«Είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ. Με αυτόν έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ στενά για τα ελληνικά θέματα»
«Επιλέξαμε σε αυτή τη φάση να στηρίξουμε τον κ. Βέμπερ γιατί είναι φίλος μας» τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, από το Ελσίνκι, όπου συνέρχεται σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για να εκλέξει τον επικεφαλής του στις ευρωεκλογές, που αναμένεται να είναι και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ο κ. Βέμπερ είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ. Με αυτόν έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ στενά για τα ελληνικά θέματα. Ο κ. Βέμπερ είναι αυτός που πρωταγωνίστησε, έπειτα από πρόταση που είχα την ευκαιρία να κάνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να κάνουμε την αίθουσα Μητσοτάκη. Είναι μεγάλη τιμή να έχουμε δυο ξεχωριστές διακρίσεις για την Ελλάδα, το πέρασμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν το πιο σημαντικό πέρασμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια διακεκριμένη αίθουσα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο κ. Βέμπερ είναι αυτός που πρωταγωνίστησε στην πρόταση που είχα την ευκαιρία να καταθέσω ως πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης και να βγει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και βεβαίως, ο κ. Βέμπερ συνεργάστηκε με τις άλλες πολιτικές ομάδες και πήραμε το πρωτοφανές ψήφισμα για το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, όταν είχαμε αυτό το μεγάλο θέμα, αυτό το μεγάλο "αγκάθι" στις σχέσεις μας με την Τουρκία» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, εξηγώντας γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει να στηρίξει την υποψηφιότητα Βέμπερ έναντι της υποψηφιότητας του Άλεξ Στουμπ.
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη στάση του, είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε απόλυτα να συνεννοηθούμε και με χαρά τον υποδεχθήκαμε, πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα. Και ο κ. Στουμπ είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Και μ' αυτόν έχουμε άριστη συνεργασία. Αλλά σ' αυτή τη φάση πρέπει να επιλέξεις. Κι όταν επιλέξεις πρέπει να το φωνάξεις. Κι εμείς επιλέξαμε σε αυτή τη φάση να στηρίξουμε τον κ. Βέμπερ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «καλώς βεβαίως γίνεται ο διάλογος», αλλά «ο χρόνος, ο τόπος και η διαδικασία και η προχειρότητα είναι αυτές που μας κάνουν να έχουμε μια στάση επιφυλακτική απέναντι σ' αυτές τις κινήσεις του πρωθυπουργού».
Είπε ακόμα σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση ότι «πολλά θέματα ο πρωθυπουργός τα χειρίζεται με μόνο γνώμονα τη διαχείριση της ήττας των ερχόμενων εκλογών και με μια διάθεση να αλλάξει την ατζέντα, που είναι δυσμενής απέναντί του, αλλιώς δεν δικαιολογείται ούτε η πρόταση κατώτερη των προσδοκιών που έκανε για την αναθεώρηση του Συντάγματος».
Αναφορικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, ο κ. Κεφαλογιάννης σχολίασε: «Στη ζωή όλοι οι άνθρωποι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους. Στην πολιτική είσαι ένοχος μέχρι εσύ προσωπικά να αποδείξεις την αθωότητά σου. Σε μια τέτοια διαδικασία μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή και να βρεθούμε σε φάση διχασμού. Σοβαρότητα χρειάζεται [...] Είναι μια στημένη ιστορία, είναι μια αστεία ιστορία. Είναι αστείοι με αυτά που κάνουν. Και βεβαίως είναι πολύ εύκολο, αυτά που κάνουν να γυρίσουν απέναντί τους».
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «βεβαίως αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό» και χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τα περί κρύπτης στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ, διερωτώμενος: «Αυτή η γυψοσανίδα μπήκε πριν τις εκλογές ή μετά τις εκλογές;».
Σημείωσε ότι «τα στοιχεία μπορεί να τα βρει η Δικαιοσύνη, με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα και βεβαίως αν υπάρχουν ευθύνες ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτή «η γελοιότητα της πολιτικής συμπαιγνίας για να πάμε στις πιο βρώμικες εκλογές, που έγιναν από τη μεταπολίτευση και μετά, σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «είμαστε πολύ τριμμένοι στην πολιτική για να "μασήσουμε" από τέτοιου είδους αριστερίστικες μεθοδεύσεις. Όλα αυτά τα είδαμε το '80, τα είδαμε το '90 [...]. Ο κ. Τσίπρας θα υποστεί μια δεινή ήττα και αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι τη διαχείρισή της· να μην καταρρεύσει. Άρα ξέρει και ο ίδιος ποια είναι η νομοτέλεια».