθνούς κοινότητας»

«Επιλογή μας να μην είναι η Ελλάδα ο παρίας της διεθνούς κοινότητας»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήρθε η ώρα να αναληφθεί δράση για τολμηρά βήματα, για να να ξεκολλήσει η χώρα από τη μιζέρια και την αδράνεια

Στην προσφορά της πολεμικής Αεροπορίας στο κοινωνικό σύνολο αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά το χαιρετισμό του στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιεί σήμερα η Πολεμική Αεροπορία, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Σχολιάζοντας, δε, την εξωτερική πολιτική, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε απειλεί κανέναν. «Σέβεται κι επιδιώκει άριστες σχέσεις γειτονίας». «Ζούμε σε μια περίοδο πολλαπλών εντάσεων και προκλήσεων στην περιοχή μας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και γι' αυτόν τον λόγο «έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή εδώ και τρία χρόνια, η Ελλάδα να πάψει να είναι παρίας της διεθνούς κοινότητας και παρατηρητής των εξελίξεων».

«Η Ελλάδα ούτε απειλεί ούτε απειλείται»

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Σέβεται και επιδιώκει άριστες σχέσεις γειτονίας. Δεν απειλείται από κανένα και δεν απειλεί κανένα. «Οι πιλότοι μας αντιμετωπίζουν με ικανότητα, νηφαλιότητα και επαγγελματισμό εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε πρόκληση, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. Εκ μέρους κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα σας ευχαριστούμε για αυτό».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σην προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας στο κοινωνικό σύνολο, την συνεισφορά της στον τομέα της αεροδιακομιδής ασθενών και τον καθοριστικό ρόλο της στους τομείς της εναέριας επιτήρησης, της δασοπυρόσβεσης, της έρευνας και  της διάσωσης. Μόνο εφέτος, όπως είπε, με την έγκαιρη μεταφορά από μέσα της Αεροπορίας, σώθηκαν 914 άνθρωποι από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, εφέτος με μέσα της Αεροπορίας σε συνεργασία με άλλους φορείς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, διασώθηκαν 175 συνάνθρωποί μας.

«Βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να απονείμω τις τιμητικές πλακέτες στους πρωτοπόρους αεροπόρους μας που σχεδόν 50 χρόνια πριν άνοιξαν ουρανούς για τις επόμενες γενιές. Βρίσκομαι ανάμεσα σε στελέχη που υπηρετούν για δεκαετίες με αυταπάρνηση, αλλά και τους επόμενους τους Ίκαρους που περιμένουν τη σειρά τους».

«Ξεκολλάμε από τη μιζέρια και την αδράνεια»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο η Ελλάδα να αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο. «Τώρα, στα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησής της, έχουμε επιλέξει να κάνουμε τολμηρά βήματα. Να αναλάβουμε δράση. Να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια και την αδράνεια. Να τολμήσουμε να καταπιαστούμε με τα προβλήματα, με τις εκκρεμότητες που μας κρατάνε καθηλωμένους».

«Όχι μόνο για να ξαναπατήσει η χώρα στα πόδια της μετά από 8 ολόκληρα χρόνια μνημονίων και καθήλωσης. Αλλά για να μπορέσει να τροχοδρομήσει με ταχύτητα και να απογειωθεί. Γιατί μπορεί να απογειωθεί. Όπως όμως πολύ καλά, καλύτερα από τον καθένα, εσείς γνωρίζετε, για να απογειωθείς χρειάζεται τόλμη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με το κόψιμο της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης, την πάταξη της φοροασυλίας του πλούτου και τη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, «αποδεικνύουμε στη πράξη ότι η επιστροφή της δικαιοσύνης στον τόπο μας είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι απλώς νομικής δέσμευσης».

«Να μην είναι η Ελλάδα ο παρίας»

Αναφερόμενος και πάλι στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστήριξε ότι «πέραν από τις μάχες της οικονομίας, δε πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε πάντα το πιο άρτιο εκπαιδευμένο και ετοιμοπόλεμο έμψυχο δυναμικό και για τις πραγματικές μάχες, ακριβώς επειδή δεν θέλουμε αυτές να συμβούν ποτέ. Αλλά για να μπορέσουμε με ασφάλεια να τις αποφύγουμε πρέπει να έχουμε άριστη αποτρεπτική ικανότητα, άριστα εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό και έχουμε».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «ζούμε σε μια περίοδο πολλαπλών εντάσεων και προκλήσεων στην περιοχή μας» και πως γι' αυτόν τον λόγο «έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή εδώ και τρία χρόνια, η Ελλάδα να πάψει να είναι παρίας της διεθνούς κοινότητας και παρατηρητής των εξελίξεων».

«Και να ανακτήσει ξανά το κύρος και το ρόλο που της αρμόζει, πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, πόλος σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή, πρωτοπόρος δύναμη για τη συνεργασία και τη σταθερότητα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου τα αναδρομικά των ενστόλων

Ο πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε και στα αναδρομικά των ενστόλων τονίζοντας πως «προχωράμε δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ενστόλους, στο σύνολό τους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018».