Σπίρτζης: Γυρίζουμε σελίδα, χτίζουμε γέφυρες με τους γείτονές μας

Σπίρτζης: Γυρίζουμε σελίδα, χτίζουμε γέφυρες με τους γείτονές μας

«3,5 χρόνια τώρα ο πρωθυπουργός, έχει ασκήσει μια εξωτερική πολιτική, που έχει φέρει τη χώρα μας, στο επίκεντρο των εξελίξεων στην περιοχή, κάτι που αναγνωρίζεται και από την Ευρώπη αλλά και τις ευρύτερες δυνάμεις»

«Είναι η ώρα να γυρίσουμε και εμείς σελίδα, με τις γέφυρες που πρέπει να χτίσουμε με τους γειτονές μας. Με τις Βαλκανικές χώρες, με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Γέφυρα Κοράκου, στην Κοιλάδα του Αχελώου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το «2018 Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στις 21 Οκτωβρίου. Η παρουσία του υπουργού στην ιστορική γέφυρα Κοράκου, σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αναστήλωσης του μνημείου, κάτι που είχε δεσμευτεί πριν ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση και ανακοινώθηκε από τον ίδιο, κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου στην Πλάκα τον Σεμπτέμβρη.

«Θεωρώ ότι 3,5 χρόνια τώρα ο πρωθυπουργός, έχει ασκήσει μια εξωτερική πολιτική, που έχει φέρει τη χώρα μας, στο να αποκαταστήσει τις γέφυρες, με μια σειρά από χώρες της περιοχής, να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων στην περιοχή, κάτι που αναγνωρίζεται και από την Ευρώπη αλλά και τις ευρύτερες δυνάμεις», επισήμανε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε: «Οι γέφυρες που χτίζονται στον προοδευτικό χώρο σε όλη την Ευρώπη στον πολιτικό χώρο, πιστεύω θα κτιστούν και στη χώρα μας. Είτε κάποιες πολιτικές ηγεσίες άλλων κόμματων το θέλουν είτε όχι. Θα γίνουν από τη νεολαία, τον προοδευτικό χώρο της χώρας με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα τον σημερινό και αυριανό πρωθυπουργό της χώρας».

Η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου, υπογράμμισε ο υπουργός είναι σημαντική καθώς, όπως επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν τιμάται απλά η πολιτιστική κληρονομία σε μια απομακρυσμένη περιοχή, αλλά βοήθα και στην τουριστική αξιοποίηση του τόπου, της Κοιλάδας του Αχελώου, που έχει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.«Πιστεύω», συνέχισε, «πως μαζί με το οδικό δίκτυο που έχει προγραμματιστεί να γίνει, η περιοχή θα αλλάξει σελίδα. Είναι χρέος να αναστηλώσουμε και να αποκαταστήσουμε τέτοια μνημεία, που χτίστηκαν πριν από 503 χρόνια, γκρεμίστηκαν πριν από 69 και μαζί με τις πληγές που θεραπεύονται στην ελληνική κοινωνία πρέπει να θεραπεύσουμε και τις πληγές αυτές».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με δηλώσεις στήριξης προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου. Ο βουλευτής 'Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, τόνισε σε δηλώσεις του, πως την ώρα που η χώρα ξαναστέκεται στα πόδια της έχει ιδιαίτερο συμβολισμό η προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο Υποδομών, για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπύρος Δανέλης, ο οποίος επισήμανε σε δήλωση του πως «ο τόπος έχει σπουδαία προίκα, τους ανθρώπους του, την ιστορία με τα μνημεία της και την αλώβητη φύση, πλεονεκτήματα που εγγυώνται την βιώσιμη ανάπτυξη, που η χώρα μας έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Για το ιστορικό γεφύρι μίλησε η Βάρβαρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Χρήστος Καπερώνης, πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών 'Αρτας, εκ μέρους της Επιτροπής στήριξης, για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.

Το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντώνης Κοσσυβάκης, από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί με διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις να αναδείξει την περιοχή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ευχαριστούμε πολύ τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για την επίσκεψή του στην Κοιλάδα του Αχελώου και για τη δέσμευση του ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανακατασκευή της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου. Έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές, τα μνημεία της περιοχής μας να τα προστατεύσουμε, να τα αξιοποιήσουμε και να τα αναδείξουμε. Σε αυτή μας την προσπάθεια, έχουμε τη στήριξη του υπουργού αλλά και πολλών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, όπως αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.Η Κοιλάδα του Αχελώου έχει το "προνόμιο της καθυστέρησης" στην ανάπτυξη που μας δίνει την ευκαιρία να μην επαναλάβουμε τα λάθη των άλλων περιοχών. Nα διδαχθούμε από τα λάθη τους και να πάρουμε τα καλά τους. Είναι από τις φτωχές περιοχές του σήμερα που ευελπιστούμε να είναι οι πλούσιες του αύριο».

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ομάδας του S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Σύλλογος Γυναικών "Λένω Μπότσαρη" και κάτοικοι της περιοχής πρόσφεραν παραδοσιακά προϊόντα της Κοιλάδας του Αχελώου.

Μετά την εκδήλωση ο κ. Σπίρτζης πραγματοποίησε περιοδεία στην Κοιλάδα του Αχελώου. Επισκέφτηκε οδικούς άξονες, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και πολιτιστικά μνημεία.